«Ήρθε η ώρα η πολιτεία να πράξει όσα τόσα χρόνια δεν έπραξε. Να εγκύψει, να ενδιαφερθεί, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να δράσει δρομολογώντας λύσεις για όλα τα παραπάνω προβλήματα.
Γιατί; Μα γιατί εκτός από μια οφειλόμενη ενέργεια, είναι θέμα ηθικής τάξης. Είναι θέμα πολιτικής στάσης. Είναι πρωτίστως θέμα απόδοσης δικαιοσύνης». Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος κ.Δημήτρης Σαϊτάκης αναφερόμενος στους συναδέλφους του που υπηρετούν στα νησιά του Αιγαίου. Και προσθέτει:
«Τα στελέχη μας καθημερινά, εκτός από τα κύρια καθήκοντά τους, φύλαξη συνόρων, έρευνα και διάσωση, μετατρέπονται σε ψυχολόγους, ιατρούς, σε αυτούς, που πρώτοι φροντίζουν να τους βρουν ρούχα και παπούτσια και σε σιτιστές, ακόμα και από το υστέρημά τους πολλές φορές, ώστε όλοι αυτοί οι “απρόσκλητοι επισκέπτες” να αισθανθούν ανακούφιση. Αυτά λοιπόν τα στελέχη, που δρώντας αλτρουιστικά και με διάθεση προσφοράς πράττουν όσα πράττουν, αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως παρίες, καθώς οι ίδιοι δεν απολαμβάνουν όσα απλόχερα προσφέρουν στους συνανθρώπους τους». Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει: «Τα στελέχη που υπηρετούν στις εσχατιές του Αιγαίου απομονωμένοι, μακριά από τις οικογένειές τους, αισθανόμενοι την εγκατάλειψη του κράτους, εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης με χαμηλούς μισθούς και απλήρωτη υπερεργασία, με ελλιπείς συνθέσεις, τόσο σε επιτελικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, χωρίς στοιχειώδη μέσα και εξοπλισμό, ικανά να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και την υψηλή αποστολή τους, χωρίς φάρμακα και γιατρούς, γιατί ένα ολόκληρο κράτος αδυνατεί να αντιμετωπίσει πλήρως και αποτελεσματικά το πρόβλημα, χωρίς ουσιαστική μέριμνα και επιμελητεία, όπως εξασφάλιση στέγης ή επιδότηση ενοικίου ή άλλες παροχές που θα συνέδραμαν υποστηρικτικά στην διαβίωσή τους, χωρίς το δικαιούμενο επίδομα παραμεθορίου, που καταβάλλεται σε άλλους κλάδους και χωρίς κάποιο κίνητρο παραμονής στην παραμεθόριο, όπως το δικαίωμα αναγνώρισης επιπρόσθετου της υπηρεσίας τους χρόνου για τα ασφαλιστικά ταμεία».
Επιπλέον τονίζει: «Το Λιμενικό Σώμα ως φορέας πρώτης γραμμής, που στις αρμοδιότητες και την αποστολή του είναι η φύλαξη των συνόρων αλλά και η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, με μια πλειάδα στελεχών, ελάχιστη όμως αριθμητικά, σε σχέση με το πρόβλημα, καθημερινά “ματώνει” για να αντεπεξέλθει στο κύριο έργο, που του έχει ανατεθεί, αλλά και στις ανάγκες που συνακόλουθα προκύπτουν από την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αφού το κράτος είναι ανήμπορο να αντιδράσει και να οργανώσει την διαχείρισή τους».
Πηγή: Το Βήμα