Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης της δύσκολης φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη για τέταρτη ημέρα. Την ίδια ώρα μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη Λέσβο νωρίτερα το πρωί, με τις δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αγωνίζονται για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.
Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουβλιού, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.
Έγινε μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά, ο οποίος σημειώνεται πως εκκενώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου για προληπτικούς λόγους.
Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Από άνεμο υπάρχει άπνοια προς ώρας, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακης ανάστροφης και έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.
«Έχει δημιουργηθεί μία επιχειρησιακή ομάδα για τον καλύτερο συντονισμό της φωτιάς. Ελήφθησαν αποφάσεις. Πάμε τώρα στο νοτιοδυτικό μέτωπο για να δούμε πως μπορούμε να αυξήσουμε τις αντιπυρικές ζώνες» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.
«Το δασικό σύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέλημά μας είναι να οργανώσουμε σταθμό πρώτων βοηθειών και για την άγρια πανίδα. Σχεδιάζουμε ήδη τα βήματά μας για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος» διαβεβαίωσε από πλευράς του και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο είναι δυνατό». «Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» δήλωσε δε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.
Για τη φωτιά στη Λέσβο διευκρίνισε ότι έχουν διατεθεί επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα στη χώρα, και τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει πολύ πέρα από την ασφάλεια των πτήσεων. «Δεν είναι F-16 τα εναέρια, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες» σημείωσε. «Θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε όλα τα μέτωπα είναι δύσκολο καλοκαίρι, βλέπετε τι γίνεται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία…» τόνισε ο κ. Αρτοποιός.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης κινδύνεψαν οι ζωές τριών πυροσβεστών. «Τους σώσαμε τελευταία στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη Λέσβο η πυρκαγιά έκανε μια αναζωπύρωση νότια προς Βατερα αλλά την έχουν προλάβει οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικο μέτωπο, που είναι ενεργό και έχει γίνει ζώνη προς Βρίσα. Επιχειρούν 3 τρακτορες, 2 CL415 και ένα Mi8.
Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Από το πρωί στη μάχη συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor. Το πρωί φτάνουν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα
Στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.
Στην Κορώνη, όπου η κατάσταση είναι καλή, επιχειρούν και κάνουν διαβροχή ένα Erickson, ένα ζMi8, 2 VL215 και δύο τρακτορες. Στο σημείο επιχειρούν και ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα