Τραγικές οι συνθήκες τις οποίες αναγκάζονται να αποδεχθούν οι χημειοθεραπευόμενοι ασθενείς που προσέρχονται στην ογκολογική κλινική του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, για να κάνουν τις χημειοθεραπείες τους, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και με τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Καθημερινά υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία 50 με 55 άτομα και σε ετήσια βάση ο αριθμός ξεπερνά κάθε δυσοίωνη εκτίμηση, αφού αγγίζει τους 12.000.
Αυτοί οι ασθενείς όμως εξυπηρετούνται μόλις από πέντε νοσηλεύτριες που υπερβάλλουν τις δυνατότητες τους, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και να σταθούν δίπλα στους ογκολογικούς ασθενείς, όντως και οι ίδιες εξαντλημένες.
Η εικόνα όμως που επικρατεί όμως καθημερινά προκαλεί θλίψη και συνάμα αγανάκτηση, για το Εθνικό σύστημα υγείας, των τελευταίων ετών.
Όπως μας την περιγράφει η πρόεδρος του συλλόγου «Άλμα Ζωής», Λιολιώ Κολυπέρα, οι χημειοθεραπευόμενοι, επειδή δεν επαρκούν τα 15 κρεβάτια για 55 άτομα, κάνουν χημειοθεραπείες άλλοι όρθιοι ακουμπώντας το χέρι τους σε κάποιο τραπέζι, άλλοι σε πλαστικές καρέκλες, παγωμένοι από την ταλαιπωρία και έτοιμοι να καταρρεύσουν, με τους συνοδούς τους να προσπαθούν να τους κρατήσουν όρθιους και να τους δώσουν κουράγιο ότι η ταλαιπωρία τους θα τελειώσει σύντομα.
Ο σύλλογος με ανοιχτή επιστολή ζητά την ικανοποίηση του αιτήματος του για μεταφορά των γραφείων του προσωπικού της κλινικής σε άλλο χώρο που υπάρχει διαθέσιμος, ώστε αυτός να μετατραπεί σε χώρο των ασθενών, «που έχουν ανάγκη περίθαλψης με αξιοπρέπεια, αν αναλογιστούμε ότι δυστυχώς ο μέσος όρος των ασθενών με καρκίνο έχει κατέβει επικίνδυνα συνεχώς είναι αυξανόμενος. Η διοίκηση του νοσοκομείου καταβάλλει προσπάθειες, αλλά το ζήτημα των κρεβατιών επείγει για να σπάσουμε επιτέλους την παθογένεια του συστήματος, όταν αυτή σχετίζεται με την ανθρώπινη ζωή, που δεν κοστολογείται όσο και αν διανύουμε περίοδο σκληρής λιτότητας», επισημαίνει η κ.Κολυπέρα.
ΠΗΓΗ: patrastimes.gr