«Αρωμα» ιδιωτικοποίησης και στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια

Ιούνιος 19, 2016

Το μέλλον των 23 περιφερειακών αεροδρομίων θα εξαρτηθεί από τη μελέτη που θα συντάξει για καθένα από αυτά ο σύμβουλος που θα προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο ειδικός σύμβουλος θα πρέπει να παραδώσει τη μελέτη στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου το νέο υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο οποίο θα μεταφερθούν να διαχειριστεί την τύχη τους.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα 23 περιφερειακά το πρώτο τετράμηνο του 2016 παρουσίασαν μείωση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το 2015 κατά 3,62%. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζουν τα αεροδρόμια της Σητείας (79,4%), της Κάσου (μείωση 39,38%), της Σητείας (35,91%) και της Αστυπάλαιας με 28,95%).


Τα πιο ελκυστικά
Στον αντίποδα αύξηση 110% παρουσίασε το αεροδρόμιο της Αγχιάλου, 91% το αεροδρόμιο της Κοζάνης και 76,5% το αεροδρόμιο της Καστοριάς.

Πάντως πολλά από αυτά τα αεροδρόμια δεν είναι σε θέση να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια. Ωστόσο η διοίκηση του νέου υπερ-Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα αποφασίσει αν θα παραμείνουν στο ελληνικό δημόσιο, ή αν θα συμπεριληφθούν στις ομάδες που θα παραχωρηθούν μαζί με τα πιο «ελκυστικά» που θα αναλάβουν το ρόλο του leader. Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι στους 23 αερολιμένες περιλαμβάνονται και στρατιωτικά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η ΥΠΑ και τα οποία δεν έχει ακόμα αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση κατά πόσο μπορεί να παραχωρηθούν σε ιδιώτες.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε ήδη τον διαγωνισμό με το ελάχιστο χρονικό περιθώριο και την προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος να λήγει στις 24 Ιουνίου.

Πηγές της τουριστικής αγοράς αναφέρουν ότι οι ακατάλληλες υποδομές και κατ’ επέκταση οι αλγεινές εικόνες που εισπράττουν όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα μέσω των περιφερειακών αεροδρομίων στρέφουν το βλέμμα στην ιδιωτικοποίηση και στις επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων για έργα αναβάθμισης.

Παράλληλα η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) καταγγέλλει ότι έχει επιβληθεί στάση πληρωμών στα περιφερειακά αεροδρόμια, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό «όχι μόνο δημιουργεί κακή εικόνα για την Υπηρεσία, γιατί ουδείς προμηθευτής δέχεται πλέον να μας προμηθεύει, αλλά υπάρχει ορατός και άμεσος κίνδυνος αδυναμίας λειτουργίας των αεροδρομίων που λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, αναλωσίμων κ.λπ. είναι πλέον αδύνατον να συντηρηθούν».

Αερολιμένας Αράξου
Η έλλειψη συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων, εξαιτίας απουσίας κονδυλίων, αλλά και η προβληματική οδική πρόσβαση και συγκοινωνιακή σύνδεση με το αεροδρόμιο της Αράξου αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 27 Μαρτίου, και μέχρι τις αρχές Ιουνίου, έχουν μετακινηθεί, μέσω του αεροδρομίου, 50.000 επιβάτες, στις πτήσεις από και προς Λονδίνο, Μπέργκαμο, Πάφο κ.λπ., μέσω των 10 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον Άραξο.

Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος»
Σειρά προβλημάτων αντιμετωπίζει ο Αερολιμένας της Αλεξανδρούπολης τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και υλικοτεχνικών υποδομών. Η οροφή του νέου τερματικού σταθμού, ακόμη και μετά από παρεμβάσεις που έγιναν κατά το παρελθόν, εξακολουθεί να «βάζει νερά» σε αρκετά σημεία. Παράλληλα, παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα ελλιπούς συντήρησης και ελλείψεων υποδομών και εξοπλισμού, όπως σε πολλά μεγάλα αεροδρόμια. Προβλήματα υπάρχουν και στα θέματα χρηματοδότησης της λειτουργίας του αερολιμένα. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ούτε καν για καύσιμα και οι διάφοροι προμηθευτές να μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες.

Αερολιμένας Σύρου
Το έργο επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου της Σύρου, προϋπολογισμού 1, 334 εκατ. ευρώ προωθεί πλέον το υπουργείο Υποδομών μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων. Το συγκεκριμένο, εξαιρετικά σημαντικό έργο για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έξι μηνών, ωστόσο δεν θα είναι έτοιμο για το φετινό καλοκαίρι. Σε συνάρτηση δε με το έργο της ταπείνωσης του λόφου στη νότια πλευρά του διαδρόμου (περιοχή «Νεράιδα») θα επιτρέψει την αεροπορική διασύνδεση της Σύρου με όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας καθώς και με αεροδρόμια γειτονικών χωρών (Ιταλία, Βαλκάνια, Τουρκία, Κύπρος), με μεγαλύτερα αεροσκάφη τύπου Q-400.

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων
Σημαντικά προβλήματα προσέγγισης που οδηγούν σε συνεχείς ακυρώσεις πτήσεων αντιμετωπίζει ο αερολιμένας Ιωαννίνων προκαλώντας την έντονη ανησυχία των τοπικών αρχών που κάνουν λόγο για απαξίωση του αεροδρομίου από την Υπηρεσία Πολιτική Αεροπορίας. Οι αρχές και οι φορείς της περιοχής, διεκδικούν για τα Γιάννενα ένα σύγχρονο και με πτητική αξιοπιστία αεροδρόμιο, συνυπογράφοντας μάλιστα Ανοιχτή Επιστολή την οποία απηύθυναν στον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση, «για να επιτευχθεί το αυτονόητο», όπως τονίζουν στην επιστολή τους: «να προχωρήσουν άμεσα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την πλευρά της ΥΠΑ, όλες οι ενέργειες που αφορούν στην εκπόνηση διαδικασιών προσέγγισης στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και στην τοποθέτηση του κατάλληλου συστήματος προσέγγισης και προσγείωσης (GBAS)».

Αερολιμένες Νάξου - Μήλου
Δεσμεύσεις για βελτιώσεις σε τρεις αερολιμένες των Κυκλάδων έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Πρόκειται για αναγκαίες παρεμβάσεις που αφορούν τη βελτίωση της λειτουργίας των αεροδρομίων της Νάξου και της Μήλου. Για το αεροδρόμιο της Νάξου πρέπει να συνεχίσουν οι απαλλοτριώσεις, οι οποίες με πολλές δυσκολίες προσπαθούν εκ μέρους του Δήμου να προχωρήσουν. Στη Μήλο είναι πιο σύνθετο το πρόβλημα, καθώς το αεροδρόμιο μεταξύ άλλων χρειάζεται διαπλάτυνση του διαδρόμου του, όπου και εκεί γίνεται προσπάθεια εκ μέρους του Δήμου.

Αερολιμένας Καστοριάς «Αριστοτέλης»
Με έργα συνολικού κόστους 15 εκατομμυρίων ευρώ, θα επιχειρηθεί η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καστοριάς, σύμφωνα με την προτεραιότητα που έχει δοθεί από το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σε έξι (6) περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στη σύμβαση με τη γερμανική Fraport. Η χρηματοδότηση επιδιώκεται να γίνει μέσα από το πακέτο Γιούνκερ και για το αεροδρόμιο της Καστοριάς, το συνολικό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού, την κατασκευή νέου αεροδιαδρόμου στάθμευσης και την απαλλοτρίωση επιφάνειας, συνολικής έκτασης 90.000 τ.μ. Ωστόσο ο δήμος ζητά επίσης την ολοκλήρωση της κατασκευής του πύργου ελέγχου που ξεκίνησε πριν από χρόνια, καθώς και την τοποθέτηση ενός ραδιοβοηθήματος για την προσέγγιση των αεροπλάνων λόγω της συχνής ομίχλης.

Αεροδρόμιο Καλαμάτας
Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν στη Μεσσηνία, καθώς οι αφίξεις αλλοδαπών στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας το πρώτο πεντάμηνο του 2016 ήταν αυξημένες κατά 16,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, φέτος, αφίχθησαν 17.668 τουρίστες, ενώ πέρσι μέχρι τον Μάιο είχαν έρθει 15.103. Ειδικότερα, φέτος τον Μάιο ήρθαν 12.072 τουρίστες, ενώ πέρσι είχαν έρθει 10.481. Από αρχές Ιουνίου ξεκίνησε η σύνδεση του αεροδρομίου της Καλαμάτας και με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ η τουριστική κίνηση θα κορυφωθεί, όπως κάθε χρόνο, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Αερολιμένας Κυθήρων
Προγραμματική σύμβαση για μελέτη ανάπτυξης και επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης στο αεροδρόμιο Κυθήρων, υπέγραψαν η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, Ιωάννης Βέζος, με στόχο την τουριστική αναβάθμιση του νησιού. Η μελέτη, προϋπολογισμού 35.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και αποσκοπεί στη διερεύνηση της δυνατότητας υποδοχής μεγαλύτερων αεροσκαφών, ώστε να αυξηθεί ποσοτικά και να επιμηκυνθεί χρονικά η τουριστική κίνηση, αλλά και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η υπάρχουσα ζήτηση επισκεψιμότητας στο νησί. Σημειώνεται ότι το μήκος του υπάρχοντος διαδρόμου περιορίζεται στην εξυπηρέτηση ελικοφόρων αεροσκαφών και αεριωθούμενων με μειωμένο ωφέλιμο βάρος.

Ενδιαφέρον επενδυτών για Χίο, Πάρο και Καλαμάτα

Η κυβέρνηση φαίνεται να εισπράττει επενδυτικό ενδιαφέρον για τους αερολιμένες της Χίου, της Πάρου και της Καλαμάτας, για τα οποία η αγορά θεωρεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως αεροδρόμια-«μπουτίκ», κατά το πρότυπο που θα εφαρμόσει στους αεροσταθμούς της Μυκόνου και της Σαντορίνης η κοινοπραξία Fraport ? Slentel. Σύμφωνα με τα σενάρια της προβολής κίνησης που περιλαμβάνονται στην εθνική πολιτική αεροδρομίων, το 2037: η Χίος θα κυμαίνεται μεταξύ 369.000 και 554.000 επιβατών (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επέκταση του διαδρόμου απογείωσης), η Καλαμάτα μεταξύ 103.000 και 143.000, η Πάρος από 52.000 έως 126.000 επιβάτες.

Για τη Χίο, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει υπό μελέτη την προσθήκη τμημάτων στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις ενώ εκκρεμεί η υλοποίηση της εγκεκριμένης μελέτης επέκτασης του Αερολιμένα (master plan), που περιλαμβάνει επέκταση του διαδρόμου στα 1.850 μέτρα, επέκταση του πεδίου ελιγμών, αύξηση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, κατασκευή του νέου Πύργου Ελέγχου Αεροσκαφών, αύξηση του χώρου αεροσταθμού για εξυπηρέτηση αεροπορικής κίνησης και δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

Για την Πάρο, παρόλο που το υπουργείο Υποδομών τα προηγούμενα χρόνια δημοπράτησε, κατασκεύασε και παρέλαβε την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης (23 εκατ. ευρώ), εν τούτοις δεν κατάφερε να προχωρήσει τα υπολειπόμενα έργα, όπως την κατασκευή κτιρίου για την προσωρινή χρήση ως κτίριο αεροσταθμού και διάφορα μικρότερα τεχνικά έργα. Μάλιστα, ο δήμος Πάρου και η τοπική κοινωνία συνέστησαν εταιρεία η οποία θα αναλάβει την κατασκευή του προσωρινού αεροσταθμού (η πολεοδομική άδεια εγκρίθηκε από την ΥΠΑ), προκειμένου να λειτουργεί στοιχειωδώς το αεροδρόμιο του νησιού.

Μεγάλες ανάγκες έχει και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, για το οποίο απαιτούνται πολλά τεχνικά έργα αναβάθμισης, κατασκευών και επεκτάσεων του αεροσταθμού, του κόμβου εισόδου, του διαδρόμου και τροχοδρόμου και του πύργου ελέγχου ύψους άνω των 35 εκατ. ευρώ.

Ενταξη έξι αερολιμένων
Πακέτο Γιούνκερ

Προτεραιότητα στην αναβάθμιση έξι μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, που δεν έχουν ενταχθεί στη σύμβαση με τη γερμανική Fraport, με έργα συνολικής δαπάνης 197 εκατ. ευρώ περίπου, δίνει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Καστοριάς, Μήλου, Σύρου, Νάξου, Πάρου και Χίου, που εντάσσονται στο πακέτο Γιούνκερ. Τα προτεινόμενα επενδυτικά σχέδια έχουν στόχο την προώθηση των υποδομών και την ανάπτυξη πολιτικής μέσω της αμοιβαίας αλληλεπίδρασης, βελτιστοποιώντας τις εγκαταστάσεις προσβασιμότητας συνδέοντας τις υποδομές ΔΕΔ-Μ σε κόμβους (λιμάνια / αεροδρόμια), ενισχύοντας τη διασυνδεσιμότητα και την περιφερειακή ολοκλήρωση.

Τρία έργα
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα projects επιμερίζονται σε τρία ουσιαστικά έργα, δηλαδή τα αεροδρόμια Καστοριάς και Χίου ως αυτοτελή έργα και οι υπόλοιποι αερολιμένες του Νοτίου Αιγαίου ενταγμένοι στα ίδιο επιχειρηματικό σχέδιο.

Μάλιστα, σε αυτά ανοίγει ο δρόμος και για την εμπορική τους εκμετάλλευση, εξέλιξη που σηματοδοτεί τη διενέργεια νέου διαγωνισμού από το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Για όλα τα έργα έχει επιλεγεί χρηματοδότηση που αφορά είτε την αυτοχρηματοδότηση είτε τη συγχρηματοδότηση του κόστους κατασκευής με κεντρικό σημείο αναφοράς τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Οι επενδυτές θα έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν εμπορικά τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, ενώ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα συνεχίζει να επιβλέπει τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Προσφορά της Π.Α.
Τα στρατιωτικά αεροδρόμια

Τα στρατιωτικά αεροδρόμια είναι αυτά της Σούδας (Χανίων), της Καρπάθου, της Λήμνου, της Σκύρου, του Βόλου, της Καλαμάτας, του Αράξου και του Ακτίου. Τα στρατιωτικά αυτά αεροδρόμια παρέχουν προσωπικό και μέσα για την εξυπηρέτηση της εναέριας κυκλοφορίας των πολιτικών αεροσκαφών (προσέγγιση, προσγείωση- απογείωση, αναχώρηση) πυροσβεστικά μέσα, διασωστικα μέσα τηλεπικοινωνίες, ΔΕΗ, ύδρευση, καθαριότητα κ.λπ.). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Πολεμική Αεροπορία «προσφέρει» στο Δημόσιο περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να παρέχει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

3 εκατ. επιβάτες
Στα αεροδρόμια αυτά διακινούνται, σύμφωνα με τους τρέχοντες υπολογισμούς περί τα 3 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, για τους οποίους οι αεροπορικές εταιρείες πληρώνουν στο ελληνικό δημόσιο 18 ευρω κατά μέσο όρο ανά επιβάτη (12 ευρώ ανά επιβάτη εσωτερικού και 24 ευρώ ανά επιβάτη εξωτερικού,) ως Τέλος Εκσυγχρονισμού Ανάπτυξης Αεροδρομίων (ΤΕΑΑ), δηλ. 54 εκατ. ευρώ ετησίως. Πληρώνουν επίσης περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως για Τέλη Χρήσης Αεροδρομίων.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot