Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΜέΡΑ25 Δωδεκανήσου αναφέρει τα εξής:
Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της Ρόδου, όπου πολλοί μαθητές δεν έχουν την δυνατότητα να σιτιστούν από τα κυλικεία λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν επέλθει πολλοί συμπολίτες μας λόγω της μεγάλης ύφεσης στην τουριστική κίνηση, μια κατάσταση που θα επιδεινωθεί τους χειμερινούς μήνες όπου πολλές κατηγορίες εργαζομένων δεν θα λάβουν επίδομα ανεργίας.
Το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει η πολιτεία είναι να εντάξει τα σχολεία της Δωδεκανήσου στο πρόγραμμα παροχής δεκατιανού στους μαθητές.
Για τον λόγο αυτόν κατατέθηκε σχετική ερώτηση στην Βουλή προς τους συναρμόδιους υπουργούς από την βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα.
Αναλυτικά παρακάτω σας παραθέτουμε την σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: «Ένταξη των σχολείων Δωδεκανήσου στο πρόγραμμα παροχής δεκατιανού στους μαθητές»
Ορατές είναι πλέον στη Ρόδο οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, σε βαθμό, μάλιστα, που πολλά παιδιά που φοιτούν στα δημοτικά γυμνάσια και λύκεια του νησιού να μην έχουν ένα ευρώ να αγοράσουν ένα μπουκαλάκι νερό από το κυλικείο του σχολείου τους.
Να σημειωθεί πως η Ρόδος και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, μολονότι και αυτά έχουν πληγεί σοβαρότατα λόγω της πανδημίας που οδήγησε σε τεράστια μείωση στον τουρισμό στα νησιά αυτά, δεν έχουν περιληφθεί στο κρατικό πρόγραμμα για την παροχή γευμάτων στους μαθητές.
Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο πως, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 30% των παιδιών στην Ελλάδα ανήκουν στα οικονομικά εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού,
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1. Πόσα σχολεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα»;
2. Τι ακριβώς περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα;
3. Με ποια κριτήρια εντάσσονται τα σχολεία σε αυτό το πρόγραμμα;
4. Για ποιο λόγο δε συμμετέχουν τα Δωδεκάνησα σε αυτό το πρόγραμμα;
5. Ποιοι παρέχουν τα σχολικά γεύματα;
6. Πόσο αποτελεσματικό έχει αποδειχθεί αυτό το πρόγραμμα;
7. Υπάρχει πρόβλεψη για αντικατάσταση του συγκεκριμένου προγράμματος που καλύπτει ένα μικρό, σε σχέση με τις υπαρκτές ανάγκες, ποσοστό σχολείων, με επιδότηση των σχολικών κυλικείων, ώστε να γίνεται από αυτά δωρεάν διανομή προγεύματος στους μαθητές όλων των σχολείων, κατά το πρότυπο της Κύπρου;
Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Μπακαδήμα