Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι περιπτώσεις επίορκων γιατρών οι οποίοι επιστρέφουν στα νοσοκομεία κάνοντας χρήση του νόμου Κατρούγκαλου.
Η νομοθεσία ορίζει ότι η αναστολή άσκησης των καθηκόντων του γιατρού αίρεται αυτοδίκαια στην περίπτωση που το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν αποφασίσει μέσα σε 30 μέρες. Η σχετική προθεσμία μπορεί να παραταθεί μέχρι την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου και εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων:Στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών του ΕΣΥ εκκρεμούν τουλάχιστον 60 υποθέσεις, λόγω συνταξιοδότησης του δικαστικού που ήταν πρόεδρος. Μέχρι να οριστεί αντικαταστάτης του, οι υποθέσεις δεν εξετάζονται και οι γιατροί επιστρέφουν στις θέσεις τους, όπως προβλέπουν οι νόμοι 4325 και 4332 του 2015.
«Σε περίπτωση που δεν έχει συγκροτηθεί το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή υφίσταται αντικειμενική αδυναμία να συνεδριάσει για να αποφασίσει, κατά τα ανωτέρω, περί της θέσης σε δυνητική αργία, η σχετική προθεσμία για τη γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου παρατείνεται μέχρι την πρώτη συνεδρίασή του και πάντως όχι μετά τη 15η Σεπτεμβρίου 2015»
Κάνοντας χρήση των συγκεκριμένων διατάξεων, επέστρεψε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός χειρουργός ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι να παίρνει «φακελάκι», καθώς και χειρουργός του νοσοκομείου Παίδων ο οποίος είχε υποπέσει το 2011 σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.
«Είναι ντροπή να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες περιπτώσεις» σχολίασε χθες στο «Εθνος» η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και πρόεδρος της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ).
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, τουλάχιστον 60 φάκελοι με υποθέσεις επίορκων γιατρών εκκρεμούν στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο δεν έχει συνεδριάσει από τον περασμένο Ιούνιο. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η εμπλοκή θα ξεπεραστεί, καθώς αναμένεται διορισμός προέδρου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μέσα στις επόμενες μέρες.
Σε περίπτωση που οι γιατροί κριθούν ελεγκτέοι, οι ποινές θα ισχύσουν άσχετα εάν έχουν ?στο μεταξύ? επιστρέψει στη θέση τους με τον νόμο Κατρούγκαλου. Για να αποφευχθεί η ανωμαλία και η γραφειοκρατία με το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, η κ. Παγώνη προτείνει να κρίνονται οριστικά οι υποθέσεις στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΙΣ: «Το συμβούλιο είναι αδιάβλητο και επιβάλλει πολύ πιο αυστηρές ποινές» σημειώνει η πρόεδρός του.
Η διαδικασία που τηρείται σήμερα σε περίπτωση που κάποιος γιατρός υποπίπτει σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα είναι η εξής: Με διοικητική πράξη τίθεται σε δυνητική αργία, λαμβάνοντας ένα μέρος των αποδοχών του.
Η υπόθεση παραπέμπεται στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο γνωμοδοτεί για την αργία, απαλλάσσοντας τον γιατρό ή επιβάλλοντάς του πειθαρχική ποινή.
Οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν σε έναν γιατρό κυμαίνονται ανάλογα με την πράξη που του καταλογίζεται. Μπορεί να είναι έγγραφη επίπληξη, πρόστιμο μέχρι των αποδοχών δέκα μηνών, διακοπή του δικαιώματος υποβολής υποψηφιότητας για κατάληψη θέσης ανώτερου βαθμού, προσωρινή παύση μέχρι και δύο χρόνια, ή οριστική παύση και η αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.