Περιοχές υποβαθμισμένες, κτήρια που είναι ετοιμόρροπα, παλιά και ενεργοβόρα. Η εικόνα του κέντρου της Αθήνας είναι γνωστή και σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Δημαρά, εύκολη λύση δεν υπάρχει κι έτσι θα υπάρξουν ακόμη και κατεδαφίσεις οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ολόκληρα τετράγωνα.
Οι κατεδαφίσεις, ειδικά όταν μιλάμε για ολόκληρα τετράγωνα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αφορά στο κέντρο της Αθήνας για την ανάπλαση της πόλεις με βάση τις νέες ανάγκες και την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Αθήνα του 2050. Με βάση τα αποτελέσματα και σε συνεργασία με τον δήμο θα γίνει ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα” ο υφυπουργός περιβάλλοντος ο σχεδιασμός αυτός θα περιλαμβάνει κατεδαφίσεις κτηρίων αλλά πιθανώς και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων.
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Δημαράς στόχος είναι να μην αδικηθεί κανείς ιδιοκτήτης και για τον λόγο αυτό οι αποζημιώσεις θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες της σημερινής αξίας του ακινήτου ή να γίνει ανταλλαγή με μεγαλύτερης αξίας ακίνητα σε άλλη περιοχή.
Ως ενδεικτικές περιπτώσεις ο υπουργός ανέφερε τις περιοχές γύρω από την Ομόνοια και τις οδούς Σωκράτους, Σατωβριάνδου, αλλά και την περιοχή πέριξ της πλατείας Βάθη.
Βέβαια, σε όλα αυτά πρέπει κανείς να υπολογίσει το γεγονός ότι στη χώρα οι ιδιοκτησίες σε ένα και μόνο κτήριο μπορεί να είναι δεκάδες, γεγονός που σημαίνει ότι στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο μπορεί να μετριούνται σε αρκετές εκατοντάδες…