ΣΟΒΑΡΗ ΕΜΠΛΟΚΗ- Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις

Οκτώβριος 25, 2015

Το κουαρτέτο των Θεσμών αποχώρησε, αλλά τα «αγκάθια» και τα προβλήματα παραμένουν, με βασικότερο το θέμα των πλειστηριασμών για το οποίο υπάρχει «εμπλοκή» και απειλεί και τη δόση των 2 δισ. ευρώ που πρόκειται να εκταμιευθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θέτουν παράλογα αιτήματα που απειλούν να τινάξουν στον αέρα όλη τη διαπραγμάτευση και ειδικά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης που σχετίζεται με τα «κόκκινα» δάνεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κουαρτέτο προτείνει «μοντέλο Κύπρου» με πλειστηριασμούς ενυπόθηκων ακινήτων, κυρίως εμπορικών. Αγνωστο είναι τι θα συμβεί με την πρώτη κατοικία καθώς οι δανειστές κατεβάζουν τα όρια προστασίας, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες σπίτια.

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να κλείσει η συζήτηση για τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, καθώς οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - δανειστών αυτής της εβδομάδας δεν κατέληξαν σε συμφωνία επί του ζητήματος.

Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής των Θεσμών. «Οι πλειστηριασμοί του νόμου Κατσέλη είναι το μεγαλύτερο αγκάθι αυτού του πακέτου», επισήμανε χθες ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτικές διαφορές». Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει συμφωνία για πιο αυστηρό πλαίσιο για κάποιους που δεν έπρεπε να μπουν στον νόμο», ωστόσο δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων στα κριτήρια υπαγωγής.

Τόνισε επίσης, ότι η δεύτερη «λίστα» προαπαιτουμένων, η οποία είναι συνδεδεμένη με το 1 δισ. ευρώ θα έχει πολλά τραπεζικά πεδία, ενώ εντός αυτής θα είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και των εσόδων ύψους 1,7 δισ. ευρώ που θα διασφαλίζει, τα «κόκκινα» δάνεια, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μαζί με άλλα ενεργειακά και φορολογικά θέματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη «κλείσει». Πάντως ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι πρόκειται για «μικρές» διαφορές, οι οποίες είναι «αντιμετωπίσιμες».

Μέσα σε αυτά βρίσκεται και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για το δημοσιονομικό «κενό» των 150 εκατ. ευρώ που αφήνει η εφαρμογή των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ, η ελληνική πλευρά θα στείλει περισσότερα στοιχεία τις επόμενες ημέρες.

Κλείνοντας ένα δεκαήμερο εξονυχιστικού ελέγχου στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, τα μεικτά τεχνικά κλιμάκια των δανειστών εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και το 2016 με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 0,25% του ΑΕΠ το 2015 και πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% το 2016 που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Δηλαδή, οι δανειστές, και κυρίως το ΔΝΤ, θεωρούν ότι τα φετινά μνημονιακά μέτρα θα αποδώσουν σε πρωτογενές επίπεδο περίπου 450 εκατ. ευρώ λιγότερα απ' ό,τι αναφέρει το Μνημόνιο και τα μέτρα του 2016 περίπου 900 εκατ. ευρώ. λιγότερα.

Το μόνο θέμα για το οποίο υπήρξε σύμπτωση εκτιμήσεων με του δανειστές ήταν στην πορεία του ΑΕΠ το 2015. Από το -2,3% η ύφεση θα περιοριστεί στο -1,3%, με το ακαθάριστο εισόδημα να μειώνεται κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με ό,τι είχε προϋπολογιστεί για το 2016.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot