Προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά, αύξηση της αστυνόμευσης, συλλήψεις των αλλοδαπών επιχειρούν να φτάσουν στα σύνορα και επίσπευση των επαναπροωθήσεων τόσο στην Τουρκία όσο και στις χώρες προέλευσης των μεταναστών είναι το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των θεμάτων ασφάλειας και δημόσιας τάξης που έχουν προκύψει από το προσφυγικό – μεταναστευτικό.
Η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη εξηγεί στην «Κ» ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νησιά βρίσκεται υπό έλεγχο, ωστόσο «στους σχεδιασμούς της αστυνομίας λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών το επόμενο χρονικό διάστημα» ως αποτέλεσμα της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οσον αφορά τη στάση της Τουρκίας, με την οποία πάντως διαβεβαιώνει ότι τον τελευταίο μήνα έχει βελτιωθεί η συνεργασία σε υπηρεσιακό επίπεδο, σε σχέση με την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, η αντιστράτηγος δηλώνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε εγρήγορση. «Πάντως, εκτιμούμε ως θετικό ότι η συμφωνία είναι ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.», τονίζει.
Στα νησιά θα δημιουργηθούν προαναχωρησιακά κέντρα τα οποία θα βρίσκονται υπό την αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα δημόσιας τάξης που έχουν προκύψει, τονίζει στην «Κ» η κ. Τσιριγώτη.
Οι επιστροφές
«Το κύριο μέλημα της ελληνικής αστυνομίας όσον αφορά το προσφυγικό είναι οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας», εξηγεί. Ομως για να γίνει αυτό επιβάλλεται η αστυνομία να έχει τον δικό της χώρο σε κάθε νησί που δέχεται ροές, για περιορισμό των μεταναστών που πρόκειται να επαναπροωθηθούν. Οπως εξηγεί, όταν η Υπηρεσία Ασύλου φωνάζει από τα μεγάφωνα στα κέντρα υποδοχής το όνομα κάποιου και αυτός δεν εμφανίζεται, κανείς δεν τον αναζητεί. «Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να παραπεμφθεί η υπόθεση στην ΕΛ.ΑΣ και να αρχίσει να αναζητείται θα πρέπει να περάσουν έξι μήνες», προσθέτει η κ. Τσιριγώτη. «Αν είχαμε τον δικό μας χώρο θα μπορούσαμε με μεγαλύτερη ευκολία να βρίσκουμε τους οικονομικούς μετανάστες που το αίτημα ασύλου τους απορρίπτεται και να τους επιστρέφουμε στην Τουρκία», συμπληρώνει.
Η δημιουργία ξεχωριστών κλειστών κέντρων θα παρείχε επίσης στην αστυνομία τη δυνατότητα περιορισμού των ατόμων που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά και άρα την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας στο νησί. «Πρέπει να συλλαμβάνονται άμεσα όσοι δημιουργούν προβλήματα. Αλλά για να μπορέσει να τηρήσει η αστυνομία τα σχέδια ασφαλείας θα πρέπει να έχει και τον δικό της χώρο περιορισμού της ελευθερίας των παραβατικών, μακριά από κατοικημένες περιοχές και βέβαια μακριά από τις τουριστικές περιοχές. Ετσι θα μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερα τη δουλειά μας». Οσον αφορά τις έντονες αντιδράσεις στα νησιά, η αντιστράτηγος είναι κατηγορηματική: «Αν υπήρχε η σωστή ενημέρωση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μας παρακαλούσε να φτιάξουμε κλειστά κέντρα». Ηδη στη Μόρια εντός του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (hotspot) λειτουργεί χώρος περιορισμού, χωρητικότητας 150 ατόμων, με πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά την ασφάλεια της πόλης. Και στην Κω έχει ξεκινήσει η ίδρυση προαναχωρησιακού κέντρου στο στρατόπεδο «Καπετάν Λαζάρη».
Διευκρινίζει πάντως ότι ο περιορισμός των μεταναστών δεν θα επηρεάσει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. «Εδώ και ένα τρίμηνο η εξέταση των αιτημάτων όσων βρίσκονται υπό περιορισμό γίνεται κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο πιλοτικού σχεδίου σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ασύλου».
Αποσυμφόρηση
Οι κάτοικοι των νησιών και οι δήμαρχοι επιμένουν στην άμεση αποσυμφόρηση, ενώ βλέπουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων σαν «προσωρινή» λύση που θα καταλήξει μόνιμη. «Οταν κάποιος μεταφέρεται από τα νησιά στην ενδοχώρα εκπίπτει της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Είναι η ερμηνεία που δίνει η Τουρκία στη συμφωνία και εμείς προσπαθούμε να πείσουμε τη γειτονική χώρα να δεχθεί να γίνει η μεταφορά με εγγυήσεις. Είναι όμως καθαρά θέμα πολιτικής απόφασης από την πλευρά της Τουρκίας», απαντά. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι η διαδικασία αποσυμφόρησης προχωράει. «Η Υπηρεσία Ασύλου σε συνεργασία με την υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και την Υπατη Αρμοστεία προσπαθούν να γίνονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης εγγράφων στις ευάλωτες ομάδες, ώστε να προωθούνται στην ενδοχώρα», χωρίς να αλλάζει το πλαίσιο και να εκπτίπτουν από τους όρους της συμφωνίας.
Για τις αιτιάσεις που αφορούν τους αργούς ρυθμούς στις διαδικασίες απόδοσης ασύλου, η αντιστράτηγος τονίζει ότι δεν έχει προσφερθεί αρκετή βοήθεια από χειριστές από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και διευκρινίζει ότι η τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που επιβαρύνει μόνο την Ελλάδα δημιουργεί εντελώς διαφορετικές συνθήκες για τις ελληνικές υπηρεσίες. «Οσοι υποβάλλουν αίτηση ασύλου στη Γερμανία είναι κατά 90% πρόσφυγες. Εμείς στα ελληνικά νησιά τους τελευταίους μήνες έχουμε κυρίως μετανάστες», διευκρινίζει.
Καθημερινή