Σύμφωνα με τη Ματίνα Κατσιβέλη, εκπρόσωπο του Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου, οι δημοτικές Αρχές προωθούν τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Frontex από το Λιμεναρχείο στην αυλή του ψυχιατρείου, στους ίδιους χώρους όπου νοσηλεύονται περίπου 200 άτομα - μεταξύ των οποίων και βαριά περιστατικά.
«Γυναίκες και μικρά παιδιά που θα περιμένουν να πάρουν τα έγγραφά τους, θα βρίσκονται δίπλα σε άτομα με βαριές ασθένειες που νοσηλεύονται στο ψυχιατρείο», εξηγεί η Μ. Κατσιβέλη.
Παράλληλα, το ψυχιατρείο δέχεται και οξέα περιστατικά ατόμων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και μία πιθανή «συγκατοίκηση» των αρρώστων με τους πρόσφυγες μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίθετοι στη μεταφορά των προσφύγων είναι και η διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ οι κτιριακές υποδομές είναι πια ακατάλληλες ύστερα από πολλά έτη εγκατάλειψης.
Ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, υποστήριξε στο «Εθνος» ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μεταφορά όλων των διαδικασιών καταγραφής των προσφύγων σε χώρο του πρώην θεραπευτηρίου. Συγκεκριμένα, το κοντέινερ της Frontex, στο οποίο υπάρχουν τα μηχανήματα δακτυλοσκόπησης, πρόκειται να μεταφερθεί σε γήπεδο του νοσοκομείου. Το πλάνο της δημοτικής Αρχής είναι να αξιοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος και κατά τους θερινούς μήνες οι πρόσφυγες να διαμένουν εκεί.
«Θα πραγματοποιηθεί περίφραξη του γηπέδου και θα φρουρείται από την Αστυνομία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.000 άτομα στο Λιμεναρχείο και η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση πότε θα έρθει το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» για να μεταφέρει τους πρόσφυγες στον Πειραιά», δήλωσε ο Μ. Κόλλιας.
Από την άλλη πλευρά, η Μ. Κατσιβέλη εξηγεί στο «Εθνος» ότι η λύση είναι η αξιοποίηση του κτιρίου που ανήκει στο ΠΙΚΠΑ.
Αρχικά το κτίριο είχε παραχωρηθεί από το υπουργείο Υγείας στη δημοτική Αρχή, η οποία όμως δεν το αποδέχθηκε και δεν το χρησιμοποίησε ποτέ. Στη συνέχεια, το υπουργείο το παραχώρησε στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, αλλά και πάλι δεν αξιοποιήθηκε. Την ίδια στιγμή, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου έχει προσφερθεί να καλύψει ένα μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για να καταστεί το εν λόγω κτίριο λειτουργικό και να μπορεί να αποτελέσει «καταφύγιο» για τους πρόσφυγες.
«Απαιτούνται περίπου 15.000 ευρώ για να φτιαχτεί ο 4ος όροφος, στον οποίο υπάρχουν αποχωρητήρια και μπορεί να μπει άμεσα κόσμος μέσα και οι συνθήκες διαμονής να είναι αξιοπρεπείς. Αντιθέτως, ο δήμαρχος αντιπρότεινε από την πρώτη στιγμή να χρησιμοποιηθεί ο χώρος του ψυχιατρείου. Εκεί θα αποκοπούν τελείως από τον ιστό της πόλης», δηλώνει η εκπρόσωπος του Δικτύου, Μ. Κατσιβέλη, και προσθέτει ότι «πρέπει άμεσα να γίνει αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μήνες και να παραδοθεί το κλειδί του κτιρίου του ΠΙΚΠΑ για να ξεκινήσουν οι εργασίες, μέρος των οποίων αναλαμβάνει το Δίκτυο Αλληλεγγύης».