«Καμπανάκι» από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον ρατσισμό στην Ελλάδα

Φεβρουάριος 24, 2015

Η χώρα μας πρέπει να αγωνιστεί πιο σκληρά κατά της φυλετικής βίας και της ρητορικής του μίσους, αναφέρει έκθεση του Συμβουλίου

Με έκθεσή της, που πρόκειται να δοθεί σήμερα στην δημοσιότητα, η Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRΙ) αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, κυρίως στο θέμα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής αλλά εκφράζεται η ανησυχία ότι, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν την ανάγκη για την καταπολέμηση του ρατσισμού, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη στρατηγική, για να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια του φαινομένου.

Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα δεν έχει κυρώσει ακόμη το 12ο Πρωτόκολλο για τ' ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

«Υπήρξε μια σημαντική αύξηση στα επίπεδα της υποκίνησης φυλετικού μίσους, ιδίως στο πλαίσιο του δημόσιου λόγου, ακόμη και από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Διαπιστώνεται δε ότι, «το μίσος αυτό συνήθως στρέφεται κατά των μεταναστών, αλλά και εναντίον των Ρομά, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων» και υπογραμμίζεται ότι «αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς και υπάρχει διαδεδομένη ατιμωρησία για πράξεις της ρητορικής μίσους».

Στην έκθεση σημειώνεται, ακόμη, ότι:

* Η Ελλάδα έχει δει μια αύξηση της ρατσιστικής βίας τα τελευταία χρόνια και παρόλο που έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα, αυτά έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή. Ο φόβος της σύλληψης και απέλασης αποθαρρύνει τα θύματα ρατσιστικής βίας που δεν διαθέτουν νόμιμο καθεστώς διαμονής, να αναφέρουν τα περιστατικά στην αστυνομία. Οι αρνητικές στάσεις των μελών της αστυνομίας απέναντι στους μετανάστες και η απροθυμία τους να διερευνήσουν περιπτώσεις ρατσιστικής βίας, συμβάλλουν στο γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας των υπευθύνων για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας.

* Υπάρχει ανεπαρκής στήριξη των θυμάτων ενώ, η κατάσταση των Ρομά στην Ελλάδα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από κοινωνικό αποκλεισμό και στέρηση. Ο διαχωρισμός στον τομέα της εκπαίδευσης δεν έχει τελειώσει, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο θέμα αυτό, και οι συνθήκες στέγασης σε πολλούς οικισμούς Ρομά εξακολουθούν να είναι υποβαθμισμένες.

* Οι παράνομοι μετανάστες συνήθως κρατούνται στην Ελλάδα, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και οι μετανάστες αφήνονται στην τύχη τους χωρίς πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, όταν απελευθερωθούν.

Με την έκθεση της η ECRI ζητά από τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν δράση σε διάφορους τομείς, διατυπώνοντας μία σειρά συστάσεις, όπως ότι:

1. Η Ελλάδα πρέπει να επικυρώσει το Πρωτόκολλο Νο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

2. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δημιουργήσουν μια Task Force για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Μια τέτοια Task Force θα πρέπει να απαρτίζεται από τις αρμόδιες αρχές, δύο ανεξάρτητους φορείς (Διαμεσολαβητή και την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και τις ΜΚΟ, έτσι ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των αρχών και της κοινωνίας των πολιτών για το θέμα αυτό.

3. Θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω κατάρτιση στην αστυνομία, με βάση προγράμματα που προτείνονται από διεθνείς οργανισμούς ενώ, οι αρχές θα πρέπει να προσφέρουν εκπαίδευση στους δικαστές και τους εισαγγελείς για την εφαρμογή του άρθρου 81α του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την καταδίκη του μίσους υποκινούμενων αδικημάτων.

4. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αναπτύξουν μια αποτελεσματική στρατηγική για να θέσουν αμέσως τέλος στο φυλετικό διαχωρισμό που επηρεάζει τα παιδιά των Ρομά στα σχολεία και να αποτρέψει τυχόν επανάληψη του στο μέλλον.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot