Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών μπαίνει -εκτός απροόπτου- αυτή την εβδομάδα με την ανακοίνωση των Βάσεων.
«Παραδοσιακά» οι Βάσεις ανακοινώνονται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου -πέρυσι δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 28 του μηνός, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν, για φέτος, ως πιθανότερη ημερομηνία την 27η Αυγούστου.
Το iefimerida.gr έχει ήδη παρουσιάσει τις πρώτες εκτιμήσεις του μαθηματικού – συμβούλου σταδιοδρομίας Στράτου Στρατηγάκη για το πώς θα διαμορφωθούν οι Βάσεις 2021. «H εκτίμηση για τη διαμόρφωση των Βάσεων είναι φέτος δυσκολότερη από κάθε άλλη φορά. Ας αρχίσουμε από τα εύκολα. Ο αριθμός των εισακτέων είναι ίδιος με πέρυσι, αλλά οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από πέρυσι. Στον πίνακα (βλ. παρακάτω) βλέπουμε τη μείωση του αριθμού των υποψηφίων σε όλα τα Πεδία. Ο πρώτος αριθμός στη στήλη υποψηφίων του 2020 δείχνει τον αριθμό των υποψηφίων με το νέο σύστημα και ο δεύτερος με το παλαιό. Στο 1ο Πεδίο έχουμε 1.000 λιγότερους υποψηφίους, στο 2ο Πεδίο έχουμε περίπου 2.000 λιγότερους υποψηφίους, στο 3ο περίπου 500 λιγότερους και στο 4ο 250 λιγότερους» εξηγούσε ο κ. Στρατηγάκης.
Ο πίνακας για τους εισακτέους:
Βάσεις: Οι γνωστοί και άγνωστοι παράγοντες
Η καθιέρωση της ΕΒΕ, προσθέτει ο έμπειρος εκπαιδευτικός αναλυτής, «φέρνει μεγάλες αναταράξεις για τις σχολές από τα 14.000 μόρια και κάτω, που είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Ένα τμήμα που είχε χαμηλή βάση, το Γεωλογίας Πάτρας, με Βάση πέρυσι 5.950 μόρια, φέτος όρισε συντελεστή ΕΒΕ 0,85, που έδωσε ΕΒΕ 10,19. Επειδή η ΕΒΕ υπολογίζεται χωρίς συντελεστές βαρύτητας, αντίθετα με τα μόρια, η Βάση του τμήματος αναμένεται να μην πέσει κάτω από τα 9.800 μόρια. Οι υποψήφιοι που βρίσκονται πιο χαμηλά, θα δηλώσουν άλλα τμήματα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο επιλογής των τμημάτων και καθιστώντας κάθε πρόβλεψη εξαιρετικά δύσκολη» προσέθετε.
Επιπλέον, συνεχίζει ο Στράτος Στρατηγάκης, «τα τμήματα που απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα, όπως οι Αρχιτεκτονικές Σχολές, καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτίμηση της Βάσης, διότι η ΕΒΕ των σχεδίων ανάγκασε την πλειοψηφία των υποψηφίων να μπορεί να δηλώσει μόνο τα τμήματα των Ιωαννίνων και των Χανίων, που σημαίνει ότι είναι άγνωστο το πού θα κυμανθεί η Βάση τους».
Η μελέτη που έκανε ο κ. Στρατηγάκης στηρίζεται στους δυο από τους τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν τις Βάσεις: Τις προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ και τις επιδόσεις των υποψηφίων. «Ο τρίτος παράγων, ο τρόπος που δήλωσαν οι υποψήφιοι τις Σχολές, μάς είναι πάντα άγνωστος και είναι υπεύθυνος για τις εκπλήξεις που δημιουργούν οι Βάσεις και ειδικά φέτος αναμένουμε να αλλάξει ο τρόπος δήλωσης των τμημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν απρόβλεπτες και μη μετρήσιμες καταστάσεις» τονίζει καταλήγοντας.
Εκτίμηση Βάσεων για 453 τμήματα
Δείτε τον αναθεωρημένο πίνακα με τις τελικές εκτιμήσεις του Στράτου Στρατηγάκη για τις Βάσεις 2021 για 453 τμήματα που είχε δημοσιεύσει και η «Καθημερινή της Κυριακής»
https://www.iefimerida.gr/ellada/baseis-2021-teliki-ektimisi-stratigaki-453-tmimata