«Στην τελική ευθεία» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας ότι βρίσκεται η εκπόνηση 123 νέων προγραμμάτων σπουδών και η ανανέωση 139 σχολικών βιβλίων, που αφορούν όλα τα γνωστικά αντικείμενα δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου γενικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, αναμένεται να επικαιροποιηθούν και 330 προγράμματα σπουδών και βιβλία της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
«Έχει ξεκινήσει η συγγραφή, όχι μόνο των νέων σχολικών βιβλίων, αλλά και μίας νέας σελίδας για τα σχολεία μας», σχολίασε σχετικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Μίας σελίδας σύγχρονης, ποιοτικής, που συμπεριλαμβάνει τις νεότερες εξελίξεις κάθε επιστημονικού πεδίου, που αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις ανησυχίες των νέων, που μπορεί να τους εφοδιάσει με πιο χρήσιμες, πιο επικαιροποιημένες, πιο απαραίτητες γνώσεις αλλά και να τους καλλιεργήσει σημαντικές δεξιότητες», συμπλήρωσε.
Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιλογής 49 εποπτών και 210 εκπονητών, μεταξύ 750 περίπου υποψηφίων διακεκριμένων επιστημόνων - ερευνητών, ακαδημαϊκών δασκάλων και εκπαιδευτικών - οι οποίοι αφιερώνονται στο έργο της εκπόνησης των νέων προγραμμάτων σπουδών, αλλά και της επικαιροποίησης και συγγραφής νέων σχολικών βιβλίων γενικής εκπαίδευσης.
Επιπλέον, σχεδιάζεται η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα προγράμματα σπουδών, με επιστημονική κατεύθυνση που δίνει, μεταξύ άλλων, έμφαση σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς επίσης και κεντρικό ρόλο στις πολλαπλές πηγές, τη συγκριτική ανάλυση, την καλλιέργεια κριτικής σκέψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των υφισταμένων προγραμμάτων σπουδών γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης έχουν εκπονηθεί εδώ και πολλά χρόνια: Για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο από το 2003 και για το λύκειο από το 1998.
«Η ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών και των σχολικών βιβλίων, καθώς και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας επ' αυτών, μία οραματική μεταρρύθμιση με ορίζοντα διετίας, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη συνολική αναβάθμιση του σχολείου που, μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, όπως τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και η ενίσχυση γνωστικών αντικειμένων, μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά μας περισσότερα και καλύτερα εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους», κατέληξε η κ. Κεραμέως στη δήλωσή της.