Αλαλούμ με τα λάθη και την προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Ιούνιος 02, 2015

Σε πρωτοφανές αλαλούμ εξελίσσεται φέτος η υπόθεση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, καθώς τα λάθη και οι παραλείψεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης εκατομμύρια φορολογούμενους και χιλιάδες λογιστές.

Οι γκάφες

Καθυστερήσεις-ρεκόρ στην προετοιμασία και στο «στήσιμο» της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων καθώς και στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων, διευκρινιστικών εγκυκλίων και οδηγιών, απίστευτες γκάφες στον τρόπο ερμηνείας και εφαρμογής διορθωτικών νομοθετικών ρυθμίσεων είναι μερικά μόνο από τα… κατορθώματα των επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών και της ΓΓΔΕ, που έχουν ως συνέπεια σήμερα, 29 μόλις μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, να έχουν υποβληθεί λιγότερες από 350.000 δηλώσεις και να υπολείπονται περίπου 5,7 εκατομμύρια!

Το βέβαιο είναι πλέον ότι πάρα πολλοί φορολογούμενοι, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα είναι περισσότεροι από 2.000.000, δεν θα προλάβουν να υποβάλουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις εγκαίρως, πριν την εκπνοή της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου. Αυτό θα έχει ως συνέπεια η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναγκαστεί να παρατείνει την προθεσμία αυτή για περίπου 3-4 εβδομάδες δηλαδή μέχρι τις 21 ή τις 28 Ιουλίου, υποχρεώνοντας πάρα πολλούς φορολογουμένους να πληρώσουν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος (που λήγει στις 31 Ιουλίου) λίγες μέρες μετά την υποβολή της δήλωσης!

Αλλαγή σκυτάλης

Το πρώτο λάθος, το οποίο οδήγησε σ’ αυτό το αλαλούμ, ήταν η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων, στο ΤΑXISNET.

Ο ισχύων νόμος (ν. 4172/2013 ή Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος) προβλέπει για φέτος ότι η περίοδος υποβολής των δηλώσεων ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου και λήγει στις 30 Ιουνίου, διαρκεί δηλαδή συνολικά 5 μήνες. Την ευθύνη γι’ αυτό την είχε σχεδόν αποκλειστικά η ΓΓΔΕ.

Οι διατάξεις του νέου ΚΦΕ καθώς και τα προβλήματα πρακτικής εφαρμογής τους ήταν γνωστά ήδη από το περυσινό καλοκαίρι στη ΓΓΔΕ, όμως καμία προσπάθεια έγκαιρης αντιμετώπισης και διόρθωσης δεν έγινε. Το φετινό Φεβρουάριο, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τίποτε δεν είχε ξεκινήσει! Στη συνέχεια, μέχρι να ενημερωθεί πλήρως η νέα ηγεσία για τα προβλήματα πρακτικής εφαρμογής και τις παρενέργειες ορισμένων διατάξεων του νέου ΚΦΕ (π.χ. για τις περιπτώσεις αγροτικών ενισχύσεων, επιδοτήσεων και αποζημιώσεων που θα έπρεπε να φορολογηθούν σχεδόν στο σύνολό τους με 13% αν δεν τροποποιείτο η νομοθεσία για να θεσπιστούν εξαιρέσεις, για την περίπτωση των ανείσπρακτων ενοικίων κ.λπ.) πέρασε πολύς χρόνος. Επιπλέον, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και μέχρι η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αποφασίσει τι θα κάνει, τελικά, με τα θέματα αυτά, με αποτέλεσμα οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις να ψηφιστούν τελικά τον Μάιο!

Ετσι, εξαιτίας όλων αυτών των καθυστερήσεων, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων παρασχέθηκε τελικά στους φορολογούμενους από τα μέσα Μαΐου, δηλαδή με καθυστέρηση 3,5 μηνών! Η περίοδος υποβολής των δηλώσεων... σμικρύνθηκε, δηλαδή, από τους 5 μήνες που προβλέπει ο νόμος στον… 1,5 μήνα!

Αναζητούνται λύσεις

Ενα άλλο μεγάλο λάθος, το οποίο βαρύνει κυρίως την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι η βραδύτητα με την οποία αντιδρά για να επιλύσει όσα άλλα πρακτικά προβλήματα εφαρμογής του νέου ΚΦΕ εμφανίζονται στην πορεία, κατόπιν έντονων διαμαρτυριών και επισημάνσεων λογιστών. Ακόμη και σήμερα, που έχουν περάσει ήδη 18 μέρες από τότε που άρχισε η περίοδος υποβολής των δηλώσεων, δεν έχουν αντιμετωπιστεί σημαντικά προβλήματα εφαρμογής ορισμένων διατάξεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

1 Δεν έχει διορθωθεί ο τρόπος εφαρμογής της διάταξης με την οποία προβλέπεται ότι όποιοι φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους καταθέσεων ή και ακίνητα δεν θα βαρύνονται με το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους.

2 Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα πρέπει οι αγρότες να προσδιορίσουν το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση των χωραφιών τους! Σύμφωνα με το νέο ΚΦΕ, το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου ή του αγρού με ποσοστό 3%. Φορολογείται δε κι αυτό με 11% από το πρώτο ευρώ!

3 Δεν έχει εκδοθεί ακόμη η ερμηνευτική εγκύκλιος για τις δαπάνες που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των αγροτών, με αποτέλεσμα πάνω από 1.000.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και γεωργοί να μην μπορούν ακόμη να συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους!

e-typos.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot