Aνάσα ρευστότητας 5 δισ. από τον Ντράγκι στις τράπεζες

Μάιος 30, 2016

Γυρίζουν σελίδα στις 2 Ιουνίου οι ελληνικές τράπεζες καθώς η επαναφορά του waiver θα καταστήσει και πάλι εφικτή την άντληση -φτηνότερης- ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Το όφελος από την επαναφορά του waiver, τον περιορισμό του haircut που επιβάλλεται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τη μελλοντική ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα είναι υψηλότερο από 5 δισ. ευρώ, με άμεσο όφελος για τις τράπεζες ύψους 450 με 500 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης άνοιξε τον δρόμο για την επαναφορά του waiver, που σημαίνει ότι οι τίτλοι του ελληνικού Δημοσίου θα γίνονται αποδεκτοί ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές τράπεζες θα απεξαρτηθούν από την ακριβή ρευστότητα του ELA (την αντλούν με επιτόκια της τάξης του 1,5%) και θα αποκτήσουν και πάλι -μετά τον Φεβρουάριο του 2015- πρόσβαση στη ρευστότητα της ΕΚΤ των μηδενικών επιτοκίων.
Την προσεχή Πέμπτη 2 Ιουνίου η ΕΚΤ κατά τη συνεδρίασή της αναμένεται να δώσει το σήμα για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στο ευρωσύστημα. Με την επαναφορά του waiver, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να μεταφέρουν από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) τίτλους αξίας 10-15 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Ανάσα όμως περιμένει να πάρει και η αγορά από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα ο επιχειρηματικός κόσμος εκτιμά ότι η συμμετοχή -μελλοντικά- των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να δώσει «αέρα» 3,5 με 4 δισ. ευρώ και να περιορίσει το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο και τις επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα έχει σημαντική θετική επίπτωση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους για το επόμενο έτος περί τα 400 με 500 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι έμμεσες επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών, τα οφέλη αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερα.

«Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποδεσμεύει σημαντικό ποσό, το οποίο οδηγεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας» δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πει­ραιώς, Μιχάλη Σάλλα, «οι συνθήκες τώρα είναι τελείως διαφορετικές και από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες με την επαναφορά του waiver, η οποία θα μειώσει τη δανειακή έκθεση στον ELA και θα ενισχύσει τα αποτελέσματα των τραπεζών» είπε και συμπλήρωσε πως «τίθενται οι βάσεις για την άρση του μεγαλύτερου μέρους της αβεβαιότητας και την επαναφορά της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα».

Ο κ. Σάλλας εκτιμά ότι η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα, σε συνδυασμό με τις θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες, οδηγεί σε σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και στην υποχώρηση των capital controls, ενώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης «ανοίγει» επίσης τον δρόμο για την επιστροφή των καταθέσεων στα τραπεζικά γκισέ και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να χαλαρώσουν περαιτέρω τα capital controls.

Οι τραπεζίτες, μάλιστα, εστιάζουν τώρα στην άρση όλων των περιορισμών για το «νέο» χρήμα που επιστρέφει στις τράπεζες -ασχέτως αν βρίσκεται κρυμμένο σε σεντούκια και θυρίδες ή επαναπατρίζεται από το εξωτερικό- αφού, όπως λένε, μόνο έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος για επιστροφή καταθέσεων ύψους 7 με 8 δισ. ευρώ στα τραπεζικά γκισέ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Μάλιστα, οι τράπεζες έχουν πλήρως αναπτύξει το απαραίτητο λογισμικό σύστημα που θα τους επιτρέπει τη διεξοδική παρακολούθηση του «νέου» χρήματος.

«Εδώ και τώρα».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, γι' αυτό όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο του ΣΕΒ πρέπει να υπάρξει «εδώ και τώρα άρση των capital controls» αφού μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα να περάσει σε τροχιά ανάπτυξης και πάλι.

Η «ανάσα» ρευστότητας σε συνδυασμό με την επίλυση σημαντικών θεμάτων για την εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια -που θα απελευθερώσει πόρους- θα επιτρέψει και πάλι στις τράπεζες να εστιάσουν στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Και παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επιστροφή στην κερδοφορία μετά από μία εξαετία.
Οπως είναι γνωστό, έχουν δρομολογηθεί οι πρώτες εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών -σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι μπορούν να αναδιαρθρωθούν προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ- ενώ αναμένονται και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μεταβιβάζονται στις εξειδικευμένες εταιρείες και εταιρικά δάνεια που έχουν δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (και τα οποία εξαιρούνταν με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς).

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot