Ημέρες του περασμένου Νοέμβριου βιώνει πλέον η Θεσσαλονίκη, σ’ ότι αφορά την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της πόλης, από τις εισαγωγές ασθενών που έχουν νοσήσει με κορoνοϊό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή (22/10) στο Ιπποκράτειο εισήχθησαν 43 ασθενείς, ενώ χθες στο Παπανικολάου σημειώθηκαν 40 εισαγωγές, γεγονός που ανέβασε την πληρότητα στο 100% τόσο στις απλές κλίνες, όσο και σε αυτές της ΜΕΘ.
"Αυτές οι δύο εφημερίες σε Ιπποκράτειο και Παπανικολάου, το τελευταίο διήμερο ήταν πραγματικά εφιαλτικές. Τα πάντα έχουν γεμίσει. Ακόμη και τώρα δεν ξέρουμε που να βάλουμε αυτούς που έρχονται. Αρκετοί μένουν εκτός, γιατί ψάχνουμε να τους βρούμε ένα κρεβάτι. Και δεν είναι μόνο το γεγονός των εισαγωγών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών που εμφανίζουν οι νοσούντες. Έρχονται ασθενείς με πολύ βαριά συμπτώματα" τονίζει στο GRTimes, o διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Δύο ασθενείς αρνήθηκαν να διασωληνωθούν
Ένα δεύτερο στοιχείο που σκιαγραφεί την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη είναι σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η καθημερινή "μάχη" με αρνητές και ειδικά με περιπτώσεις ασθενών που αν και νοσούν βαριά, αρνούνται πεισματικά τη διασωλήνωση. "Χθες στην εφημερία είχαμε δύο τέτοια σοβαρά περιστατικά, με ασθενείς που νόσησαν βαριά αλλά αρνούνταν να διασωληνωθούν. Και δεν είναι οι μοναδικοί. Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα αυξάνονται, από έλλειψη ενημέρωσης. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε εφημερίες σε ανοικτή γραμμή με τον εισαγγελέα υπηρεσίας και τους νομικούς" τονίζει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει δε, ότι "αυτού του είδους τα περιστατικά είναι που μας φέρνουν πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι από τη μια έχουμε ανθρώπους που μας εκλιπαρούν να τους βοηθήσουμε, που με το ζόρι αναπνέουν και από την άλλη αρνούνται την διαδικασία που απαιτείται για να σώσουμε ζωές".
Νοσοκομείο
"Φράκαραν" τα νοσοκομεία από ασθενείς που μεταφέρονται από όμορους νομούς
Στο μεταξύ, σημαντικό είναι το πρόβλημα και θεαματική η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται σε όμορους νομούς. Ήδη τα νοσοκομεία σε Πιερία και Ημαθία βιώνουν ασφυκτική πίεση, ενώ κρεβάτια για τη μεταφορά ασθενών στη Θεσσαλονίκη, δύσκολα πλέον βρίσκονται.
"Είναι γεγονός ότι εδώ, δεν είναι τόσο έντονο το πρόβλημα, σε σχέση με αυτό που βιώνουν οι γύρω Περιφερειακές Ενότητες, όπου η εμβολιαστική κάλυψη κινείται πραγματικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι πολλοί αυτοί που πρέπει να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη για νοσηλεία, καθώς τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν "φρακάρει" από νοσούντες, αλλά και εδώ σύντομα θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Επαναλαμβάνω ότι μέχρι και αυτή την ώρα, υπάρχουν ασθενείς που δεν μπορούν να νοσηλευτούν διότι δεν έχουμε άλλα κρεβάτια" κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.
Πηγή: grtimes.gr