Από οκτώ μειώνονται σε τρεις οι Κυριακές κατά τις οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά κάθε χρόνο, ενώ τέλος μπαίνει και στα δύο ενδιάμεσα εκπτωτικά δεκαήμερα του Μαΐου και του Νοεμβρίου.
Τις αλλαγές αυτές, όπως και την εκχώρηση του δικαιώματος στους περιφερειάρχες και τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους να αποφασίζουν από κοινού για επιπλέον Κυριακές στις τουριστικές περιόδους και ίσως και στις επίσημες εκπτωτικές σεζόν, θα προβλέπουν νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Επαφές
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις νέες παρεμβάσεις καταλήγουν ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο γεν. γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης ύστερα από κύκλο επαφών που είχαν με τους εκπροσώπους των εμπόρων (ΕΣΕΕ), των μικρομεσαίων επιχειρηματιών (ΓΣΕΒΕΕ), τους εμποροϋπαλλήλους (ΟΙΥΕ) αλλά και τον ΣΕΛΠΕ (οργανωμένες αλυσίδες). Ο τελευταίος σύνδεσμος ήταν, λένε πηγές, και ο μόνος που εξέφρασε την αντίδρασή του στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου.
Οι νέες αλλαγές αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για την υπό όρους απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας.
Σε ό,τι αφορά την κατάργηση των 10ήμερων εκπτωτικών περιόδων αλλά και συνολικά της ελεύθερης διενέργειας προσφορών, πηγές του υπουργείου σχολίαζαν πως με το ισχύον καθεστώς πολλές προωθητικές ενέργειες ήταν «πλασματικές».
Για τις επίσημες εκπτωτικές περιόδους (χειμώνα και καλοκαίρι), το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις περιφέρειες και στους εμπορικούς συλλόγους να αποφασίζουν το άνοιγμα μίας Κυριακής (σε κάθε σεζόν) ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τις καταναλωτικές ανάγκες. Στο μεταξύ χθες Κυριακή των Βαΐων, οπότε και τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σύλλογοι εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις ζητώντας την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.
Εθνος