arxiki selida

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

ΕΕ: Ανάκαμψη και μείωση ανεργίας στην Ελλάδα το 2014

Νοέμβριος 05, 2013 Σχολιάστε πρώτοι!
eody-banner
jumbo-banner
banner

"Ενώπιον της οικονομικής ανάκαμψης" είναι ο τίτλος του κεφαλαίου των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες στις οποίες, μεταξύ άλλων, διαπιστώνεται "ισχυρή αναζωογόνηση του τουρισμού, καθώς η Ελλάδα ανακτά σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα".
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2015 η ανάκαμψη θα είναι ακόμη πιο ισχυρή και θα φτάσει το 2,9% το 2015 από 0,6% το 2014, καθώς οι επενδύσεις θα είναι το κύριο εργαλείο. Οι θετικές εξελίξεις στην τόνωση των εξαγωγών στο πλαίσιο της ανάκαμψης της ευρωζώνης θα είναι επίσης θετικό στοιχείο όπως επίσης τα αυξημένα έσοδα από τη ναυτιλία και τον τουρισμό.
Όπως εκτιμά η Κομισιόν, θετική εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει ακόμη η ταχύτερη επιστροφή της εμπιστοσύνης και οι διαρκείς θετικές επιπτώσεις από την καλή τουριστική περίοδο και τη μεγαλύτερη ρευστότητα από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Σε διαρθρωτικούς όρους η δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε πολύ σημαντική και οδήγησε σε προβλεπόμενο διαρθρωτικό πλεόνασμα το 2013, όταν το 2009 είχε σημειωθεί έλλειμμα 15% του ΑΕΠ
Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που σχετίζονται με αποκλίσεις στην εφαρμογή των πολιτικών που μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την εμπιστοσύνη στην διάρκεια του 2014 και του 2015 και οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν το εύρος και την ταχύτητα των επενδύσεων αλλά και την ανάπτυξη των εξαγωγών.
Η Επιτροπή σημειώνει ακόμη ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 χαρακτηρίστηκε από μια λιγότερο έντονη ύφεση και από τα πρώτα σημάδια εξόδου από τον «πάτο» του οικονομικού κύκλου.
Όπως επισημαίνεται, στα πρώτα τρία τρίμηνα το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με μικρότερους ρυθμούς, δηλαδή από -5,7% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και -5,6% το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε -3,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Το καλοκαίρι σημειώθηκε ισχυρή αναζωογόνηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η οποία επωφελήθηκε από την ισχυρή ανταγωνιστικότητα έναντι άλλων παραδοσιακών τουριστικών προορισμών, επισημαίνει η Επιτροπή.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η ταχύτερη απορροφητικότητα πόρων της ΕΕ και της ΕΤΕπ με την επανέναρξη μεγάλων προγραμμάτων- όπως της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων- αναμένεται να αντισταθμίσει τους περιορισμούς στη ρευστότητα και να υποστηρίξει τις επενδύσεις το 2014. Υποστηρικτικά μέσα είναι επίσης η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η σταθεροποίηση τη οικονομίας. Με οδηγό τις εξαγωγές και τις επενδύσεις το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί το 2014 με ετήσιο ρυθμό 0,6%, ενώ αντίθετα η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει σε πτωτική πορεία σε συνδυασμό με το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα.
Η ανεργία θα φτάσει το 27% το 2013, ενώ οι μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς έχουν ήδη συμβάλει στη βελτίωση του μισθολογικού κόστους.
Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, το όποιο δημοσιονομικό κενό για το 2014 και 2015 θα καλυφθεί με μέτρα τα οποία θα συζητηθούν στην εν εξελίξει αξιολόγηση.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει σε ανώτατο επίπεδο στο 176% του ΑΕΠ το 2013 και μετά από μια οριακή μείωση το 2014 το χρέος θα σημειώσει έντονη πτώση από το 2015, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση θα συνεχίσει να βελτιώνεται και η οικονομική ανάπτυξη να παγιώνεται.

Πηγή: www.news247.gr

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

p 3

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot