Αυξημένο κόστος θαλάσσιων μεταφορών κατά περίπου 7% έφερε ήδη η διεθνής υποχρέωση χρήσης καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (μικρότερης του 0,5%) από 1ης Ιανουαρίου σε όλα τα πλοία. H εξέλιξη εκτιμάται πως μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα εξαγωγών από νησιά όπως η Κρήτη και παράλληλα θα οδηγήσει σε άνοδο και τις τιμές των μεταφερόμενων προς τα νησιά προϊόντων.
Με την τιμή του εν λόγω «αποθειωμένου» καυσίμου να είναι σχεδόν διπλάσια εκείνης του μέχρι τώρα επιτρεπόμενου, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες που ήδη έχουν πληγεί από τη γενικότερη άνοδο των τιμών του πετρελαίου των τελευταίων ετών δεν μπορούν να απορροφήσουν παρά ένα μέρος μόνον του επιπλέον κόστους, αφού ήδη λειτουργούν στα όρια μεταξύ λειτουργικής κερδοφορίας και ζημιών.
Σε Αιγαίο και Ιόνιο
Η μία μετά την άλλη, οι ακτοπλοϊκές τιμολογούν πλέον αυτή την επιβάρυνση στα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων. Οι αυξήσεις αυτές δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές λόγω της χειμερινής περιόδου, αλλά και του μικρού διαστήματος από την εφαρμογή τους, αλλά είναι γεγονός τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο και στις γραμμές της Κρήτης. Οσες εταιρείες δεν έχουν ακόμη αυξήσει τις τιμές πρόκειται να το κάνουν εντός των αμέσως επόμενων ημερών, πληροφορείται η «Κ». Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι άγονες γραμμές, καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης τις ενέταξε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεών του, αυξάνοντας έτσι τα διαθέσιμα κονδύλια από τα 90 εκατομμύρια ευρώ στα 130 εκατομμύρια για το 2020, καλύπτοντας το επιπλέον κόστος των καυσίμων.
Αν και ορισμένα στελέχη της ακτοπλοϊκής αγοράς εκτιμούν πως με την πάροδο των επόμενων μηνών οι τιμές των καυσίμων θα εξομαλυνθούν και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών θα συγκρατήσει τις αυξήσεις, η τρέχουσα κατάσταση στον Περσικό Κόλπο προοιωνίζεται περαιτέρω άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Επί του παρόντος, πάντως, ήδη οι ακτοπλόοι αιφνιδιάστηκαν, όπως λένε, και από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία με επιστολή τους στις 31 Δεκεμβρίου ενημέρωσαν την αγορά για υψηλότερη τιμή διάθεσης των αποθειωμένων (0,5%) καυσίμων από αυτήν που είχαν ενδεικτικά δώσει νωρίτερα το 2019, κατά 35 ευρώ ανά τόνο.
«Εχουμε φτάσει να πληρώνουμε τα νέα καύσιμα με 0,5% θείο όσο περίπου κοστίζουν και αυτά με μόλις 0,1% θείο που χρησιμοποιούν τα ταχύπλοα», αναφέρουν χαρακτηριστικά υπεύθυνοι πετρέλευσης ακτοπλοϊκών με συμβατικά πλοία. Η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων είναι μια κίνηση που οι ακτοπλοϊκές δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να κάνουν, εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης, διότι ανησυχούν πως μπορεί να πληγεί η ζήτηση για τις υπηρεσίες του κλάδου. Ομως ήταν μονόδρομος για να μη δουλεύουν με ζημίες, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.
Το κόστος των ρύπων
Η άνοδος των τιμών των καυσίμων τα τελευταία δύο χρόνια έχει ήδη διαβρώσει τη με πολλούς κόπους ανακτηθείσα κερδοφορία των επιχειρήσεων αυτών. Η νέα πραγματικότητα που προέκυψε από τους περιορισμούς στις εκπομπές θείου από την 1η Ιανουαρίου απειλεί να σπρώξει στην κρίση εκ νέου την ελληνική ακτοπλοΐα. Εάν σε αυτά τα δεδομένα προστεθεί προοπτικά και το κόστος για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων άνθρακα που επιδιώκει να εισαγάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθίσταται σαφές το εύρος της ανόδου των τιμών που μπορεί αυτό να σημαίνει.
Εξετάζεται μείωση του ΦΠΑ
Μονόδρομο για την αντιστάθμιση της κατάστασης κυρίως για τους επιβάτες και τα φορτηγά που ταξιδεύουν από και προς τα νησιά και δευτερευόντως και για τις επιχειρήσεις αποτελεί η μείωση του ΦΠΑ από το υφιστάμενο 24%, που είναι ο υψηλότερος συντελεστής στη Μεσόγειο, αναφέρουν πηγές της ακτοπλοϊκής βιομηχανίας. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας εργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» προς αυτή την κατεύθυνση, πλην όμως υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες που προέρχονται από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά και νομικές πτυχές που δεν επιτρέπουν τη μείωση του ΦΠΑ μόνο για τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας. Ετσι υπάρχει ο κίνδυνος να απειληθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ και άλλων μεταφορικών υπηρεσιών, προοπτική που δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
πηγή kathimerini.gr
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ