Τα πρώτα χαρτιά στο τραπέζι, για την επόμενη μέρα των 10 λιμανιών ανώνυμων εταιρειών, άνοιξε χθες στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη το ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδικότερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά, με τη συμμετοχή της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και ομάδας εξειδικευμένων στελεχών, συμβούλων του Ταμείου, κατατέθηκαν οι πρώτοι φάκελοι με τα τεχνικά στοιχεία, των λιμανιών και τις εναλλακτικές λιμενικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το κάθε ένα ξεχωριστά.
Αν και για τα συμπεράσματα της πρώτης σύσκεψης κρατήθηκε «σιγή ιχθύος τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ όσο και από το υπουργείο, αφού οι λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν στις επόμενες συσκέψεις, ήδη προγραμματίζεται η επόμενη για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, οι πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια και πολλαπλές επιλογές για όλα σχεδόν τα λιμάνια, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες τις μελέτες, υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που μπορεί να προτιμηθεί τελικά να παραχωρηθεί ένα λιμάνι συνολικά.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός κ. Πλακιωτάκης πρόσφατα προχώρησε σε τροποποίηση του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης, προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα 10 λιμάνια Α.Ε. που έχει στο χαρτοφυλάκιό του (Ελευσίνα, Λαύριο, Ραφίνα, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Βόλος, Ηράκλειο, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) και με τη διαδικασία του master concession, που δεν περιελάμβανε η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, και φυσικά με παραχωρήσεις δραστηριοτήτων.
Ενδιαφέρον
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δείχνει να κρατά «ζεστά» τα αμερικανικά κεφάλαια, αφού η ευρύτερη περιοχή του λιμανιού εκτός από οικονομική, έχει και σπουδαία γεοστρατηγική σημασία για τα αμερικανικά συμφέροντα. Σε προηγούμενη φάση αμερικανικές εταιρείες είχαν ενδιαφερθεί να συμμετέχουν σε πλειοδοτικό διαγωνισμό που θα περιελάμβανε την πώληση της μετοχής (master concession).
Ενδιαφέρον υπάρχει και για το λιμάνι της Κέρκυρας σε ό,τι αφορά την κρουαζιέρα, όπως και για την Ηγουμενίτσα, συνδυαστικά με την παράλληλη ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου.
Το λιμάνι του Λαυρίου, επίσης έχει δυνατότητες για ανάπτυξη είτε κρουαζιέρας είτε ακτοπλοΐας, αλλά η απόσταση από το κέντρο της πόλης προβληματίζει, ενώ το λιμάνι της Ελευσίνας μπορεί να λειτουργήσει και συμπληρωματικά προς το λιμάνι του Πειραιά.
Η μελέτη
Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα ευρήματα μελέτης που εκπόνησαν οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για τις εναλλακτικές αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμένων και η αξιολόγησή τους, συνεκτιμώντας τις τεχνικές προδιαγραφές, τις υφιστάμενες υποδομές, τις προοπτικές ανάπτυξης κάθε λιμανιού ξεχωριστά, καθώς και το ενδιαφέρον υποψηφίων επενδυτών για έκαστο εξ αυτών.
Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αλλάξει την πολιτική φιλοσοφία για την αξιοποίηση των εν λόγω περιφερειακών λιμανιών μέσα από μελέτες αξιολόγησης, οι οποίες υποδεικνύουν ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί κατά περίπτωση (υπο-παραχώρηση, πλήρης παραχώρηση, πώληση μετοχών) δικαιώνεται πλήρως, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.
«Οι εναλλακτικές προσεγγίσεις αφενός αναδεικνύουν την υπεραξία κάθε περιουσιακού στοιχείου και αφετέρου το καθιστούν πιο ελκυστικό στο μελλοντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, πάντα με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον» συμπληρώνουν. Ο κ. Πλακιωτάκης στο πέρας της σύσκεψης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα, θετικά όπως τα χαρακτήρισε, συμπεράσματα αναφορικά με την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας και ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ να επισπευσθούν οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε εντός του επομένου έτους να δρομολογηθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εκ νέου σύσκεψη για τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης των λιμένων.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο γ.γ. του υπουργείου, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο εκτελεστικός πρόεδρος και ο δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος και Ριχάρδος Λαμπίρης αντίστοιχα.
Πηγή: «Ναυτεμπορική» – Αντώνης Τσιμπλάκης