Μπορεί να διακήρυσσε σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση ότι η Ομάδα Ταχείας Επέμβασης RABIT της FRONTEX που άρχισε ήδη να αναπτύσσεται στα ελληνικά νησιά θα έχει αποκλειστικό ρόλο
την ενίσχυση της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και μεταναστών και τη συμβολή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, κάτι άλλωστε που δήλωνε και η ίδια η FRONTEX, φαίνεται όμως πως στην πραγματικότητα οι νεοφερμένοι αστυνομικοί της ευρωπαϊκής δύναμης αναλαμβάνουν δράση που επεκτείνεται σε αστυνομικού τύπου επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και για τον έλεγχο ΜΚΟ και εθελοντών.
Στη Χίο έχουν συσταθεί μικτές ομάδες περιπολιών και ελέγχου από τα στελέχη της FRONTEX και την ΕΛ.ΑΣ. «Στόχος των περιπολιών αυτών είναι ο έλεγχος όσων δρουν υποστηρικτικά στους πρόσφυγες στα σημεία υποδοχής και ειδικότερα των ΜΚΟ οργανώσεων που σταδιακά θα ελεγχθούν όλες ως προς τη νομιμότητα της παρουσίας τους εδώ και τον ρόλο που έχει η καθεμία. Παράλληλα θα ελεγχθούν και τα κυκλώματα επιτήδειων, που στόχο έχουν την παράνομη αφαίρεση μηχανών και σκαφών, μόλις ή πριν ακόμα αυτά βγουν στη στεριά», δηλώνει ο αστυνομικός διευθυντής Χίου Ανδρέας Δαμίρης, διευκρινίζοντας ότι οι αστυνομικοί της FRONTEX θα συνοδεύουν τους Ελληνες αστυνομικούς, που αναλαμβάνουν τον έλεγχο.
Σύμφωνα επίσης με ανταπόκριση του ΑΠΕ από τη Λέσβο, που επικαλείται αστυνομική πηγή, στο νησί θα συνεργαστεί η ΕΛ.ΑΣ. με τη FRONTEX για περιπολίες σε 24ωρη βάση, στις οποίες θα ζητούνται από όσους επιχειρούν στις ακτές αστυνομική ταυτότητα και τα στοιχεία της οργάνωσης που εκπροσωπούν και στη συνέχεια θα ελέγχεται εάν η συγκεκριμένη οργάνωση είναι διαπιστευμένη. «Η όλη διαδικασία, αν όλα είναι εντάξει, θα σταματά εκεί», ανέφερε η αστυνομική πηγή.
Ωστόσο, ο ρόλος που αναλαμβάνει η FRONTEX φαίνεται πως υπερβαίνει όσα είχαν γίνει γνωστά για την αρμοδιότητά της. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της ίδιας της FRONTEX στις 29 Δεκεμβρίου, που ανακοίνωνε πως στέλνει τους πρώτους 293 αξιωματικούς από τους 400 που προβλέπει η συμφωνία που έκανε με την ελληνική κυβέρνηση υπό την παρασκηνιακή απειλή της προσωρινής εξόδου της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, ο ρόλος της FRONTEX περιοριζόταν στη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης και στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ισχυρίζονται στην «Εφ.Συν.» ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με τον ρόλο της FRONTEX, από τη στιγμή που τους ελέγχους τούς κάνουν οι Ελληνες αστυνομικοί. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο σχηματισμός μικτών κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. και της FRONTEX δεν συνιστά υπέρβαση της αρμοδιότητας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.
Επειδή όμως δεν μπορεί κανείς να δεχτεί πως αποφασίστηκε να κάνουν βόλτα αναψυχής οι αστυνομικοί της FRONTEX μαζί με τους Ελληνες αστυνομικούς την ώρα που επιχειρούν, υπάρχει το ερώτημα με ποια λογική δεν θεωρείται υπέρβαση της αρμοδιότητας της FRONTEX η ενίσχυση των αστυνομικών επιχειρήσεων ελέγχου στις ακτές, που δεν περιλαμβάνεται σε όσα είχαν γίνει γνωστά για την αποστολή της.
efsyn.gr