Εντονη είναι η ανησυχία που υπάρχει στις τουριστικές επιχειρήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχει άμεσα στον κλάδο η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και η εικόνα που υπάρχει από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά και την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls).
Ταυτόχρονα, όμως, οι φορείς του κλάδου δεν παραλείπουν να συνιστούν ψυχραιμία και να καλούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές εντυπώσεις που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται.
Αυτή τη στιγμή, παραμένει δύσκολο να καθοριστεί κατά πόσον η υφιστάμενη κατάσταση έχει οδηγήσει και σε ακυρώσεις κρατήσεων με το τοπίο αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα να αναμένεται να ξεκαθαρίσει προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πάντως πως το πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό θα είναι τεράστιο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για «καταστροφή» και τονίζουν ότι δύσκολα θα μπορέσει να υπάρξει αντιστροφή της εικόνας ακόμη και αν η κατάσταση εξομαλυνθεί τις επόμενες εβδομάδες, επηρεάζοντας αρνητικά τις αφίξεις των επόμενων μηνών.
Ήδη, πάντως, αρκετές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες τους που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να έχουν μαζί τους μετρητά αλλά και κάρτες γιανα μην αντιμετωπίσουν προβλήματα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι, όπως έχει διευκρινιστεί, οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους για ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών χωρίς περιορισμό.
Εσωτερικός τουρισμός
Σημαντικό ζήτημα που προκαλεί εξίσου μεγάλη ανησυχία είναι τι θα γίνει με τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος θεωρείται κάτι παραπάνω ότι θα πληγεί τη φετινή χρονιά δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί και της ανησυχίας που υπάρχει στους Έλληνες καταναλωτές.
Το 2014 εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό διαμορφώθηκαν κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια πτώσης. Πρακτικά, ο εσωτερικός τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% των συνολικών τουριστικών εσόδων, ποσό που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο και μία μείωσή του θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα για τον τουριστικό κλάδο.
Υπουργείο
Σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά προσπάθησε να περιορίσει τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας ότι «οι τουρίστες μας που βρίσκονται ήδη εδώ αλλά και αυτοί οι οποίοι προγραμματίζουν να έρθουν, δεν πρόκειται να επηρεαστούν καθόλου από τα γεγονότα».
Άποψη με την οποία δεν συμφωνούν και πολλά στελέχη του κλάδου, όπως και με την άποψη που εξέφρασε η κ. Κουντουρά στην ομιλία της στη Βουλή το περασμένο Σάββατο, όπου έκανε λόγο για εντυπωσιακή αύξηση του τουρισμού βασιζόμενη στα στοιχεία για το α' τετράμηνο, όταν τον Μάιο αλλά τον Ιούνιο, βάσει όλων των ενδείξεων που υπάρχουν, άρχισε να εμφανίζεται πτώση του ρυθμού και η κατάσταση δεν είναι διόλου ρόδινη ιδίως σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς.
Επιτροπή
Η κατάσταση που επικρατεί οδήγησε τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να στείλει επιστολή στην κ. Κουντουρά με την οποία της ζητά την άμεση, εντός της ημέρας, σύσταση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων με συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων, εμπλεκόμενων φορέων και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα με τον ΣΕΤΕ να δηλώνει έτοιμος να συμμετέχει ενεργά στη συγκεκριμένη επιτροπή.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τονίζει ότι βασικός στόχος του παραμένει η απρόσκοπτη λειτουργία της τουριστικής αγοράς και αναφέρει ότι έχει ήδη ενεργεοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία του με στόχο την υποστήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζόμενων και τη συνεχή επικοινωνία με τους τουρίστες.
Ξενοδόχοι
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η χθεσινή ανακοίνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης της διοικούσας επιτροπής.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι Έλληνες ξενοδόχοι και επαγγελματίες του κλάδου, οφείλουμε να συνεχίσουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης να πράττουμε ό,τι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που η νέα πραγματικότητα επιφέρει στην ταξιδιωτική εμπειρία των επισκεπτών μας».
Επιπλέον, ειδική αναφορά γίνεται στο ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής ενημέρωση προς τους αλλοδαπούς επισκέπτες μας, για το ότι οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους γίνονται αποδεκτές από τα ΑΤΜ χωρίς όρια και οι χρεώσεις εκκαθαρίζονται κανονικά από τις ελληνικές τράπεζες.
Ταξιδιωτικές οδηγίες
Αρκετές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες τους που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να έχουν μαζί τους μετρητά αλλά και κάρτες για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα. Υπενθυμίζεται πάντως ότι, όπως έχει διευκρινιστεί, οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες τους για ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών χωρίς περιορισμό.
Πρόβλεψη για επιστροφή στα επίπεδα του 2014
Το 2015 είχε ξεκινήσει με μία τελείως διαφορετική εικόνα για τον ελληνικό τουρισμό. Στο τέλος του 2014, οι προκρατήσεις από μεγάλες αγορές όπως η Βρετανία και η Γερμανία κινούνταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι αναμενόμενες απώλειες από τη Ρωσία να εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλυφθούν και να υπάρχει και αύξηση σε αφίξεις και έσοδα.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, το 2015 αναμένονταν 25 εκατ. αφίξεις (από 24,2 εκατ. αφίξεις το 2014) με τα τουριστικά έσοδα να εκτιμάται ότι θα ανέρχονταν στα 14 δισ. ευρώ (από 13,4 δισ. ευρώ πέρσι). Όμως, στη συνέχεια και ενώ πλήθαιναν οι ενδείξεις ότι το κλίμα αλλάζει, ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του και ότι το καλύτερο σενάριο είναι το 2015 να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2014. Πλέον, όμως, ούτε αυτές οι εκτιμήσεις είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν.
imerisia.gr