Τι αλλάζει στο Δημόσιο - Μισθοί και προαγωγές ανάλογα με την απόδοση

Δεκέμβριος 12, 2014
jumbo-banner
Άμεσα συνυφασμένη με τη διαδικασία της αξιολόγησης θα είναι στο μέλλον η εξέλιξη, η ανάπτυξη, αλλά και εν γένει ο εργασιακός βίος κάθε δημοσίου υπαλλήλου.
 
Η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναμένεται μεταξύ άλλων να συντελέσει στις προαγωγές των υπαλλήλων με αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ θα συνδέεται άμεσα με την υπηρεσιακή εξέλιξη και τις αμοιβές τους.
 
Συγκεκριμένα προβλέπει πως από τις επιδόσεις των εργαζομένων θα εξαρτώνται οι προαγωγές, οι μισθολογικές επιβραβεύσεις, η μετακίνησή τους στην εσωτερική αγορά εργασίας (μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας), η επιλογή των διευθυντών, ακόμα και η οριστική πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο Δημόσιο (μετά τη διετή περίοδο προσαρμογής). Το προτεινόμενο σύστημα αξιολόγησης, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έρχεται να λειτουργήσει μέσα στο νέο πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά τον εξορθολογισμό των δομών του Δημοσίου. Από το αποτέλεσμα της ετήσιας αξιολόγησης κάθε υπαλλήλου θα απορρέει αφενός ένα Ατομικό Πλάνο Ανάπτυξης και αφετέρου ένας χαρακτηρισμός της απόδοσης.
 
Το πλάνο θα συντάσσεται από τον αξιολογητή και θα περιλαμβάνει τις προτεινόμενες ενέργειες για εκπαίδευση και ανάπτυξη του αξιολογούμενου για τη διάρκεια του επόμενου έτους, ενώ θα καταγράφει και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Η υλοποίηση του ατομικού πλάνου ανάπτυξης θα είναι υποχρεωτική και θα αναβαθμίζει τις δεξιότητες και τις ικανότητες κάθε υπαλλήλου. Οι προτεινόμενες ενέργειες θα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με τον αξιολογούμενο.
 
Ο χαρακτηρισμός της απόδοσης, θα λαμβάνεται υπόψη στις προαγωγές και σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές, ενώ θα αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων (γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών). Παράλληλα, με το νέο σύστημα εισάγεται η έννοια της «αριστείας» στη δημόσια διοίκηση. Για τις εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η απόδοση υπερβαίνει τις απαιτήσεις της θέσης, η διοίκηση μπορεί να επιφυλάσσει ταχεία επαγγελματική εξέλιξη για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους. Τα 3 κριτήρια για το σύνολο των υπαλλήλων είναι:
 
    Προσανατολισμός στο αποτέλεσμα (γνώση, αποδοτικότητα, συνέπεια, υπευθυνότητα).
    Προσανατολισμός στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
    Συνεργασία (ομαδικότητα, επικοινωνία). Οι προϊστάμενοι αξιολογούνται σε τρία επιπλέον κριτήρια. Στη διαχείριση ανθρώπων, στη στρατηγική σκέψη και στη διαχείριση αλλαγών.
 
Για τη βαθμολόγια, κάθε κριτήριο θα βαθμολογείται σύμφωνα με μια πεντάβαθμη κλίμακα:
    Υπερβαίνει σταθερά τις απαιτήσεις της θέσης.
    Καλύπτει πλήρως, ενίοτε υπερβαίνει τις απαιτήσεις της θέσης.
    Καλύπτει τις απαιτήσεις της θέσης.
    Χρειάζεται βελτίωση για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της θέσης.
    Υπολείπεται των απαιτήσεων της θέσης.
 
imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot