arxiki selida

Πως προσπαθούν να επιβάλλουν νέες επιβαρύνσεις στους πολίτες- Εμείς δεν κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε σε μείωση τελών και εξορθολογισμό συντελεστών άμεσα.

Μάιος 10, 2018 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner
Ο Δήμος Κω έχει συστήσει Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν φορείς αλλά και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων για να διαμορφωθεί μια πρόταση για να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των δημοτικών τελών, να γίνει πιο δίκαιος.

Στην Επιτροπή αυτή δεν συμμετέχουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις όπως δεν συμμετέχουν και όλες οι παρατάξεις στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού, που αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία διαφάνειας και δημοσίου ελέγχου στα οικονομικά του Δήμου. Κατά τα άλλα, όλοι αυτοί που δεν συμμετέχουν πιστεύουν στη συνεργασία και στη συναίνεση.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε , ουσιαστικά υπονομεύει την προσπάθεια μας να προχωρήσουμε σε επανυπολογισμό τελών και υπηρεσιών, τώρα που τα οικονομικά του Δήμου έχουν εξυγιανθεί.
Πως;
Δείτε τον τρόπο.
1ον) Το νομοσχέδιο στο άρθρο 182 παράγραφος 1, ενσωματώνει στο τέλος φωτισμού και καθαριότητας του κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας πρασίνου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η υπηρεσία πρασίνου που οι εργαζόμενοι της πληρώνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό ( μέσω των ΚΑΠ) θα πρέπει να πληρώνονται πλέον από τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή από το δημότη. Αναγκάζουν δηλαδή του δήμους να αυξήσουν τα τέλη για να πληρώνουν το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας πρασίνου.
2ον) Το νομοσχέδιο αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των ΚΑΠ και εντάσσει ως κριτήριο το ΑΕΠ κάθε Δήμου. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έστω και αν δεν υπάρχουν επίσημα και αξιόπιστα στοιχεία, τουριστικοί Δήμοι όπως η Κως και οι δημότες τους θα θεωρηθούν πλούσιοι. Και αυτό θα σημαίνει μείωση των ΚΑΠ, των πόρων που δίνει το Κράτος στους Δήμους. Με τον τρόπο αυτό θα αναγκάσουν τους Δήμους να αυξήσουν τα τέλη για να καλύψουν τις ανάγκες τους από αυτή την περικοπή.
3ον) Το νομοσχέδιο καθιερώνει υποσυντελεστές για τα τέλη. Με τη διαφορά όμως ότι τα δημοτικά τέλη εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ αλλά η ΔΕΗ δεν έχει προσαρμόσει το λογισμικό της σε αυτούς τους συντελεστές και για να γίνει κάτι τέτοιο είναι πολύπλοκο και απαιτεί χρόνο. Είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία νομοθετούν κάποιοι.
Όποιος θέλει να έχει άποψη, ας μελετήσει το νομοσχέδιο όπως το μελέτησα και εγώ.
Συνηθίζω να μιλάω πάντα με στοιχεία και τεκμηριωμένα. Μας αναγκάζουν να επιβάλλουμε νέες επιβαρύνσεις στους δημότες με αυτές τις διατάξεις και όποιος δεν το βλέπει , υπηρετεί σκοπιμότητες.
Ο Δήμος Κω με πολύ μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να εξυγιάνει τα οικονομικά του, είναι ένας οικονομικά ισχυρός και πλεονασματικός δήμος.
Τώρα που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αλλαγές και εξορθολογισμό των δημοτικών τελών στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, έρχεται αυτό το νομοσχέδιο και μας θέτει εμπόδια, μας επιβάλλει νέες επιβαρύνσεις.
Έχουμε τον τρόπο όμως να κάνουμε αυτό που έχουμε σχεδιάσει και αυτό που πρέπει. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η πρόταση της Επιτροπής για τον επανυπολογισμό τελών και υπηρεσιών.
Δεν κάνουμε πίσω. Θα μειώσουμε τα τέλη σε αυτούς που πρέπει, θα εξορθολογίσουμε συντελεστές και θα κυριαρχήσει η έννοια του ‘’Πληρώνω Δίκαια’’.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συζητήθηκε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν ήμουν λόγω ασθένειας. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να δηλώσω ότι το περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου δεν με βρίσκει σύμφωνη.
Πολύ περισσότερο όταν επιβάλλεται ένας εκλογικός νόμος που οδηγεί το Δήμο σε ακυβερνησία και σε ομηρεία, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή. Οι δημότες στις επόμενες εκλογές μπορεί να αναδείξουν το Γιώργο Κυρίτση ξανά Δήμαρχο. Αν δεν έχει όμως πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή, αυτοί που θα έχουν ηττηθεί ή θα έχουν μονοψήφια ποσοστά θα μπορούν να εμποδίσουν την υλοποίηση του προγράμματος του, να μπλοκάρουν κάθε απόφαση.
Αυτό δεν είναι απλή αναλογική, είναι μια αντιδημοκρατική επιλογή.
Οι δημότες της Κω πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση. Καμία ψήφος δεν μπορεί να πάει χαμένη, καμία ψήφος δεν πρέπει να οδηγήσει σε ακυβερνησία και διάλυση του Δήμου, αν ισχύσει αυτός ο νόμος.
Ευτέρπη Παπαχρήστου
Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Κω
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot