Προσφυγική κρίση: Η χρηματοδότηση από την Ευρώπη και τα εκατομμύρια στις ΜΚΟ [infografik]

Φεβρουάριος 10, 2020

Η συζήτηση για το αν λειτουργούν και δρουν στη χώρα ανεξέλεγκτα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) δεν ξεκίνησε τώρα αλλά το 2015, όταν μαζί με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφτασαν στα ελληνικά νησιά, έφτασαν και δεκάδες ΜΚΟ απ’ όλο τον κόσμο.

Οι πρώτες ανταποκρίσεις από τη Λέσβο ανέφεραν ότι τα εκατοντάδες μέλη των ΜΚΟ υπερτερούσαν πληθυσμιακά ακόμα και από τις ελληνικές Αρχές. Τότε υπήρξαν οι πρώτες κινήσεις για έλεγχο από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, που ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας, όμως πρακτικά μέχρι σήμερα, πέντε χρόνια μετά το πρώτο μεγάλο κύμα αφίξεων, η καταγραφή, ο έλεγχος και ο οργάνωσή τους δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Μεγάλο πρόβλημα -και αφορά κυρίως στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.- είναι η διαχείριση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα εγκρίθηκαν -την περίοδο 2014-2020- 2,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόλις τα 500 εκατ. έφτασαν στο Ελληνικό Δημόσιο καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους δόθηκε σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ ενώ ακόμα και από τα μεγάλα ποσά που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις το 1/3 έχει καταλήξει στα δημόσια ταμεία!

Συγκεκριμένα από το 2015 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ελληνικών αρχών 624,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων έφτασαν στην Ελλάδα μέχρι στιγμής μόλις τα 222,8 εκατ. ευρώ, με την ευθύνη να βαραίνει την ελληνική πλευρά. Τα λεφτά αυτά είναι από τη μακροπρόθεσμη οικονομική χρηματοδότηση της Ε.Ε. από τα δύο βασικά ταμεία, Ασύλου, Μετανάστευσης και από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Αποκαρδιωτική είναι και η εικόνα από την έκτακτη χρηματοδότηση που δόθηκε στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Συνολικά οι διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ πήραν περίπου 700 εκατ. ευρώ (αν υπολογιστούν και τα ποσά που εκταμιεύτηκαν για την Υπατη Αρμοστεία, ξεπερνούν το 1 δισ.) ενώ από την έκτακτη χρηματοδότηση οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει μόλις 277,7 εκατ. Η Ελληνική Αστυνομία (5,58 εκατ. ευρώ) έχει λάβει λιγότερα χρήματα από την αμερικανική ΜΚΟ Mercy Corps (6,56 εκατ. ευρώ) και η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής (8,61 εκατ. ευρώ) έχει λάβει 6 φορές λιγότερη χρηματοδότηση από το Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων που έλαβε το αστρονομικό ποσό των 48,4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι Δανοί έλαβαν 17,9 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση 13 κέντρων φιλοξενίας προσφύγων το 2017 και την επόμενη χρονιά 15,8 εκατ. ευρώ για τη βοήθεια στη διαχείριση κέντρων φιλοξενίας. Η πρώτη χρηματοδότηση έγινε τον Απρίλιο του 2016 για τη διανομή φαγητού, νερού, ειδών υγιεινής και ασφάλεια (14,7 εκατ. ευρώ).

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να την μεγεθύνετε

ΡΑΠΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ

Πάνω από 5.300 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα

Το απόγευμα της Παρασκευής η Υπατη Αρμοστεία εξέδωσε ηχηρή ανακοίνωση απευθύνοντας έκκληση στην Ελλάδα να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εξαιρετικά ανησυχητικό υπερπληθυσμό και τις δυσχερείς συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες που διαμένουν στα πέντε νησιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Σχεδόν 2.000 παιδιά χωρίς γονείς ή συγγενείς στην Ελλάδα διατρέχουν κίνδυνο στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Πάνω από 5.300 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτών βρίσκεται σε κατάλληλες δομές.

«Η Υπατη Αρμοστεία έχει απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης για να επιταχύνει τα σχέδιά της για μεταφορά προσφύγων σε κατάλληλα καταλύματα στην ενδοχώρα. Πάνω από 36.000 αιτούντες διαμένουν αυτή τη στιγμή στα κέντρα υποδοχής των πέντε νησιών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για 5.400 ανθρώπους. Στη Σάμο 6.782 άνθρωποι μένουν στο κέντρο υποδοχής που έχει σχεδιαστεί για 660 άτομα ή σε πρόχειρα καταλύματα στα γειτονικά χωράφια πάνω στην πλαγιά. Στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται 18.342 σε μια δομή με χωρητικότητα για 2.200, ενώ πολλοί διαμένουν στον γειτονικό ελαιώνα.

Τα κέντρα υποδοχής στη Χίο, την Κω και τη Λέρο είναι επίσης υπερπλήρη. Η πλειοψηφία είναι οικογένειες. Το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω των 12 ετών. Χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά ζουν αυτή τη στιγμή σε μικρές σκηνές, εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή με ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή ζεστό νερό. Οι συνθήκες υγιεινής είναι επισφαλείς. Τα προβλήματα υγείας αυξάνονται. Παρά την αφοσίωση των επαγγελματιών υγείας και των εθελοντών, πολλοί δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γιατρό γιατί πολύ απλά είναι ελάχιστο το ιατρικό προσωπικό στα κέντρα υποδοχής και τα νοσοκομεία της περιοχής».

Το αρμόδιο όργανο του ΟΗΕ δεν αφήνει χωρίς σχολιασμό τον κίνδυνο νέων επιθέσεων κατά μεταναστών. «Στις αρχές της εβδομάδας υπήρξαν μεγάλες εντάσεις στη Λέσβο, όπου η αστυνομία αντιπαρατέθηκε με αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους. Οι κακές συνθήκες και η μακρόχρονη αναμονή για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου δημιουργούν φόβο και αγωνία. Τις τελευταίες εβδομάδες οι τοπικές κοινότητες έχουν επίσης διαμαρτυρηθεί και απαιτήσει επείγουσα δράση για την ανακούφιση της πίεσης που δέχονται τα νησιά» καταλήγει.

Από την έντυπη έκδοση 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot