Γηροκομείο στον Κορυδαλλό: Επιτέλους σφραγίστηκε – Τι είχε προηγηθεί

Φεβρουάριος 18, 2023

 Γηροκομείο στον Κορυδαλλό: «Ανατριχιαστικά και απάνθρωπα» χαρακτηρίζουν τα όλα όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι στο γηροκομείο στον Κορυδαλλό (και επιβεβαιώνονται από το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη) πρόσωπα που παρακολουθούν στενά την υπόθεση.
Χθες το πρωί, και αφού οι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν στο Γηροκομείο Αθηνών, η δομή τελικά «σφραγίστηκε», μία απόφαση που ενώ είχε ληφθεί από το 2020 μέχρι πρότινος δεν είχε υλοποιηθεί. Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι: Πώς είναι δυνατόν η δομή να συνέχιζε κανονικά τη λειτουργία της όταν οι αρμόδιες Αρχές είχαν επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα και είχαν εκδοθεί άδειες ανάκλησης και σφραγίσματός της;

«Οι έλεγχοι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι συστηματικοί», λένε από την Περιφέρεια Αττικής, τονίζοντας πως σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβάσεις και παραλείψεις, τότε ενημερώνονται οι εισαγγελικές Αρχές.

Αυστηροί έλεγχοι

Γεγονός που επιβεβαιώνει μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), Στέλιος Προσαλίκας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει επαγγελματικός κλάδος στη χώρα στον οποίον να πραγματοποιούνται τόσοι πολλοί και αυστηροί έλεγχοι, όπως γίνεται στον δικό μας».

Η Περιφέρεια Αττικής για τη συγκεκριμένη Μονάδα γνωστοποίησε πρόσφατα ότι από το 2020 -κατόπιν σχετικών ελέγχων- έχει προβεί στην επιβολή υψηλών προστίμων που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ και παράλληλα έχει προχωρήσει στην έκδοση τριών αποφάσεων ανάκλησης της άδειας καθώς και σφράγισης της μονάδας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της και της Χωρικής αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Σ. Αντωνάκου. Οι παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί αφορούσαν, μεταξύ άλλων, φιλοξενία υπεράριθμων ηλικιωμένων, επιβαρυντικές συνθήκες διαβίωσης, ελλιπές προσωπικό.

 

Σύμφωνα με το νόμο 2345/1995, στην περίπτωση απόφασης διακοπής λειτουργίας από τις υπηρεσίας της περιφέρειας, η απόφαση εκτελείται από την οικεία αστυνομική Αρχή. Ωστόσο, στις 23/9/20 υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων (29/4/20, 23/7/20 και 10/9/20) της αντιπεριφερειάρχη για ανάκληση, διακοπή και σφράγιση της μονάδας.

Η απομάκρυνση των τροφίμων από το γηροκομείο, μέσα στο οποίο βίωναν, σύμφωνα με καταγγελίες, κακοποιητικές συμπεριφορές, και μάλιστα πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν υποσιτισμένοι, αφυδατωμένοι και με ψώρα, έγινε με έξι ασθενοφόρα που μίσθωσε η Περιφέρεια Αττικής, παρουσία της Αστυνομίας. Εννέα ηλικιωμένοι για τους οποίους δεν υπήρξε μέριμνα για την απομάκρυνσή τους από συγγενικά τους πρόσωπα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Γηροκομείο Αθηνών, ενώ δύο έχρηζαν ιατρικής περίθαλψης και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι τρόφιμοι απομακρύνθηκαν από τους συγγενείς τους.

Στη συνέχεια, κλιμάκια της Υγειονομικής Διεύθυνσης και της Διεύθυνσης Υγείας της περιφέρειας εισήλθαν στους χώρους του γηροκομείου του Κορυδαλλού και προέβησαν σε σχετικούς ελέγχους. Ακολούθησε η σφράγιση της μονάδας από κλιμάκια της Αστυνομίας, με βάση τη σχετική απόφαση της περιφέρειας.


«Μόνη μας έννοια η προάσπιση της υγείας των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, προκειμένου να νιώσουν ξανά ασφαλείς και προς αυτή την κατεύθυνση θα σταθούμε στο πλευρό τους για την αμεσότερη ανακούφισή τους. Ως Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας να μεριμνούμε και να προβαίνουμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, με βάση και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου όλοι οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας της Αττικής να νιώθουν ασφαλείς», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, από το Γηροκομείο Αθηνών όπου βρέθηκε.

Στέλιος Προσαλίκας: «Αδικη η δυσφήμηση του κλάδου»

«Είναι άδικη η δυσφήμηση που υφίσταται ο κλάδος. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τόσο οι κερδοσκοπικές δομές όσο και οι μη κερδοσκοπικές είναι εξαιρετικές», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), Στέλιος Προσαλίκας (φωτογραφία).

Σήμερα, στη χώρα μας λειτουργούν 350 δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, στις οποίες απασχολούνται περίπου 15.000 εργαζόμενοι.

 

«Δυστυχώς, η εξαίρεση υπάρχει πάντα στον κανόνα, όπως συνέβη με την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά και με το γηροκομείο στον Κορυδαλλό. Υφιστάμεθα μια δυσφήμηση, γιατί κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους», σημειώνει ο κ. Προσαλίκας. Μάλιστα, αναφερόμενος στα όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το γηροκομείο στον Κορυδαλλό, τα πρόστιμα και τις αποφάσεις για τη διακοπή λειτουργίας του, σημειώνει ότι «οι συγγενείς των ηλικιωμένων έχουν υποχρέωση αφενός να ελέγχουν τη δομή πριν κάνουν την εισαγωγή τους και αφετέρου να κοιτάζουν εάν ο άνθρωπός τους περνάει καλά εκεί. Εάν δεν περνάει καλά και σε περίπτωση που διαπιστώσουν κάτι παραβατικό, τότε άμεσα θα πρέπει να το καταγγείλουν».

https://eleftherostypos.gr/ellada/girokomeio-ston-korydallo-epitelous-sfragistike-ti-eiche-proigithei

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot