Μ. Κόνσολας: Να προστατευθούν τα ΑμεΑ, που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, από αθέμιτες πρακτικές τραπεζών

Μάρτιος 30, 2015

Πρόταση του Βουλευτή Δωδεκανήσου για διεύρυνση των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων των ΑμεΑ, για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας για την προστασία των ΑμεΑ που έχουν οφειλές προς τις τράπεζες και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι υπάρχουν καταγγελίες από συλλόγους και σωματεία ατόμων με αναπηρία, σχετικά με οχλήσεις που δέχονται μέλη τους από τράπεζες, παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Νόμος Κατσέλη).

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι οι πιέσεις που ασκούνται από τις τράπεζες προς τα άτομα με αναπηρία που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν.3869/2010, δεν έχουν νομιμοποιητική βάση και πρέπει να υπάρξει έλεγχος και συστάσεις.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρεται και στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας ζητώντας να υπάρχουν διευρυμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για όσους βαρύνονται φορολογικά έχοντας στην οικογένειά τους άτομα με αναπηρία, σε ποσοστό άνω του 67%.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η ευαισθησία και ο πολιτισμός μας προσδιορίζονται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα με αναπηρία.
Αν υπάρχουν πιέσεις από τράπεζες σε ΑμεΑ, που προστατεύονται από το ν.3869 του 2010, αυτό αποτελεί μία απαράδεκτη πρακτική που πρέπει να σταματήσει.
Εκτός από την ερώτηση που κατέθεσα στον Υπουργό Οικονομίας για το συγκεκριμένο περιστατικό, θα κάνω σχετική παρέμβαση και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Παράλληλα, έθεσα το θέμα της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την προστασία της κύριας κατοικίας».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Προστασία των ΑμεΑ που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν.3869/2010 από τις αθέμιτες πρακτικές τραπεζών και διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα ΑμεΑ, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κύριε Υπουργέ,
Τον τελευταίο καιρό υπήρξα δέκτης καταγγελιών συλλόγων και σωματείων ΑμεΑ, οι οποίες είδαν και το φως της δημοσιότητας, σχετικά με αθέμιτες πρακτικές και πιέσεις που ασκούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, απέναντι σε άτομα με αναπηρία που προστατεύονται από τις διατάξεις του ν.3869 του 2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Οι οχλήσεις και οι πιέσεις, που ενδεχομένως ασκούνται από τις τράπεζες, δεν έχουν νομιμοποιητική βάση, τη στιγμή που ο νόμος βρίσκεται ακόμα εν ισχύ.
Το Υπουργείο οφείλει να εξετάσει άμεσα τις καταγγελίες και να ασκήσει τον ελεγκτικό και εποπτικό του ρόλο.
Παράλληλα, στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για την προστασία της κύριας κατοικίας, είναι αδήριτη ανάγκη να διευρυνθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για όσους βαρύνονται φορολογικά έχοντας στην οικογένειά τους άτομα με αναπηρία, σε ποσοστό άνω του 67%.
Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει, παράλληλα, να διευρυνθούν και τα όρια για την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, σε ό,τι αφορά στα ΑμεΑ.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1. Εάν γνωρίζει τις καταγγελίες που έχουν γίνει για τις αθέμιτες πρακτικές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων απέναντι στα ΑμεΑ και στις οικογένειές τους, που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν. 3869 του 2010.
2. Τι προτίθεται να κάνει για να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές που προκαλούν αναστάτωση και ανασφάλεια στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους.
3. Εάν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προτίθεται να διευρύνει τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια, αλλά και τα όρια της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας για τα άτομα με αναπηρία αλλά και για όσους βαρύνονται φορολογικά έχοντας στην οικογένειά τους άτομα με αναπηρία, σε ποσοστό άνω του 67%. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σχετικά με αυτά τα όρια και που θα κυμανθούν;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot