Σε εμπιστευτική πολυσέλιδη έκθεσή της, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται σε φόβους για δημιουργία νέων «νεοναζιστικών ομάδων» αλλά και «πυρήνων τζιχαντιστών» στην Ελλάδα λόγω του εγκλωβισμού εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών.
Το έγγραφο που αποκαλύπτει «Το Βήμα» συντάχθηκε λίγα 24ωρα μετά το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι. Παράλληλα, φέρεται να είναι σε ισχύ έγγραφες προειδοποιήσεις για χτύπημα του ISIS σε χώρους υποδοχής και παραμονής μεταναστών.
Η έκτασης 41 σελίδων έκθεση, εμπιστευτικού χαρακτήρα, που έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Φιαχείρισης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. τιτλοφορείται «Το προφίλ των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι», όπου συνεκτιμώνται τα στοιχεία που είχαν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους οι ελληνικές διωκτικές αρχές. Στο έγγραφο αποτυπώνονται ορισμένα από τα δεδομένα της δράσης του ISIS με ειδικό ενδιαφέρον στις σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, αναφέρει η εφημερίδα.
Όπως σημειώνεται, οι σχέσεις τους χαρακτηρίζονται από δυσπιστία και εχθρότητα, με τη δεύτερη να έχει αποκηρύξει το Χαλιφάτο. Αφορμή αποτέλεσε η απορρόφηση από τον ISIS της ισλαμικής οργάνωσης Jabbhat Al Nusra τον Φεβρουάριο του 2014, την οποία ίδρυσε το ίδιο και δραστηριοποιείται στη Συρία. Κίνηση που βρήκε αντίθετους τους ηγέτες της Jabbhat αλλά και την Αλ Κάιντα. Οι αιτίες της ρήξης τους βρίσκονται «στον ανταγωνισμό για τον παγκόσμιο έλεγχο του παγκόσμιου ιερού πολέμου».
Στην έκθεση γίνεται μνεία και για τους φόβους κυμάτων ριζοσπαστικοποίησης που θα αναδείξουν νέα δεδομένα και νέους «συνομιλητές» στο παγκόσμιο σκηνικό στο όνομα του θρησκευτικού φανατισμού. Η συγκεκριμένη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. όμως προσδιορίζει με τον πιο επίσημο τρόπο τα προβλήματα που θα εμφανιστούν στην Ελλάδα με τον εγκλωβισμό των μεταναστών και με την επικράτηση ακραίων στοιχείων είτε από πλευράς ισλαμιστών είτε από ακροδεξιά στοιχεία.
Όπως σημειώνεται, «η παγίωση τακτικών κλεισίματος – ελέγχου συνόρων από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., ιδιαίτερα δε της Γερμανίας (ο κατ’ εξοχής ελκυστικός προορισμός) αναμένεται να συντελέσει στον εγκλωβισμό διακινούμενων ανθρώπων στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. με αποτέλεσμα την απώλεια του υφιστάμενου διαμετακομιστικού χαρακτήρα της μετανάστευσης».
«Κατ’ επέκταση η αύξηση των μεταναστευτικών πληθυσμών στη χώρα μας σε συνδυασμό τόσο με τη συνέχεια της ελλειμματικής αντιμετώπισης των μεταναστευτικών αιτιών στις χώρες προέλευσης, όσο και με τη μη άμεση συστράτευση κατά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας κοινωνικών ερεθισμών για ακραίες συμπεριφορές και άνοδο της τάσης για τον ριζοσπαστισμό, νέων κυρίως ατόμων, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας», συμπληρώνεται.