Στο 6,2% διαμορφώθηκε το περασμένο έτος το ποσοστό ανεργίας των ατόμων ηλικίας 15-74 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο τα ποσοστά διαφέρουν από περιφέρεια σε περιφέρεια.
Τα στοιχεία από την Ελλάδα καταδεικνύουν δύο διαφορετικές πρωτιές: το νότιο Αιγαίο εμφανίζεται ως πρωταθλητής στη μείωση της ανεργίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προφανώς εξαιτίας του τουρισμού, ενώ η Θεσσαλία έχει το δεύτερο υψηλό ποσοστό ανέργων νέων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στην Κεντρική Βοημία (1,2%), στην Πράγα (1,6%), στα Νοτιοανατολικά και Νοτιοδυτικά στην Τσεχία καθώς και στην Κεντρική Παραδουνάβια Ουγγαρία (1,7%).
Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στις ισπανικές περιφέρειες Θέουτα (28,4%), Μελίγια (21,6%) και Ανδαλουσία (19,0%), μαζί με την εξόχως απόκεντρη περιοχή της Γουαδελούπης στη Γαλλία (18,6%).
Οι μεγαλύτερες μεταβολές
Σε σύγκριση με το 2021, οι υψηλότερες αυξήσεις στο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκαν στις ισπανικές περιφέρειες Μελίγια και Θέουτα (και οι δύο +1,8 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ. ), καθώς και στην εξόχως απόκεντρη περιοχή της Γουαδελούπης στη Γαλλία (+1,5 π.μ.).
Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου στην Ελλάδα (-8,1 π.μ.), στην περιοχή των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία (-5,6 π.μ.) και στη Δυτική Ελλάδα (-4,9 π.μ.).
Σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες μείωση για τους νέους
Το 2022, το μέσο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ για τους νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών ήταν 11,3% (-1,7 π.μ. σε σύγκριση με το 2021).
Πανευρωπαϊκό… αργυρό της Ελλάδας στην ανεργία των νέων το 2022
Ωστόσο, υπήρξαν έντονες περιφερειακές διαφορές στα ποσοστά ανεργίας για τους νέους. Οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν η Κεντρική Βοημία (1,7%), η Νοτιοδυτική Τσεχία (3,1%) και η Πράγα (3,2%) η Άνω Βαυαρία στη Γερμανία (3,3%), ακολουθούμενη από τη Δυτική Παραδουνάβια Ουγγαρία (3,6%). .
Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Θέουτα στην Ισπανία (42,4%), στην ελληνική περιφέρεια της Θεσσαλίας (39,8%), στη Στερεά Ελλάδα (36,5%) και σε μια άλλη περιοχή της Ισπανίας, τη Μελίγια (36,1%). Η Καμπανία και η Σικελία στην Ιταλία (34,2%) και η Δυτική Μακεδονία στην Ελλάδα (34,3%) είχαν επίσης υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους.
Πηγή: https://www.ot.gr/