Ξανά στο μικροσκόπιο οι ΜΚΟ – Νέα στοιχεία παρέδωσε η ΕΛΑΣ στην Εισαγγελία Διαφθοράς

Ιανουάριος 22, 2016

Σε νέα, δεύτερη, φάση εισέρχεται η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας για τη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ύστερα και από την αποστολή προ μερικών ημερών στην εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου νέων ογκωδών φακέλων που αφορούν τις οργανώσεις Ευρωπαϊκή Προοπτική, Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου, ΚΕΣΣΑ Δήμητρα κ.ά.

Η τωρινή έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας έρχεται σε συνέχεια εκείνης κατά την περίοδο 2013-2014 με τις δικογραφίες που συντάχθηκαν σε βάρος άλλων ΜΚΟ όπως το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, ο Κύκλος της Πάτμου κ.ά., που είχε οδηγήσει σε σειρά διώξεων σε βάρος εμπλεκομένων. Ωστόσο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «στην παρούσα φάση τα στοιχεία που στάλθηκαν αφορούν την ανάλυση παραστατικών και άλλων λογιστικών δεδομένων από τη δράση των εν λόγω ΜΚΟ, ενώ σύντομα θα επισυναφθούν στοιχεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αναλύσεις τραπεζικών λογαριασμών τα οποία συσχετίζονται με τα δεδομένα των επιχορηγήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών».

Οι διωκτικές και δικαστικές αρχές – ΕΛ.ΑΣ., ΣΔΟΕ, Εισαγγελία – αναζητούν τα τελευταία χρόνια τις ευθύνες για την κατασπατάληση από πολλές ΜΚΟ εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτούνταν από τα δημόσια ταμεία κυρίως την περίοδο 2000-2011, με κύριο λόγο την υποχρεωτική, βάσει νόμου, διάθεση κονδυλίων για έργα ανάπτυξης σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Είναι ενδεικτική προηγούμενη δήλωση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή: «Από αρχικό έλεγχο σε περίπου 3.000 ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία διαπιστώσαμε ότι μόνο ένα 10% από αυτές χρηματοδοτείται κανονικά, τηρεί παραστατικά και δεν προχωρεί σε παράνομες ενέργειες».

Η ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, που ήταν από τους πρώτους στόχους της ΕΛ.ΑΣ., χρηματοδοτήθηκε από το 2000 ως το 2004 με περίπου 9 εκατ. ευρώ. Σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος οκτώ εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΜΚΟ που προφυλακίστηκε.

Παράλληλα δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος 14 ατόμων για εμπλοκή στη ΜΚΟ Κύκλος της Πάτμου, που χρηματοδοτήθηκε παρατύπως με πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ δημιουργήθηκε στην Πάτμο με σκοπό «να συνδυασθεί η θρησκευτική συνείδηση με την οικολογική και περιβαλλοντική ευαισθησία». Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν συναλλαγές για την οργάνωση συμποσίων σε κρουαζιέρες στη Μαύρη Θάλασσα, στον Δούναβη, στην Αδριατική, στον Μισισιπή, αλλά και στην Αρκτική.

Προ ενός έτους περίπου η κυρία Ράικου ζήτησε νέο κύκλο ελέγχων σε ΜΚΟ με μεγάλες επιχορηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών που ανέλαβε να διεκπεραιώσει το Τμήμα Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ. ΑΣ. Μία από τις βασικές ελεγχόμενες, η Ευρωπαϊκή Προοπτική, φέρεται να χρηματοδοτήθηκε με 5.693.000 ευρώ, από τα οποία τα 5.064.000 την περίοδο 2005-2007. Είναι δημιούργημα στενού συνεργάτη πρώην υφυπουργού Εξωτερικών επί ΝΔ με βασικό πεδίο δράσης τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Τα χρήματα φέρεται να τα έχει διαθέσει για διάφορα έργα, όπως «μεταφορά τεχνογνωσίας για ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας», «υποστήριξη επιστροφής προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο» αλλά και «ανασυγκρότηση κοινωνικών δομών και παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στο Πακιστάν», «κατάρτιση άνεργων νέων στη Μολδαβία», «βιώσιμη ανάπτυξη σε περιοχές του Ισημερινού» κ.τ.λ. Η ΕΛ.ΑΣ. ήδη συγκέντρωσε σειρά παραστατικών της εν λόγω ΜΚΟ. Δικαστικές πηγές όμως αναφέρουν ότι «τα στοιχεία που δόθηκαν είναι υπό αξιολόγηση και περαιτέρω επεξεργασία».

Σειρά παραστατικών στάλθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τη ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου που χρηματοδοτήθηκε με 2 εκατ. ευρώ για έργα όπως «εκπαίδευση δικαστών στη Νότια Αφρική», «εκπαίδευση στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν», «επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν», «εκπαίδευση δικαστών στη Μολδαβία», προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως και στην Αυστραλία κ.τ.λ.

Ζήτημα όμως προέκυψε στη συγκεκριμένη έρευνα, μια και η συγκεκριμένη ΜΚΟ μετατράπηκε σε τμήμα ευρωπαϊκού οργανισμού δημοσίου δικαίου ο οποίος έχει έδρα στην Αθήνα και στον οποίο φέρεται να συμμετέχουν κι άλλες χώρες. Ετσι ο σχετικός έλεγχός του εκτιμάται ότι ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες των ελληνικών Αρχών.

Ακόμη ενδελεχής έλεγχος πραγματοποιείται – τα σχετικά στοιχεία στάλθηκαν επίσης προσφάτως στην Εισαγγελία Διαφθοράς – για το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα», που είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση «κατά της φτώχειας» που ιδρύθηκε το 1991, έχει έδρα στη Λάρισα και διατηρεί παράρτημα στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει λάβει συνολικά 2.400.000 ευρώ, ενώ παλαιότερα είχε ζητηθεί άρση απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών.

Ελεγχοι ακόμη πραγματοποιήθηκαν για πρόσωπα που ενεπλάκησαν για «δωρεά στα θύματα του τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού» το 2004 αλλά και για τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, που είναι διεθνής οργανισμός γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι, ο οποίος ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1970 και ο οποίος επιδοτήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο. Και σε αυτή την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας όμως προέκυψε ζήτημα «αρμοδιότητας»…

To BHMA

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot