Menu

Αποκαλυπτικός ο περιφερειάρχης για Φράγμα Γαδουρά, Υδατοδρόμια και Εθνικό Θέατρο

Αποκαλυπτικός ο περιφερειάρχης για Φράγμα Γαδουρά, Υδατοδρόμια και Εθνικό Θέατρο
jumbo-banner

Φανερά ενοχλημένος εμφανίσθηκε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, από τις δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, ο οποίος σε συνέντευξή του σε κυκλαδίτικη εφημερίδα είπε σχετικά με τα υδατοδρόμια πως «ψάχνουμε για συνεργάτες και όχι για πατέρες».

Συγκεκριμένα, το σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα ‘Κοινή Γνώμη’ αναφέρει τα εξής: «Αναφορικά με τις επισημάνσεις περί σημαντικών καθυστερήσεων σε επίπεδο προώθησης του θέματος και ρύθμισης των κενών του νομοθετικού πλαισίου, όπως αναφέρουν παρακάτω και ορισμένοι αιρετοί, κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Σαντορινιός. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν θεωρεί πως τέτοιες αναφορές εντάσσονται σε αντιπολιτευτικό πλαίσιο, δήλωσε: ‘Δεν μπαίνω σε τέτοιες λογικές και σε τέτοια θέματα, τα οποία είναι θέματα που αφορούν τη ζωή των νησιωτών και δεν πρέπει να υπάρχουν. Υπάρχει το συμφέρον του τόπου. Επομένως, εμείς από την πρώτη στιγμή, όσες εκκρεμούσες αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις υπήρχαν, τις έχουμε ολοκληρώσει και πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν οι προγραμματικές συμβάσεις. Είμαστε ανοικτοί για συνεργασία με όλους τους φορείς προς αυτήν την κατεύθυνση’ τονίζοντας, τέλος ότι, ‘τα υδατοδρόμια δεν ανήκουν σε κανέναν, ανήκουν στους νησιώτες και η νέα μορφή συγκοινωνίας θα ανήκει στους πολίτες. Επομένως, δεν ψάχνουμε για πατέρες, ψάχνουμε για συνεργάτες’».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γ. Χατζημάρκος, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Η φράση αυτή για τους ‘πατέρες’ μού θυμίζει ένα δελτίο τύπου του γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκου Θεοδωρίδη, που αναρωτιόταν σ’ εκείνη την πανηγυρική δήλωσή του που αποφάσισε να ενηλικιωθεί πολιτικά, ποιος ‘όρισε εσάς κύριε Χατζημάρκο ως πατέρα των υδατοδρομίων;’. Αυτή η σύμπτωση από τον Νεκτάριο Σαντορινιό που χρησιμοποιεί την ίδια φράση, αποδεικνύει και ποιος ήταν ο συντάκτης του δελτίου τύπου εκείνου! Να μιλήσουμε για τα υδατοδρόμια….
Ποιος ψάχνει για πατέρες ή μητέρες… η ουσία είναι πως ήταν ορφανά!
Το νομοθετικό πλαίσιο φτιάχτηκε, και ολοκληρώθηκε η διαβούλευσή του επισήμως, τον Σεπτέμβριο του 2016. Και γνωρίζετε πως έχουμε συμβάλει στην διαμόρφωση αυτού του νέου νομοθετικού πλαισίου. Έχω ευχαριστήσει πολλάκις τα συναρμόδια υπουργεία για την δουλειά που έγινε σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο. Είχαμε πολύ καλή συνεργασία για το νομοθετικό πλαίσιο των υδατοδρομίων. Να πω το εξής: Σ’ αυτό τον τόπο δεν σου επιτρέπεται να κάνεις τίποτα αν δεν μοιράσεις την δόξα. Το ενδιαφέρον για την παραγωγή έργου, έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το ποιος ωφελείται πολιτικά από το έργο, είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο, τελικά… Από εμάς, παρά το γεγονός πως ο ιστορικός του μέλλοντος θα το αποτυπώσει –μόνοι μας το δουλέψαμε, το δρομολογήσαμε και τους λέμε: ‘Χαλάλι τους η δόξα’. Να πάνε να κόψουν και την κορδέλα! Δεν θα πάω ούτε στην πρώτη πτήση του υδροπλάνου…. Να μας αφήσουν ήσυχους, να γίνουν τα υδατοδρόμια» όπως τόνισε.
Για το Φράγμα Γαδουρά
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γ. Χατζημάρκος στο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με το Φράγμα Γαδουρά, και δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται κάποιες θέσεις:
«Θα το ξαναπώ. Το έργο το παραλάβαμε σταματημένο, προβληματικό σε μια περίοδο που το νησί το είχε πολύ μεγάλη ανάγκη. Όλα αντιμετωπίστηκαν. Ολοκληρώθηκε και παραλάβαμε και ένα πρόστιμο 170εκ. ευρώ το οποίο αποτρέψαμε. Βλέπω τόσα πολλά να λέγονται και να γράφονται για το Φράγμα του Γαδουρά και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πρόβλημα. Όχι, δεν είναι έτσι. Είναι η λύση που περιμένει αυτό το νησί. Είναι η απάντηση στην λειψυδρία που χτύπησε τον τόπο. Είναι η απάντηση στην έλλειψη προγραμματισμού που υπήρξε εδώ και χρόνια. Για να τελειώσει ένα έργο στην κατάσταση που το παραλάβαμε εδώ και 14 μήνες, δουλέψαμε πολύ σκληρά. Έγινε διεθνής διαγωνισμός για την διαχείριση, καθημερινή λειτουργία και συντήρηση. Εργολαβικά συμφέροντα μεταξύ διαγωνιζομένων μέσω των ενστάσεων που ασκήθηκαν –μία ένσταση οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη. Η ΠΝΑ δικαιώνεται γι ακόμη μια φορά και στις επιλογές της, και στις διαδικασίες και στην προσπάθεια για τήρηση της νομιμότητας. Στον τόπο που η πολιτική καθορίζεται από το κουτσομπολιό, εμείς θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους ό,τι έχει νομιμότητα. Εκτιμώ ότι σε ένα δίμηνο θα είμαστε έτοιμοι. Χάσαμε ένα κρίσιμο εξάμηνο σε αυτή την δικαστική διαδικασία. Πολύ κρίσιμο για τον τόπο –αλλά εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Άκουσα πολλά, είδα πολλά να γράφονται για την διαδικασία και διαχείριση που κάναμε αλλά όταν δικαιώνεσαι, είναι ανθρώπινο το συναίσθημα να το πανηγυρίζεις. Όμως, ποιοι ήταν πίσω από αυτή την καθυστέρηση, εάν ήταν προσωπικά ή εργολαβικά, να ξέρετε ότι θα το αποκαλύψω!!!
Έχω αποφασίσει να συγκρουστώ με όλες αυτές τις πρακτικές που κράτησαν πίσω αυτό τον τόπο, την ‘Βασίλισσα της Μεσογείου’. Όλα στο φως!» όπως τόνισε.
Είπε ακόμη ότι, η υπόθεση με την υδροδότηση του νησιού δεν τελειώνει εδώ και πρόσθεσε πως το νερό δεν μπορεί να δίδεται δωρεάν αυτό το έτος. «Εμείς θα χρειαστούμε περίπου δύο μήνες για να ολοκληρωθεί το έργο. Το θέμα της τιμολόγησης, έχει κλείσει. Δεν πωλείται με το κυβικό. Είτε πάρει ένα κυβικό είτε 10εκ κυβικά, θα πληρώσει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του Φράγματος. Το έργο πρέπει να βάλει μπροστά και να μην σταματήσει ξανά» δήλωσε, ξεκαθαρίζοντας πως η Περιφέρεια δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα της ΔΕΥΑΡ.
Η συνεργασία με
τον Φ. Χατζηδιάκο
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στη συνεργασία που είχε πρόσφατα με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Χατζηδιάκο ειδικά για το Εθνικό Θέατρο, λέγοντας:
«Πρέπει να προχωρήσει η πλήρης αποκατάσταση των εξωτερικών όψεων ώστε να κλείσει αυτό το κομμάτι. Θέλουμε να προχωρήσουμε τα πράγματα μπροστά. Αποδείχτηκε ότι κι εκείνη η εργολαβία που οδηγήθηκε στα… βράχια, δεν ήταν για όλο το κτήριο αλλά για το περιμετρικό κομμάτι του…. ισογείου! Αυτό διαπιστώσαμε πρόσφατα. Ζητήσαμε το σύνολο των εξωτερικών όψεων με όλο τον όγκο –θα υπερβεί το 1εκ. ευρώ, έχουμε δώσει το ‘πράσινο φως’ για να προχωρήσει. Ελπίζω και ο Δήμος Ρόδου να προχωρήσει. Μας έμειναν κληρονομιά οι… σκαλωσιές! Και παράλληλα να βρούμε λύση και για το εσωτερικό. Αλλά να προχωράμε ταυτόχρονα.
Και για το Ροδίνι, έχουμε 1εκ. ευρώ ενώ δεν προχωράει» αφήνοντας σαφείς αιχμές για την δημοτική αρχή ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν τα χρήματα και είναι δεσμευμένα.
Άλλα θέματα
-Έργα σε νησιά
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε ακόμη, σε μια σειρά από θέματα που αφορούν αξιολογήσεις και εντάξεις έργων του τομέα περιβάλλοντος από το τομεακό πρόγραμμα 2014 – 2020 (ΕΣΠΑ) που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. «Ένα μεγάλο κενό που υπάρχει σε πολλά νησιά μας, είναι η διαχείριση των λυμάτων. Είχαμε δώσει ένα περιθώριο στους δικαιούχους 4 μήνες για να καταθέσουν τις προτάσεις. Είναι πέντε τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 37εκ. ευρώ και συγκεκριμένα: Ένα στη Σίφνο 9,25 εκ. ευρώ, στη Σαντορίνη η επέκταση βελτίωση βιολογικού Φυρών 3,5εκ ευρώ, στη Τζια (Κέα) -δίκτυα και βιολογικός 6,4 εκ. ευρώ, στην Σύμη ο Γυαλός -δίκτυα και μονάδα επεξεργασίας 3,9 εκ ευρώ και το μεγαλύτερο στην Κω (Κέφαλος – Αντιμάχεια) μήκος δικτύων 50χλμ συν τη μονάδα επεξεργασίας με συνολικό προϋπολογισμό 37εκ. ευρώ. Τρία από τα πέντε αυτά έργα τα υπέβαλε η ΠΝΑ για λογαριασμό των νησιών (Σύμη, Κέα και Σίφνος) παρά το γεγονός πως η περιφέρεια αυτή είναι υποστελεχωμένη αλλά πρέπει να καλύπτει σε τεχνικό επίπεδο τα μικρά νησιά (κάτω των 4.000 κατοίκων). Αυτή η υποστελεχωμένη Περιφέρεια καταφέρνει να μην έχει χάσει ούτε ένα έργο. Δεν ξέρω πόσο θα συνεχιστεί ο ηρωισμός των υπηρεσιακών μας παραγόντων…», δήλωσε.
Το επόμενο έργο που αποτελεί ‘στοίχημα’ για την ΠΝΑ και μέσα στους επόμενους μήνες θα πάρει τον δρόμο του, είναι ο βιολογικός της Χάλκης.
«Σ’ αυτή την Ευρώπη για την οποία έχουμε να κάνουμε πολλές παρατηρήσεις, λόγω σκεπτικισμού, εξακολουθούμε να ζούμε, να δημιουργούμε, να σχεδιάζουμε και να χτίζουμε έργα με ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις. Χωρίς αυτά θα ήταν πολύ φτωχή η παραγωγή έργων σε αυτή την χώρα» είπε ο περιφερειάρχης.
Τέλος, αναφερόμενος σε θέματα υγείας της περιοχής μας, ο περιφερειάρχης είπε πως ένας σημαντικός αριθμός συμπατριωτών μας, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα υγείας και γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις προκειμένου να προχωρήσει το Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Ρόδου. «Έχουμε προχωρήσει ήδη, ‘χτίζοντας’ μελέτες –καθώς δεν υπήρξε καμία μελέτη. Ένας σημαντικός αριθμός συμπατριωτών μας προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει για το Ογκολογικό Τμήμα.

Ο πρώην δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς προσφέρθηκε να συμμετάσχει ως επικεφαλής αυτής της ομάδας. Έχει ετοιμαστεί ένα μέρος της μελέτης που έχει αποσταλεί στον ‘Δημόκριτο’ για έλεγχο, ακολουθεί η ΜΠΕ και προχωράμε με σταθερά βήματα. Στο πολιτικό κομμάτι που αφορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα το δούμε όταν έρθει η ώρα» όπως κατέληξε.


Πηγή:www.dimokratiki.gr

kos patisserie
επιστροφή στην κορυφή