Το νησί της Κω πρέπει να κηρυχτεί σε κατάσταση ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ

Οκτώβριος 06, 2015
jumbo-banner

Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας τραγικής πραγματικότητας , η οποία εκτυλίσσεται στην πόλη της Κω.

Εξαθλιωμένοι άνθρωποι λόγω των πολεμικών συγκρούσεων που εκτυλίσσονται στην χώρα τους προσπαθούν να βρουν την «γη της επαγγελίας» που ονομάζεται Ευρώπη.

Το νησί της Κω έχει μετατραπεί σε νησί υποδοχής μεταναστών και η εκτίμηση ότι η μεταναστευτική ροή θα συνεχιστεί δημιουργεί απαισιοδοξία και φόβο για το μέλλον του τόπου. Οι εικόνες ντροπής που εκτυλίσσονται καθημερινά και οι οποίες μεταδίδονται διεθνώς έχουν φέρει τους επαγγελματίες του τουρισμού στην Κω σε απόγνωση. Η κύρια πηγή εσόδων του νησιού ο τουρισμός έχει πληγεί υπερβολικά. Οι επαγγελματίες του νησιού που παλεύουν να επιβιώσουν τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, μετά και την επιβολή των capital controls, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο συνεχώς διογκώνεται. Η εικόνα των εξαθλιωμένων προσφύγων στο λιμάνι της Κω, οι άθλιες υγειονομικές συνθήκες , οι ταξιδιωτικές οδηγίες των τουρ οπερέϊτορς να αποφεύγουν οι τουρίστες συγκεκριμένες περιοχές της Κω, επιτείνουν το πρόβλημα. Οι ακυρώσεις των κρατήσεων είναι υπερβολικές για τα δεδομένα του νησιού (σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο θα ανέλθουν στο 60% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριου του 2015), με αποτέλεσμα ξενοδοχεία μικρού ή μεγάλου μεγέθους, αντί να σταματούν την λειτουργία τους όπως κάθε χρόνο γύρω στα τέλη Οκτωβρίου τώρα να κλείνουν στα μέσα Σεπτεμβρίου .

Το νησί «ζει» από τον τουρισμό. Ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει μειωθεί δραματικά ενώ οι υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται. Οι λύσεις είναι μονόδρομος, είτε απολύσεις προσωπικού, είτε κλείσιμο των επιχειρήσεων.
Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει την οικονομική ζωή του νησιού έμπρακτα, υιοθετώντας κάποια μέτρα ανακούφισης του νησιού, όχι μόνο του δικού μας αλλά και των υπολοίπων νησιών τα οποία λόγω της γειτνίασης τους με τα παράλια της Τουρκίας έχουν δεχθεί τον κύριο όγκο των προσφύγων. Ουσιαστικά θα πρέπει να κηρυχθούμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Για τον λόγο αυτό το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος Παράρτημα Δωδεκανήσου σε συνεργασία με το ΟΕΕ Παράρτημα Βορείου Αιγαίου, σας καταθέτει εμπεριστατωμένες προτάσεις οι οποίες έχουν κύριο στόχο την οικονομική ανακούφιση των πληγέντων περιοχών.

Μείωση των άμεσων φόρων στους κατοίκους της περιοχής σε ποσοστό 50%.
Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 50%.
Αναστολή των πλειστηριασμών και των υποχρεώσεων σε ΙΚΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία, για 1 έτος.
Δυνατότητα περαιτέρω ρυθμίσεων των υπόλοιπων οφειλών στα Ταμεία.

Πιστεύοντας στην κατανόησή σας σ’ αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Π.Τ. ΔΩΔ/ΣΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Μιχαήλ Σ. Μιχαήλ Βόλου Κωνσταντίνα

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot