Ως μόνη λύση προβάλλει η ένταξη της Μαρινόπουλος σε καθεστώς εξυγίανσης/προστασίας, καθώς τα δεδομένα του deal με Σκλαβενίτη έχουν ανατραπεί. Οι καταναλωτές που δεν επέστρεψαν, οι κινήσεις προμηθευτών και ο πιθανός νέος ρόλος Σκλαβενίτη.
Τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η αρχική συμφωνία μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη έχουν ανατραπεί από τις πραγματικές εξελίξεις, πριν ακόμη προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναφέρουν απολύτως έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr.
Για τον λόγο αυτόν, υπογραμμίζουν, διεξάγονται ήδη πυρετώδεις προσπάθειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάσωση της εταιρίας που απασχολεί περίπου 12.000 εργαζομένους κι έχει ανοίγματα στην αγορά που υπολογίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, (καθώς δεν υπάρχουν τελευταίοι δημοσιευμένοι ισολογισμοί), σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, μέσω και της ένταξής της σε επίσημο καθεστώς εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές.
Ειδικότερα, προμηθευτές της Μαρινόπουλος σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι ενώ μετά την ανακοίνωση του deal με τη Σκλαβενίτης και το νέο δάνειο των τραπεζών προς τη Μαρινόπουλος, έλαβαν την πρώτη δόσηέναντι των οφειλόμενων (που φαίνεται ότι για αρκετούς ήταν της τάξεως του 20%), στη συνέχεια είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από ό,τι είχε συμφωνηθεί, είτε δεν έλαβαν τίποτε κι ανησυχούν σφόδρα για τις περαιτέρω εξελίξεις.
Σημειώνεται ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπεγράφησαν με τους πιστωτές προέβλεπαν την καταβολή μιας σημαντικής πρώτης δόσης «έναντι» κι εν συνεχεία τμηματικές καταβολές της προϋπάρχουσας οφειλής, σε συνδυασμό με την παραλαβή νέων προμηθειών επί πιστώσει, ώστε να «σβήσει» σταδιακά το υπόλοιπο.
Ωστόσο, η ζήτηση δεν ανέκαμψε και οι καταναλωτές δεν επέστρεψαν στα καταστήματα με τους ρυθμούς που προβλεπόταν, τινάζοντας στον αέρα τους σχεδιασμούς, αφού οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον κύκλο εργασιών έχουν κατρακυλήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ενώ τα «ανοίγματα» είναι δυσθεώρητα και οι λειτουργικές ζημίες μεγάλες.
Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι στο μεταξύ οι διαταγές πληρωμής «έρχονται βροχή». Είναι χαρακτηριστικό ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής, η γνωστή δικηγορική εταιρία Ν. Αγαπηνός ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της συνεχούς επιτυχούς δραστηριοποίησής της εισέπραξε σήμερα, με διαδικασία αναγκαστικής εκτελέσεως, ένα σημαντικό τμήμα της απαιτήσεως του εντολέα μας ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕ από τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ. Στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Εκτέλεσης διαπιστώθηκε ότι παρά την επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας από τη ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, σε καθεστώς πίεσης ανευρίσκει τα κεφάλαια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της».
Σημειώνεται ότι η ΦΛΩΡΙΔΗΣ είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στον χώρο του εμπορίου και της επεξεργασίας κρέατος και ένας από τους πλέον σημαντικούς και μακροχρόνιους προμηθευτές της Μαρινόπουλος, όπως επισημαίνουν γνώστες της αγοράς.
Αδιασταύρωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αντίστοιχες κινήσεις αναγκαστικής εκτέλεσης προχώρησαν και άλλες εταιρίες, μεταξύ αυτών και η εταιρία Καρυπίδης στη Βόρειο Ελλάδα, η οποία προ καιρού εξαγόρασε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης και φέρεται να έχει σημαντικές απαιτήσεις από τη Μαρινόπουλος.
Από την πλευρά της τελευταίας, η θέση, όπως διατυπώθηκε στο τέλος της εβδομάδας στο Euro2day.gr, είναι ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης έχει πράγματι επηρεαστεί από τη μειωμένη προσέλευση καταναλωτών, δημιουργώντας προβλήματα στη «ροή» των πωλήσεων και κατά συνέπεια των αποπληρωμών προς προμηθευτές.
Παρότι η πλευρά της εταιρίας εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστική, αφενός παραδεχόμενη την ύπαρξη απρόοπτων εξελίξεων και καθυστερήσεων, κι αφετέρου τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον των δύο πλευρών για τη συμφωνία παραμένει, η ανησυχία στην αγορά κορυφώνεται.
«H άσκηση ήταν δύσκολη από την αρχή», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος από τον χώρο του μεγάλου λιανικού εμπορίου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, «και τώρα μάλλον περνά στη σφαίρα του αδύνατου, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν πιο ριζικές λύσεις και μάλιστα άμεσα.
Σε άλλη περίπτωση, λόγω του μεγέθους των οφειλών, της πληθώρας προμηθευτών και πιστωτών, αλλά και του αριθμού των εργαζομένων, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες, κι όχι μόνο για το λιανεμπόριο».
Προσώρας οι τράπεζες που στήριξαν τη συμφωνία με τον Σκλαβενίτη κρατούν επισήμως «σιγή ασυρμάτου»,σχολιάζοντας απλώς ότι πράγματι «υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες» στην υλοποίηση του deal με τη Σκλαβενίτης, όπως είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σκλαβενίτης θα επένδυε σε κοινή εταιρία με τη Μαρινόπουλος, στην οποία θα περνούσαν τα 33 μεγάλα καταστήματα της δεύτερης (κι ένα μέρος των οφειλών), ενώ η ίδια η Μαρινόπουλος, έχοντας ενισχυθεί κεφαλαιακά από το νέο τραπεζικό δάνειο, θα συνέχιζε να λειτουργεί τα υπόλοιπα καταστήματα, τακτοποιώντας σταδιακά τις οφειλές τους, χωρίς ονομαστικό κούρεμα των πιστωτών.
Ωστόσο, έγκυρες πηγές από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό χώρο, που είναι σε θέση να γνωρίζουν, υπογραμμίζουν ότι η αλλαγή του αρχικού σχεδίου είναι επιβεβλημένη κι ότι ήδη γίνονται ταχύτατες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Σύμφωνα μάλιστα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με μεγάλους πιστωτές, προκειμένου να βρεθούν λύσεις με ευρύτερη συναίνεση και με όρους που μπορεί να είναι δυσμενέστεροι από τους προηγούμενους για τους υφιστάμενους πιστωτές της Μαρινόπουλος, αλλά θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πολύ σύντομα, ενδεχομένως μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα πρέπει πλέον να αναμένεται η αίτηση ένταξης της εταιρίας σε κάποιο άρθρο εξυγίανσης (όπως το 99 και το 106 Β), ώστε να υπάρξει προστασία από τους πιστωτές και να παραμείνει εν λειτουργία η Μαρινόπουλος, προκειμένου να βρεθεί «στρατηγικός επενδυτής», ο οποίος θα αναλάβει πλέον τον έλεγχο όλης της εταιρίας και των καταστημάτων της ανά την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν άλλες πηγές, διεξάγονται και επαφές με τη Σκλαβενίτης, χωρίς όμως να θεωρείται δεδομένο ότι τελικώς θα ευοδωθούν, καθώς το μέγεθος του εγχειρήματος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το deal μεταξύ Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη, που είχε ανακοινωθεί προ μηνών.
euro2day.gr