«Η ενεργοποίηση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, αλλάζει την εικόνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και εγγυάται καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη.
Το νέο σύστημα εγγυάται την υγειονομική κάλυψη κάθε πολίτη, είτε είναι ασφαλισμένος είτε όχι.
Σε πρακτικό επίπεδο, κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει τη δυνατότητα δωρεάν εγγραφής στο σύστημα και επιλογής προσωπικού γιατρού κοντά στον τόπο κατοικίας του.
Όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Προσωπικού Γιατρού
Η μοναδική περίπτωση στην οποία επιβαρύνονται οι πολίτες είναι εκείνοι οι πολίτες που επιλέγουν ως προσωπικό γιατρό έναν ιδιώτη γιατρό», τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.
Επεσήμανε ακόμα, ότι με την καθιέρωση του θεσμού του προσωπικού παιδιάτρου, στην πρώτη φάση εφαρμογής του συγκεκριμένου συστήματος 530.000 παιδιά θα έχουν ελεύθερη, απρόσκοπτη και κυρίως δωρεάν περίθαλψη από παιδίατρο.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα νέα και σημαντικά οικονομικά κίνητρα, που παρέχει το κράτος σε όσους νέους γιατρούς επιλέξουν το 2025 τις ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, ή της Εσωτερικής Παθολογίας, που είναι ειδικότητες στις οποίες αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.
Πρόκειται για ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα που περιλαμβάνουν την εφάπαξ καταβολή ποσού 40.000 ευρώ σε επίπεδο μικτών απολαβών, σε δύο δόσεις.
Ο Μάνος Κόνσολας, ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να εξετάσει τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων για το claw back που αφορά στους εργαστηριακούς γιατρούς γιατί στα νησιά υπάρχει ήδη σοβαρό πρόβλημα, τονίζοντας:
«Στις νησιωτικές περιοχές υπάρχει μια δεδομένη ιδιαιτερότητα, αφού και τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και δεν μπορούν να εκτελέσουν πολλές από τις εξειδικευμένες εξετάσεις ενώ και μεγάλος αριθμός εργαστηριακών γιατρών δεν υπάρχει.
Οι χρεώσεις και το υπέρογκο claw back που επιβάλλονται στους εργαστηριακούς γιατρούς πρέπει να εξορθολογιστούν.
Αν διακοπεί η συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ, αυτό θα σημαίνει ότι οι νησιώτες θα πρέπει να ταξιδεύουν στην ηπειρωτική χώρα για να κάνουν τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτραπεί».
Ο Μάνος Κόνσολας κατέθεσε, επίσης, πρόταση για τη διεύρυνση των κινήτρων για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετούν στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που περιλαμβάνει:
- Τον επανυπολογισμό του επιδόματος αγόνου που πρέπει να γίνει με βάση τους σημερινούς μισθούς και όχι του παρελθόντος. Το συγκεκριμένο επίδομα σήμερα είναι πολύ χαμηλό.
- Την προσαύξηση της υπηρεσίας αλλά και της μοριοδότησης των γιατρών που υπηρετούν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές για τη μόνιμη πρόσληψη τους στο ΕΣΥ.
- Βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προϋπηρεσία σε δομή δημόσιας υγείας σε νησιωτική και δυσπρόσιτη περιοχή να προσμετράται διπλή.
- Την παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο, εκτός επετηρίδας.