Τις αντιδράσεις τους στην εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία της ΠΝΟ για τις 3 Ιουλίου, λίγες ημέρες μόλις πριν τις εκλογές, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους, οι συνδικαλιστικοί φορείς των Ακτοπλόων και των Τουριστικών Πρακτόρων.
Ο ΣΕΕΝ
Συγκεκριμένα ο ΣΕΕΝ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Μετά από διαπραγματεύσεις 40 ημερών για την υπογραφή της ΣΣΕ 2019, ο Σύνδεσμός μας πρότεινε στην ΠΝΟ ποσοστό αύξησης των αποδοχών των ναυτικών 2% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019. Επίσης συμφωνήσαμε για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Στο διάστημα των 40 ημερών πραγματοποιήθηκαν 4 συναντήσεις, συνεπώς δεν υπήρξε καμία κωλυσιεργία εκ μέρους μας, όπως πολύ κακώς ισχυρίζεται η ΠΝΟ. Η πρότασή μας για παροχή αύξησης 2% το 2019, καθώς επίσης και η συμφωνηθείσα αναδρομική αύξηση 2% το 2018, αποτελούν τις υψηλότερες αυξήσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί σε ΣΣΕ την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Η πρότασή μας συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του προσωπικού, ξεπερνά τις πραγματικές δυνατότητές μας σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω του ήδη αυξημένου κόστους καυσίμων κατά 50% τα δύο τελευταία χρόνια και της αναμενόμενης σημαντικής περαιτέρω αύξησής του μετά την 1/1/2020, λαμβανομένων υπόψη των νέων περιβαλλοντολογικών κανονισμών και την αλλαγή του τύπου του καυσίμου το οποίο καταναλώνουν τα πλοία μας. Επίσης τονίζουμε για μία ακόμα φορά ότι η υπάρχουσα στελέχωση των πλοίων μας ξεπερνάει κατά πολύ τις προβλεπόμενες νόμιμες υποχρεώσεις. Οι πραγματικές ανάγκες καλύπτονται όπως εξάλλου αποδεικνύεται από τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα πλοία μας και τα πληρώματά τους στο επιβατικό κοινό. Παρόλα αυτά συμφωνήσαμε για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ικανοποιώντας σχετικές απαιτήσεις της ΠΝΟ. Τα θέματα που αφορούν τη ναυτεργασία και τη στελέχωση των πλοίων δεν είναι θέματα τα οποία έχει αρμοδιότητα να επιλύσει ο Σύνδεσμός μας, αλλά ούτε και τη δυνατότητα δεδομένου ότι αποτελούμε ένα πολύ μικρό μέρος της Ελληνικής Ναυτιλίας. Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω εκφράζουμε τη μεγάλη έκπληξή μας για τη μη αποδοχή της πρότασής μας, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας εν μέσω τουριστικής περιόδου με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία της Χώρας μας. Επίσης διερωτώμεθα πως είναι δυνατόν, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, να αποφασίζεται η διακοπή των θαλάσσιων συγκοινωνιών και η απομόνωση των νησιών μας. Τέλος δεν κατανοούμε τους λόγους της απόρριψης της πρότασής μας, η οποία είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν του 2018 που έτυχε της άμεσης αποδοχής της ΠΝΟ. Για μία ακόμα φορά καλούμε την ΠΝΟ να αποδεχτεί τις προτάσεις μας και να ματαιώσει την προκηρυχθείσα απεργία».
FedHATTA:
Άλλη μια απεργία στα λιμάνια, άλλο ένα χτύπημα για τον ελληνικό τουρισμό Αντιστοίχως, σε ανακοίνωση της FEDHATTA αναφέρονται τα εξής: «Τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις των διεθνών και Ελλήνων ταξιδιωτών στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά, εν μέσω τουριστικής περιόδου, πρόκειται να δημιουργήσει η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη, 3 Ιουλίου η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, παραλύοντας τις θαλάσσιες μεταφορές σε ολόκληρη τη χώρα. Τέτοιες ενέργειες είναι γνωστό ότι θέτουν σε κίνδυνο την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, προκαλούν μεγάλη απογοήτευση και ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα λιμάνια όλης της χώρας με μεγάλες καθυστερήσεις, αλλαγές και ακυρώσεις δρομολογίων λίγες μόνο ημέρες πριν την διενέργεια των εθνικών εκλογών που η ακτοπλοϊκή κίνηση θα είναι ούτως ή άλλως αυξημένη. Για ακόμα μία φορά, τουρίστες που έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους στην Ελλάδα ένα χρόνο νωρίτερα θα χάσουν τις πτήσεις τους ή θα καθυστερήσουν να φτάσουν στον προορισμό τους με μεγάλη ταλαιπωρία. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις του κλάδου θα κληθούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους με όποιο κόστος έτσι ώστε να είναι συνεπείς έναντι συμφωνιών που έχουν γίνει μήνες πριν. Η FedHATTA σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και την απόλυτη ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες μιας χώρας που η βασική της βιομηχανία είναι ο τουρισμός και η οποία επιχειρεί να αναβαθμίσει το προφίλ της διεθνώς προσελκύοντας ποιοτικό και επομένως απαιτητικό τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για τις επιπτώσεις μια τέτοιας κινητοποίησης των λιμενεργατών, καλώντας όλες τις πλευρές να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου στην επίλυση των διαφορών ώστε να αποφευχθεί η απεργία και οι αρνητικές συνέπειες που θα έχει στη διεξαγωγή του τουριστικού έργου και εν τέλει στον ελληνικό τουρισμό».
πηγή money-tourism.gr