Σε βάθος πενταετίας, μέχρι το 2022, θα τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα που αφορά στο κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (περίπου 735 εκατ. ευρώ) που θα πρέπει να αποδοθεί στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και ιδιώτες), προκειμένου να περιοριστούν υπέρογκες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.
Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο πλαίσιο συμφωνίας με τους δανειστές, όπου επίσης επιβεβαιώθηκε ότι θα μεταβιβαστούν λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία σε ποσοστό περίπου 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.
Οι δυνητικοί επενδυτές δεν θα συνδέονται με κανέναν τρόπο με τη ΔΕΗ, για λόγους προστασίας του ανταγωνισμού, ενώ θα πρέπει να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στην αγορά ενέργειας, καθώς και τα αναγκαία κεφάλαια. Στη διαδικασία θα μπορούν να λάβουν μέρος και επενδυτικά σχήματα στα οποία θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Περιφέρειες και άλλοι τοπικοί φορείς.
Μέχρι τα μέσα Μαΐου θα κοινοποιηθούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξειδίκευση των μέτρων σε επόμενο στάδιο. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν και θα νομοθετηθούν μετά τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς (market test) μέχρι τον Νοέμβριο 2017. Η υλοποίησή τους προβλέπεται μέχρι τον Ιούνιο 2018.
Αναφορικά με τις ΝΟΜΕ, η αλλαγή στις δημοπρατούμενες ποσότητες ενέργειας θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο 2017. Οι θεσμοί ζητούσαν υπερβολικά υψηλές ποσότητες δημοπράτησης (αρχικά μέχρι 46% και στη συνέχεια μέχρι 33%). Μέσα από τη διαπραγμάτευση η αύξηση περιορίστηκε σε πολύ πιο χαμηλά και ρεαλιστικά επίπεδα (16% για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019). Ωστόσο μετά την εφαρμογή των μέτρων για τον λιγνίτη οι ποσότητες των δημοπρατούμενων ποσοτήτων θα μειωθούν.
ethnos.gr