Xατζημάρκος προς απερχόμενη δημοτική αρχή: «Σταματήστε να δηλητηριάζετε τον τόπο και να εκτρέπεστε θεσμικά»

Ιούλιος 05, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

«Σκληρές» απαντήσεις έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στις επιθέσεις του απερχόμενου δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του με βαριές εκφράσεις κατά την διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου (σχετικά έγραψε χθες η «δ»).
Ξεκινώντας από την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για την αναβολή της ψήφισης της Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πήραμε μια απόφαση, πολιτικά ορθή και επιβεβλημένη».
Αναλυτικά, είπε τα εξής:
«Στο περιφερειακό συμβούλιο, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού φορέων (ΥΠΠΟ, Υπ.Ναυτιλίας, Δήμος Ρόδου, ΔΕΥΑΡ, Δ.Λιμενικό Ταμείο και ΠΝΑι). Πήραμε μια απόφαση, πολιτικά ορθή και επιβεβλημένη. Λίγες μέρες πριν την διαφαινόμενη αλλαγή ηγεσίας στους περισσότερους από αυτούς τους φορείς, εμείς, αποφασίσαμε να αναβάλουμε την συζήτηση και θα επανέρθει το θέμα στο τραπέζι με τις νέες ηγεσίες των υπολοίπων φορέων που θα κληθούμε να υπογράψουμε. Από την ημέρα που έγινε η συνεδρίαση κι έπειτα, ακούω και διαβάζω διάφορα. Καταλαβαίνω, ότι προηγήθηκαν εκλογές και υπάρχει διάχυτη στενοχώρια σε κάποιους αλλά από αυτό έως το να λέμε ό,τι θέλουμε… πρέπει να μιλάμε σοβαρά για κάποια θέματα και να μην τα βάζουμε όλα σε μια λογική σκοπιμότητας. Εγώ θα μείνω στις ‘βαριές’ κουβέντες του τύπου ‘σκοπιμότητες’, ‘συμφέροντα’ και όλες αυτές τις… ‘αυθαίρετες ανοησίες’. Τόσο ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, όσο και ο δήμαρχος της Ρόδου, μίλησαν και συνδέουν αυτή την Π.Σ. με ‘κάτι άλλο’. Αυτό το ‘κάτι άλλο’ δεν ξέρω τι είναι. Μιλάνε για κάτι του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για Airbnb… Δεν ξέρω ποιοι ήταν συνομιλητές αυτού που επεξεργάστηκαν αυτό το ‘κάτι άλλο’, πάντως, εγώ ΔΕΝ ήμουν ποτέ συνομιλητής σε ένα τέτοιο σχέδιο. Συνομιλητές ήταν μάλλον, αυτοί οι ίδιοι. Εάν καταγγέλλουν τον εαυτό τους, τους ΚΑΛΩ να επιστρέψουν στην σοβαρότητα –επιτέλους για όσο χρόνο τους απέμεινε! Να σταματήσουν να δηλητηριάζουν τον κόσμο και να εκτρέπονται θεσμικά –γιατί είναι ‘θεσμική εκτροπή’ και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν αυτό. Να αναφέρονται σε έναν άλλο φορέα νομίζοντας ότι μπορείς να διαφεντεύεις τις απόψεις του. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό, είναι ένα κεφάλαιο που κλείνει οριστικά, σε αυτό τον τόπο… Είναι χυδαιότητα να ειρωνεύεται ο δήμαρχος ενός τόσο μεγάλου νησιού τον περιφερειάρχη, για μια πολιτική απόφαση» όπως υπογράμμισε.
«Άγνοια» ακόμη και για τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ
Ο κ. Χατζημάρκος, κατηγόρησε τον κ. Χατζηδιάκο λέγοντας πως «είναι ακόμη πιο χυδαίο το γεγονός πως δείχνει την παντελή άγνοιά του όταν αναφέρεται σε χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Δείχνει άγνοια –ή κάτι άλλο. Η ΠΝΑι πρόσφατα, από το πρόγραμμα αυτό απορρόφησε 21,3εκ. ευρώ. Κι εδώ δημόσια λέγεται, ότι ‘ανακάλυψε’ τώρα η ΠΝΑι ένα πρόγραμμα που είναι μόνον για τους Δήμους! Κι εγώ πώς πήρα αυτά τα χρήματα; Ο υπ. Κ. Χαρίτσης που το υπέγραψε τον Μάιο, τι έκανε; Παραβίασε κανόνα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ; Όταν μιλάς δημόσια, πρέπει να ξέρεις και κανόνες διοίκησης…»
«Δεν διακυβεύεται ούτε ένα ευρώ για την Π.Σ.»
Επανερχόμενος στην Προγραμματική Σύμβαση για την Μ. Πόλη ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει πίνακας όπου αναγράφονται με σαφή τρόπο τα ποσά που θα διατεθούν: «Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία θα σας πω το εξής: αν ένα ευρώ διακυβεύεται από την αναβολή της υπογραφής της Π.Σ.Α να μου το δείξει κάποιος, στον προϋπολογισμό! Μιλάνε για 10 συν 10 συν 10 εκ. ευρώ κ.λπ. ενώ ο προϋπολογισμός είναι 5,6εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Πού είναι τα υπόλοιπα; Είναι απλά ‘ευχές’. Η Π.Σ. είναι ένα νομικό κείμενο και να σοβαρευτούμε επιτέλους! Ο κύριος αυτού του έργου είναι ο Δήμος Ρόδου και η νέα πολιτική ηγεσία ζητά να δει την Π.Σ. Τι να κάνει ο περιφερειάρχης; Αν δεν θέλει κανείς να δημοσιεύσει τον πίνακα με τα οικονομικά στοιχεία θα το κάνω εγώ!» ανέφερε, συνιστώντας να επιδειχθεί «σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
Η σύσκεψη για το αεροδρόμιο
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην συνάντηση που θα γίνει σήμερα το πρωί, με δική του πρωτοβουλία και αντικείμενο την αποσυμφόρηση του αεροδρομίου «Διαγόρας» της Ρόδου, από τον κυκλοφοριακό φόρτο, που σε καθημερινή βάση δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις. Στη συνάντηση έχουν προσκληθεί για να παραστούν ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Πάππου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, εκπρόσωποι των Τουριστικών Πρακτόρων, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ρόδου καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Τουριστικών Λεωφορείων. «Στο αεροδρόμιο εκτελείται ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο σε όλα τα επίπεδα. Προηγήθηκε ο διάδρομος προσγείωσης και το δάπεδο στάθμευσης. Υπάρχει θέμα με το κυκλοφοριακό –τουλάχιστον. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Fraport. Θέλουμε να ολοκληρωθεί το 2019 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το να εκτελούνται έργα, πάντα φέρνει αναστάτωση. Δεν μπορεί να μηδενιστεί η όχληση από την εκτέλεση των έργων αφού είναι σε λειτουργία, ενώ όσον αφορά τις καθυστερήσεις, αφορούν τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Η ταλαιπωρία που υφίστανται οι επιβάτες από τις καθυστερήσεις στις πτήσεις, δεν έχουν να κάνουν με τα εκτελούμενα έργα. Οι ελεγκτές, έχουν μια σειρά από επιχειρήματα με βάση τα οποία μειώνουν τον αριθμό των πτήσεων ανά ώρα. Ο επιβάτης, άλλα καταλαβαίνει. Το να καθόμαστε και να λέμε ότι αν σωθεί ο Ιούνιος είναι επειδή έχει 6 Κυριακές ενώ πέρσι είχε 5… θα πω έλεος! Η μία Κυριακή του Ιουνίου δεν εξατμίστηκε! Τις χρονιές τις κοιτάμε στο Overall –στο σύνολό τους». Είπε ακόμη ότι έως το 2020 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα. Απαντώντας για το λιμάνι της Ρόδου όπου κι εκεί παρατηρείται ταλαιπωρία, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε: «Πολιτικές παρεμβάσεις διαλέγουμε να κάνουμε εκεί που μπορούμε να συνεννοηθούμε… Στην καμία ελπίδα… δεν ξέρω κανέναν να θέλει να δώσει μάχη!»
Για τον Τουρισμό και την κίνηση
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον Τουρισμό και την κίνηση, είπε: «Η Τουριστική σεζόν θα αποτιμηθεί στην ολοκλήρωσή της. Σε αυτή την συζήτηση δεν μπαίνουμε με σκοπό να βλάψουμε κάποιον. Δηλαδή, δεν συμμετέχω στο τι συμβαίνει με τις αγορές, με την αγοραστική δύναμη των πελατών, ποια είναι τα προβλήματα στην αγορά, ποια είναι η πτώση στον κύκλο εργασιών των εμπορικών επιχειρήσεων κ.λπ. Γιατί έχω μάθει να δουλεύω σε μια βάση πραγματικής οικονομίας και να κρατάω το κομμάτι που αφορά τον πολιτικό φορέα που εκπροσωπώ –όπου μπορεί να παρέμβει. Εμείς κάνουμε προβολή, στηρίζουμε την φήμη ενός προορισμού και δεν κάνουμε συμβόλαια με πελάτες. Έχουμε χτίσει μια ομπρέλα πάνω από τα 50 νησιά της ΠΝΑι όπου ερχόμαστε και επενδύουμε σοβαρά ποσά για να κρατάμε ψηλά την θετική συζήτηση για τον τουρισμό».
Για την δωρεά της ΑΜΚΕ «Αιγέας»
Επιπλέον, ο περιφερειάρχης, μίλησε για την δωρεά της ΑΜΚΕ «Αιγέας» για την αποπεράτωση και ανακαίνιση του ιστορικού ναού Αγίου Γεωργίου Σαντραπέ, στο Καστελόριζο κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί. Η ΑΜΚΕ «Αιγέας», με επιστολή του ιδρυτή και διαχειριστή της, εφοπλιστή Αθανασίου Μαρτίνου, προς τον κ. Χατζημάρκο, γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αναλάβει την ανακαίνιση, αποπεράτωση και εξοπλισμό του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καστελορίζου, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν, τον σημαίνοντα και καθοριστικό ρόλο των μεγάλων ευεργετών στην κοινωνία. Η ΑΜΚΕ «Αιγέας», η οποία διαθέτει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία σε ανάλογα έργα, πάντοτε με τη μορφή των δωρεών, προσφέρθηκε να αναλάβει το έργο μετά την επίσκεψη του κ. Κ. Μητσοτάκη στο Καστελόριζο, στις 9 Ιουνίου, κατά την διάρκεια περιοδείας του σε νησιά των Δωδεκανήσων, οπότε επισκέφθηκε τον συγκεκριμένο ναό. Ο Άγιος Γεώργιος Σαντραπέ είναι ένα εντυπωσιακό λόγω μεγέθους αλλά και τεχνοτροπίας εκκλησιαστικό μνημείο. Ξεκίνησε να χτίζεται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα με την χορηγία της οικογένειας Σαντραπέ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ έχει υποστεί φθορές με την πάροδο του χρόνου. Το έργο θα εκτελεστεί από την ΑΜΚΕ «Αιγέας» που θα καλύψει και το κόστος εξοπλισμού του ναού, ώστε αυτός να καταστεί πλήρως λειτουργικός. Η ΑΜΚΕ «Αιγέας» ιδρύθηκε το 2015, για να «στεγάσει» τη μακροχρόνια κοινωφελή δράση του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου. Ο σκοπός και το έργο της είναι ευρύ και πολυεπίπεδο. Η έκταση της προσφοράς της διατρέχει την εκπαίδευση, την υγεία, τον πολιτισμό, την κοινωνική πρόνοια, την επιστημονική έρευνα, την χριστιανική παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά, τον αθλητισμό και την τέχνη εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. «Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ… κι αυτό λίγο είναι γιατί και το έργο είναι εμβληματικό και μάλιστα σε ένα σημείο που χρειάζεται την προσοχή μας» όπως είπε ο περιφερειάρχης.

 

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot