Αντίθετα με τους προηγούμενους κύκλους, στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα επιδοτηθούν ακόμα και επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν αύξηση τζίρου κατά τη διάρκεια του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι ανήκουν σε κλάδους που τους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα - Τι ισχύει με την αυστηροποίηση των όρων.
Τη Μεγάλη Πέμπτη θα ξεκινήσει η πίστωση των ενισχύσεων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, στις περίπου 300.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θεωρούνται ως επιλέξιμοι. Τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να κάνουν την τελική αποδοχή του ποσού που προέκυψε με βάση τον αλγόριθμο που έφτιαξε του υπουργείου Οικονομικών.
Σε αυτό τον κύκλο το ποσό είναι κατά 50% επιδοτούμενο και κατά 50% θα πρέπει να επιστραφεί. Αντίθετα με τους προηγούμενους κύκλους, στον 7ο θα επιδοτηθούν ακόμα και επιχειρήσεις οι οποίες εμφάνισαν αύξηση τζίρου κατά τη διάρκεια του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι ανήκουν σε κλάδους που τους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.
Το κριτήριο της μείωσης του τζίρου κατά τουλάχιστον 20% το πρώτο 3μηνο του έτους, ισχύει κανονικά για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο. Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σε αυτόν τον κύκλο υποβλήθηκαν 704.604 αιτήσεις. Από αυτές τελικά κρίθηκαν ως επιλέξιμες περίπου 300.000 επιχειρήσεις, καθώς όπως και στους προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας, έτσι και σε αυτόν, ένα μεγάλος αριθμός περίπου 400.000 αιτήσεων κρίθηκαν μη επιλέξιμες. Από αυτές περίπου 250.000 επιχειρήσεις δεν πληρούσαν το κριτήριο της ελάχιστης μείωσης του τζίρου τους κατά 20%, ενώ 135.000 επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να εμφανίσουν τον ελάχιστο τζίρο του τριμήνου παρότι μειώθηκε από τα 600 στα 450 ευρώ.
Αυστηροποίηση των όρων
Ο εντοπισμός αρκετών περιπτώσεων, όπου επιχειρήσεις επιχείρησαν, ωστόσο, να ξεγελάσουν το σύστημα και να επωφεληθούν των επιδοτήσεων, οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε αλλαγή πλεύσης.
Μετά τον εντοπισμό διαφόρων υποθέσεων όπου εταιρείες επιχείρησαν να υπερπηδήσουν τα κριτήρια, στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δεν θα ληφθούν υπόψη τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021, ενώ θα υπάρχουν και ειδικές κυρώσεις σε περίπτωση υπόνοιας καταστρατήγησης των διατάξεων.
Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών θα μπλοκάρει όσους επιτήδειους επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τις κρατικές επιδοτήσεις, δηλώνοντας κατόπιν εορτής τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία . Με αυτή την μέθοδο επιχειρήσεις βρέθηκαν να δικαιούνται επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ «φουσκώνοντας» τα οικονομικά τους μεγέθη.
Οι δικαιούχοι υποβολής αίτησης ήταν οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19:
Oι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι Οργανισμοί Λιμένων και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους «Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου» (ΚΑΔ 93.29.19.07) και «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών» (ΚΑΔ 96.04.10.04).
Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες:
επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Μαρτίου 2021,
επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή,
Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα, επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων, επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021.