Μπορεί η τουριστική περίοδος να έχει μόλις ξεκινήσει, όμως, οι καθυστερήσεις στις πτήσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, με το στοίχημα της ακρίβειας στην ώρα των αφίξεων και αναχωρήσεων να κρίνεται συνεχώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα οι κινήσεις (αφίξεις – αναχωρήσεις) των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ανέρχονται σε 18 ανά ώρα, ενώ πέρυσι ήταν 28. Η μεταβολή αυτή αποδίδεται στο modus operandi των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι, όπως οι ίδιοι εξηγούν στην «Κ», επιλέγουν να μειώσουν τον ρυθμό διαχείρισης των κινήσεων αεροσκαφών για λόγους που κρίνουν ως απαραίτητους, όπως η αναβάθμιση ηλεκτρονικών συστημάτων.
Πού οφείλεται, όμως, η διαφορά ως προς τον αριθμό των κινήσεων σε σχέση με τη θερινή περίοδο του 2022; «Πέρυσι, υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια από το προσωπικό και με τον τρόπο κατέστη εφικτή η αύξηση των πτήσεων.
Ωστόσο, φέτος, τεχνικοί λόγοι υπαγορεύουν τη μείωση του αριθμού των κινήσεων αεροσκαφών», υποστηρίζει ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας. Φέτος, πάντως, όπως και πέρυσι (οπότε η υποδομή ήταν ίδια), ισχύει για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας το κίνητρο στοχοθεσίας, του οποίου το ύψος τοποθετείται σε 9 εκατομμύρια ευρώ. Είχε θεσπιστεί με τον ν. 4949/2022 με στόχο τον περιορισμό των καθυστερήσεων, με τη συμμετοχή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο κίνητρο (συνεργείο υπεραπόδοσης) να είναι προαιρετική.
Πηγές όμως που γνωρίζουν αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις αποτελούν τμήμα μιας διαπραγματευτικής τακτικής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που καλούνται να μοιράζονται και με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας τις ενισχύσεις (τέλη διαδρομής και τερματικής περιοχής), που αποδίδονται μέσω του Eurocontrol.
Οι καθυστερήσεις στις πτήσεις, που βρίσκονται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα στα περιφερειακά αεροδρόμια, εκτός από δυσχέρεια για τους επιβάτες, ενισχύουν και το κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να αναπροσαρμόσουν το ωράριο των πληρωμάτων τους ή να καταβάλουν αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για τις 2 Μαΐου, στο αεροδρόμιο της Αθήνας το 56,3% των πτήσεων αφίχθη εντός 15 λεπτών σε σχέση με την προγραμματισμένη ώρα, ποσοστό που διαμορφωνόταν πέρυσι την ίδια ημέρα στο 67,2%. Επίσης, το 70,5% των πτήσεων αναχώρησε εντός 15 λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα, από 77,5% στις 2 Μαΐου 2022.
Πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (IATA), το στοίχημα της ακρίβειας των ωρών αναχώρησης και άφιξης των πτήσεων παραμένει δύσκολο το φετινό καλοκαίρι.
Οπως ανέφερε, πρόσφατα, στέλεχος της IATA, με τον ρωσικό και ουκρανικό εναέριο χώρο να είναι κλειστοί, η κυκλοφορία θα κατευθυνθεί προς τα νότια, υπερφορτώνοντας τον διάδρομο της νοτιοανατολικής Ευρώπης προς και από την Τουρκία και την Ελλάδα, που δέχεται ήδη υψηλή τουριστική κίνηση. Το 2022 η καθυστέρηση στην ώρα άφιξης πτήσεων αυξήθηκε, πανευρωπαϊκά, κατά 33%.
Σε κάθε περίπτωση, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει αυτήν του 2019. Συνολικά, για τους τέσσερις πρώτους μήνες της χρονιάς, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 6,6 εκατ., έχοντας αυξηθεί κατά 47,5% και κατά 4%, συγκριτικά με το πρώτο τετράμηνο του 2022 και του 2019, αντίστοιχα.
Πηγή kathimerini.gr