Στη διερεύνηση τυχόν άλλα αδικημάτων από αυτά που ήδη εξετάστηκαν, από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες καθώς καταγγελίες των μηχανοδηγών που από τότε μιλούσαν για άθλια κατάσταση του δικτύου, θα προχωρήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με βάση τη δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο που θεωρείται από νομικές πηγές, υπόθεση “πρόδρομος” της τραγωδίας των Τεμπών. Με παραγγελία του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζητεί τη δικογραφία προκειμένου να διαπιστώσει αν είχαν διαπραχθεί αδικήματα από υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες, σχετικά με την τότε κατάσταση του δικτύου, που περιγραφόταν ως τραγική.
Το δυστύχημα είχε γίνει στις 13 Μαΐου 2017, όταν το απογευματινό Intercity από Αθήνα εκτροχιάστηκε έξω από το Άδενδρο, ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν. Το τρένο σύρθηκε για περίπου 250 μέτρα, ενώ η μηχανή αποκόπηκε και προσέκρουσε με δύναμη πάνω σε παρακείμενο κτίσμα.
Το δυστύχημα αυτό, θεωρείται από πολλούς “πρόδρομος” της τραγωδίας των Τεμπών, γιατί από τότε η κατάσταση του δικτύου, περιγραφόταν ως τραγική!
“Ανθρώπινο λάθος”
Η υπόθεση με ένα πόρισμα που ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας (οι καταγγελίες του οποίου και πρόσφατα ήταν απόλυτα ξεκάθαρες και προειδοποιητικές και προ λίγων ημερών αλλά δεν ελήφθησαν υπόψιν) είπε ότι “βγήκε πολύ εύκολα”, έφτασε στο ακροατήριο για ανθρωποκτονία εκ αμελείας. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και δεύτερος μηχανοδηγός. Στις 10/10/2022 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε τον μηχανοδηγό. Όμως το μοναδικό αδίκημα που ερευνήθηκε ήταν η ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
Τώρα ο ανώτερος εισαγγελέας της χώρας, ζητεί τη δικογραφία για να μελετήσει (όχι το απαλλακτικό μέρος) το σκέλος της δικογραφίας που αφορά τη διάπραξη τυχόν άλλων αδικημάτων από π.χ υπηρεσιακούς ή άλλους παράγοντες. Κι αυτό γιατί, όπως λένε αρμόδιες πηγές, οι καταγγελίες και τότε μιλούσαν για άθλια συνθήκες στον σιδηρόδρομο. Οι οποίες όμως, προφανώς τότε από τη δικαιοσύνη δεν ερευνήθηκαν. Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδουνιάς είχε πει ότι “το πόρισμα για το Άδενδρο βγήκε πολύ εύκολα”. Όπως έλεγε από τότε, στο 70% της γραμμής, όπως και το σημείο στο Άδενδρο που σημειώθηκε το δυστύχημα του Intercity, δεν λειτουργούν η τηλεδιοίκηση και τα φωτοσήματα, καθώς επίσης τα συστήματα προστασίας έναντι του ανθρώπινου λάθους (ETCS) και επικοινωνίας (GSMR).
Πηγή capital.gr