Για ακόμη μία φορά, τα ελληνικά δικαστήρια καλούνται να αποφανθούν για την έκδοση ή μη στην γείτονα χώρα, των 8 Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, 25 Απριλίου, θα προσαχθούν στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών οι τρεις από τους οκτώ στρατιωτικούς, για να εξεταστεί το νέο αίτημα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι τουρκικές αρχές και συγκεκριμένα οι Suleyman Ozkaynakci, Abdullah Yetik και Ferudum Caban.
Για τους υπόλοιπους πέντε, που είναι χωρισμένοι σε δύο ομάδες των τριών και των δύο ατόμων, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία θα συζητηθεί το αίτημα της Τουρκίας στο Συμβούλιο Εφετών.
Τους οκτώ στρατιωτικούς θα εκπροσωπήσουν και πάλι στα δικαστήρια, οι δικηγόροι, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος.
Υπενθυμίζεται ότι την 30ή Ιανουαρίου 2017, δηλαδή τέσσερις ημέρες μετά την άρνηση του Αρείου Πάγου να εκδώσει τους 8 στρατιωτικούς στην Τουρκία, διαβιβάστηκε νέο αίτημα των αρχών της γείτονος χώρας για την έκδοσή τους στην πατρίδα τους.
Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι στρατιωτικοί παραμένουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, καθώς εκκρεμούν ακόμη οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία εκζητά τους 8 στρατιωτικούς προκειμένου να δικαστούν για έξι αδικήματα του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, τα οποία είναι:
1) της απόπειρας δολοφονίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας,
2) της απόπειρας κατάργησης της κυβέρνησης της τουρκικής Δημοκρατίας και εμπόδιση για να εκτελέσει την αποστολή της,
3) απόπειρα κατάργησης της τουρκικής συνταγματικής τάξης (Σύνταγμα), 4) απόπειρα κατάργησης της μεγάλης εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης εκτέλεσης της αποστολής της,
5) λεηλασία από κοινού, από περισσότερα από ένα άτομα (αφορά την αρπαγή του ελικοπτέρου με το οποίο ήρθαν οι 8 στην Ελλάδα) και
6) πρόκλησης ζημιάς στη δημόσια περιουσία της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι στο δεύτερο αυτό αίτημα έκδοσης, οι τουρκικές αρχές εκζητούν τους 8 για δυο πρόσθετα, δευτερεύοντα, αδικήματα (πρόκληση ζημιάς κλπ) από ότι την πρώτη φορά, όταν τα αιτήματα έκδοσης απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο.