Ζητάνε πίσω μερίσματα από 29.000 συνταξιούχους

Απρίλιος 18, 2015
jumbo-banner

Φέρτε πίσω τα λεφτά λέει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων σε 29.000 συνταξιοδοτηθέντες του Δημοσίου, επειδή μέσα στο 2014 πήραν προκαταβολικά το μέρισμα χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμη η οριστική συνταξιοδοτική τους απόφαση, αλλά με την οριστική έκδοση της απόφασης αποκαλύφθηκε ότι τελικώς εισέπραξαν υψηλότερο ποσό από αυτό που δικαιούνται βάσει ετών υπηρεσίας και καταβολής εισφορών στο Ταμείο τους!

«Ραβασάκια»
Το Μετοχικό Ταμείο του Δημοσίου (ΜΤΠΥ), όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, αποστέλλει ατομικά ειδοποιητήρια – φωτιά σε καθένα από τους 29.000 συνταξιούχους Δημοσίου και τους καταλογίζει τα επιπλέον ποσά που πήραν ως προκαταβολή μερίσματος ζητώντας τους να τα επιστέψουν άμεσα!

Οι δικαιούχοι αυτοί θα πρέπει να γυρίσουν πίσω ως και 1.000 ευρώ από τις διαφορές του μερίσματος που πληρώθηκαν μέσα στο 2014 ενώ σε ορισμένες –λίγες- περιπτώσεις θα πρέπει να επιστρέψουν μερίσματα 2.500 ευρώ, καθώς δεν θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης της παροχής επειδή κατά τον έλεγχο των αιτήσεών τους διαπιστώθηκε πως δεν έχουν 20 χρόνια πληρωμής εισφορών στο ΜΤΠΥ!!!

Η εμπλοκή και η απίστευτη αυτή περιπέτεια προέκυψαν επειδή το ΜΤΠΥ, όπως είχε δικαίωμα, ζήτησε και πήρε 79 εκατ. ευρώ μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού από το λογαριασμό ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για την πληρωμή των μερισμάτων που ήταν σε καθυστέρηση. Ο όρος της εκταμίευσης όμως ήταν ότι αυτό το ποσό θα έπρεπε να απορροφηθεί μέχρι τις 31/12/2014 χωρίς να δημιουργούνται εντός του έτους νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Μπούμερανγκ

Δεδομένου όμως ότι το Ταμείο δεν μπορούσε λόγω έλλειψης προσωπικού να καλύψει όλες τις καθυστερήσεις, αποφασίστηκε να δοθούν προκαταβολικά τα μερίσματα σε όσους ήταν σε αναμονή, ώστε να μη χαθούν τα 79 εκατ. ευρώ, και στη συνέχεια, όταν δηλαδή θα γινόταν η εκκαθάριση βάσει των οριστικών τους συνταξιοδοτικών αποφάσεων, να γινόταν ο συμψηφισμός είτε με επιπλέον πίστωση των μερισμάτων είτε με επιστροφή τους αν οι δικαιούχοι πήραν μεγαλύτερο μέρισμα από αυτό που δικαιούνται.

Τα μερίσματα που πληρώθηκαν όμως ως προκαταβολή στους 29.000 συνταξιούχους υπερέβαιναν τα ποσά που δικαιούνταν βάσει των ετών καταβολής εισφορών στο ΜΤΠΥ, που είναι η 20ετία. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν κατά μέσο όρο 230 με 280 ευρώ ως έναντι καταβολή μηνιαίου μερίσματος (προκειμένου να απορροφηθεί γρήγορα το ποσό των 79 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2014) ενώ στη συνέχεια, όταν δηλαδή εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις τους, μέσα στο 2015, διαπιστώθηκε ότι θα έπρεπε να πάρουν μικρότερο μέρισμα, της τάξης των 150 ως 180 ευρώ το μήνα! Πήραν δηλαδή ως και 130 ευρώ μεγαλύτερο μέρισμα που τώρα καλούνται να το επιστρέψουν αναδρομικά από την ημερομηνία που τους καταβλήθηκε!

Πολλοί καλούνται να επιστρέψουν μαζεμένα τα μερίσματα 10 μηνών, με ποσά που φτάνουν και τα 1.000 ευρώ. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες ζητείται η οριστική ανάκληση της παροχής, επειδή οι δικαιούχοι δεν είχαν συμπληρώσει 20 έτη καταβολής εισφορών στο ΜΤΠΥ και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται μέρισμα! Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά που φτάνουν ακόμη και τις 2.500 ευρώ. Οσοι δεν επιστρέψουν τα ποσά κινδυνεύουν ακόμη και με αναστολή πληρωμής των μερισμάτων τους.

Επαναφορά του 3%

Το υπουργείο Εργασίας έχει υποσχεθεί στη διοίκηση του ΜΤΠΥ ότι θα φέρει με τροπολογία την επαναφορά του κοινωνικού πόρου 3% που καταργήθηκε το 2014. Το ποσό που μπορεί να αποδοθεί φέτος από την πιθανή επαναφορά του κοινωνικού πόρου δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, όταν χρειάζονται 152 εκατ. ευρώ για να αποφευχθεί μια γενικευμένη στάση πληρωμών.

e-typos.com 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot