Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο της οικονομίας και των επιχειρήσεων από τις εξελίξεις γύρω από τη μεγαλύτερη λιανεμπορική αλυσίδα.
Η αίτηση υπαγωγής της «Μαρινόπουλος» σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές ήταν για πολλούς το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «θανάτου», η μοναδική εξέλιξη προκειμένου να μην καταρρεύσει εν μια νυκτί ο όμιλος, μετά και το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με τον «Σκλαβενίτη».
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι αν υπάρξουν τις επόμενες ημέρες αρνητικές εξελίξεις στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα πληγεί καίρια το σύνολο της οικονομίας. Το να βρίσκονται στον αέρα 13.000 εργαζόμενοι και 3.000 προμηθευτές ασφαλώς προκαλεί τρόμο και δημιουργεί φόβους για ντόμινο με απρόβλεπτες διαστάσεις στην αγορά.
Αλλωστε, εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού εξαιτίας των «κόκκινων» δανείων, της αδυναμίας εξεύρεσης νέας χρηματοδότησης, αλλά και της δραματικής υποχώρησης της κατανάλωσης.
Περί τα 43 δισ. ευρώ είναι τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία αν δεν αναδιαρθρωθούν σύντομα θα... πληγεί η αγορά από «σύνδρομο Μαρινόπουλου». Δηλαδή από αδυναμία ομαλής λειτουργίας, στάση πληρωμών σε προμηθευτές και εργαζόμενους και στο βάθος πολλά λουκέτα. Μια εξέλιξη που εκτός των οικονομικών συνεπειών θα έχει και σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ενώ θα δημιουργήσει βαθιά πληγή στις έτσι κι αλλιώς δοκιμαζόμενες και αδύναμες τράπεζες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εξελίξεις με τον Μαρινόπουλο και τα μηνύματα που έρχονται και από άλλους κλάδους για «λουκέτα», επιταχύνουν τις εξελίξεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Δηλαδή το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τις τράπεζες και την ΤτΕ προτίθενται να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις - κλειδιά ώστε να ξεκινήσει η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, λένε οι πληροφορίες, θα περάσει από τη Βουλή η ρύθμιση για την προστασία των μελών των διοικήσεων των τραπεζών που θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων. Ετσι θα λυθούν τα χέρια τους ώστε να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες «κόκκινων» εταιρειών και να αποφευχθούν «λουκέτα» και κυρίως «δόλιες πτωχεύσεις». Δηλαδή να μην κλείσουν επιχειρήσεις των οποίων οι μέτοχοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Μέχρι στιγμής οι τραπεζίτες δεν υπογράφουν καμιά ρύθμιση φοβούμενοι ποινικές ευθύνες, με αποτέλεσμα να έχει «μπλοκάρει» η αγορά
Από την άλλη, με ταχύτατες διαδικασίες θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί όπως για παράδειγμα το «κούρεμα» δανείων με αντάλλαγμα μετοχές, η αλλαγή του management των εταιρειών, η είσοδος των τραπεζών στο διοικητικό συμβούλιο, η μετοχοποίηση δανείων, η απομάκρυνση μετόχων που δεν συνεργάζονται. Τέλος, στα βασικά εργαλεία είναι και η σύνταξη νέων business plans που θα κρατήσουν εν ζωή τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες. Ομως, και για πολλές άλλες που υπάρχουν προοπτικές, το σχέδιο είναι να καταστούν βιώσιμες και να βρεθούν «λευκοί ιππότες» για να τις σώσουν.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φοβάται αφενός μήπως βρεθούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι του ομίλου Μαρινόπουλος και αφετέρου μήπως υπάρξουν δεκάδες νέα «κανόνια» που θα προκαλέσουν οικονομικό σεισμό στη χώρα. Αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του «Μαρινόπουλου» σχεδιάζουν συγκεντρώσεις ζητώντας τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους προβληματίζει το υπουργείο Εργασίας, λίγες εβδομάδες μετά τα ηχηρά «λουκέτα» της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» και του Athens Ledra.
imerisia.gr