Προσφυγική κρίση: Η χρηματοδότηση από την Ευρώπη και τα εκατομμύρια στις ΜΚΟ [infografik]
Φεβρουάριος 10, 2020
ΡΑΠΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ
Πάνω από 5.300 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα
Το απόγευμα της Παρασκευής η Υπατη Αρμοστεία εξέδωσε ηχηρή ανακοίνωση απευθύνοντας έκκληση στην Ελλάδα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εξαιρετικά ανησυχητικό υπερπληθυσμό και τις δυσχερείς συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες που διαμένουν στα πέντε νησιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Σχεδόν 2.000 παιδιά χωρίς γονείς ή συγγενείς στην Ελλάδα διατρέχουν κίνδυνο στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Πάνω από 5.300 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτών βρίσκεται σε κατάλληλες δομές.
«Η Υπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης για να επιταχύνει τα σχέδιά της για μεταφορά προσφύγων σε κατάλληλα καταλύματα στην ενδοχώρα. Πάνω από 36.000 αιτούντες διαμένουν αυτή τη στιγμή στα κέντρα υποδοχής των πέντε νησιών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για 5.400 ανθρώπους. Στη Σάμο 6.782 άνθρωποι μένουν στο κέντρο υποδοχής που έχει σχεδιαστεί για 660 άτομα ή σε πρόχειρα καταλύματα στα γειτονικά χωράφια πάνω στην πλαγιά. Στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται 18.342 σε μια δομή με χωρητικότητα για 2.200, ενώ πολλοί διαμένουν στον γειτονικό ελαιώνα.
Τα κέντρα υποδοχής στη Χίο, την Κω και τη Λέρο είναι επίσης υπερπλήρη. Η πλειοψηφία είναι οικογένειες. Το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών. Χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά ζουν αυτή τη στιγμή σε μικρές σκηνές, εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή ζεστό νερό. Οι συνθήκες υγιεινής είναι επισφαλείς. Τα προβλήματα υγείας αυξάνονται. Παρά την αφοσίωση των επαγγελματιών υγείας και των εθελοντών, πολλοί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γιατρό γιατί πολύ απλά είναι ελάχιστο το ιατρικό προσωπικό στα κέντρα υποδοχής και τα νοσοκομεία της περιοχής».
Το αρμόδιο όργανο του ΟΗΕ δεν αφήνει χωρίς σχολιασμό τον κίνδυνο νέων επιθέσεων κατά μεταναστών. «Στις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν μεγάλες εντάσεις στη Λέσβο, όπου η αστυνομία αντιπαρατέθηκε με αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους. Οι κακές συνθήκες και η μακρόχρονη αναμονή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου δημιουργούν φόβο και αγωνία. Τις τελευταίες εβδομάδες οι τοπικές κοινότητες έχουν επίσης διαμαρτυρηθεί και απαιτήσει επείγουσα δράση για την ανακούφιση της πίεσης που δέχονται τα νησιά» καταλήγει.