Οι «πυρήνες» της διεθνούς Μαφίας των δουλεμπόρων που διακινούσαν παράνομους μετανάστες με πτήσεις… τσάρτερ από τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, από το 2014, μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος «Hawala» ή «Χούντι» είχαν διακινήσει 4.103.424 ευρώ και 68.263 δολάρια, όπως προέκυψε από τις σημειώσεις που κρατούσαν μέλη του κυκλώματος. Τα ποσά που διακινούνταν μετατρέπονταν σε νομίσματα τρίτων χωρών, ενώ η προμήθεια από κάθε μεταφορά χρημάτων, που ανέρχονταν μέχρι το 10% επί του ποσού, εξασφάλιζε στην οργάνωση περαιτέρω παράνομο οικονομικό όφελος.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για κάθε ενήλικο αλλοδαπό το κύκλωμα λάμβανε -κατά περίπτωση- από 3.500 έως 4.000 ευρώ, ενώ για τα παιδιά το ποσό ανέρχονταν στα 2.000 ευρώ. Επιπλέον σύμφωνα με τη μεθοδολογία του κυκλώματος σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν αναχωρούσε με δική του υπαιτιότητα, τα έξοδα του ταξιδίου επιβάρυναν τον ίδιο.
Το κύκλωμα συνεργάζονταν με Έλληνες υπάλληλους εταιριών επίγειας εξυπηρέτησης στους Αερολιμένες Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Ηρακλείου Κρήτης «Νίκος Καζαντζάκης». Ο υπάλληλος στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελούσε τον σύνδεσμο με την υπάλληλο στον Αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης», η όποια ενημέρωνε το κύκλωμα για τις πτήσεις που εξυπηρετούσε η ίδια, ως υπεύθυνη ελέγχου ταυτοπροσωπίας στη θύρα αναχωρούντων επιβατών, όπου το κύκλωμα κατεύθυνε τους ενδιαφερομένους αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν φθάσει ακτοπλοϊκώς στο Ηράκλειο από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τα μέλη του κυκλώματος για να μην εντοπίζονται χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε διαφορετικά στοιχεία ταυτότητος, ενώ στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν παραπειστικά παρωνύμια στην αραβική γλώσσα.
Αστυνομικοί της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αερολιμένα Ηρακλείου, συνέλαβαν 11 άτομα, ηλικίας από 27 έως και 50 ετών (9 από Συρία, Ιράκ και Λίβανο και δύο Έλληνες υπάλληλοι των εταιρειών).
Η Μαφία των δουλεμπόρων αποτελείτο από τέσσερις «πυρήνες», που αναλάμβαναν την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων σε Τουρκία, Ηράκλειο, Αττική και Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο κάθε πυρήνας αναλάμβανε κατά περίπτωση, την προσέλκυση αλλοδαπών, τη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και τη διεκπεραίωση των οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν στην παράνομη διακίνηση τους.
Τα μέλη του πυρήνα της Τουρκίας, στην περίπτωση που οι αλλοδαποί διακινούνταν χερσαία προς την Ευρώπη, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Θεσσαλονίκης, ενώ στην περίπτωση που οι αλλοδαποί είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης αεροπορικώς, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Αθήνας ή της Κρήτης. Οι δουλέμποροι της Αθήνας απευθύνονταν σε αυτούς της Κρήτης προκειμένου να τους ενημερώσουν για τον αριθμό των αλλοδαπών που ήθελαν να διακινηθούν, αλλά και τις χώρες προορισμού τους.
Η «παραλαβή» γινόταν στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου τα μέλη του κυκλώματος διέθετε χώρους προσωρινής διαμονής έως την αναχώρησή τους από τον Κρατικό Αερολιμένα. Μάλιστα οι αλλοδαποί συχνά μεταφέρονταν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου από άτομα του κυκλώματος, που χρησιμοποιούσαν και μέλη των οικογενειών τους ως προκάλυμμα της δράσης τους.
Κατά της διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων και σε άλλου χώρους που χρησιμοποιούσαν, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
12.360 ευρώ, 1.250 λίρες Συρίας, 195 λίρες Τουρκίας, 1.000 ριάλ Ιράν, 5 ντιρχάμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 16 δολαρίων Η.Π.Α., 41 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 28 κάρτες SIM διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, 48 τραπεζικά βιβλιάρια-κάρτες διαφόρων τραπεζών, διάφορα έγγραφα αεροπορικών εταιρειών (εισιτήρια, κάρτες επιβίβασης), 25 διαβατήρια αλλοδαπών υπηκόων, 154 φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, 19 φωτοαντίγραφα διαβατηρίων αλλοδαπών υπηκόων, τρεις κάρτες εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, 16 αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων, 55 έγγραφα αλλοδαπών υπηκόων, 32 βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις στην αραβική γλώσσα που αφορούν χρηματικά ποσά, επτά σκληροί δίσκοι και συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων και επτά φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (tablet, laptop).
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Ηρακλείου ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.
thetoc.gr