Τον δρόμο για την αποφυλάκιση του καταδικασθέντος μέλους της 17Ν Σάββα Ξηρού, «ανοίγει» νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που έδωσε στη δημοσιότητα και θα εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.
Ο πολυτραυματίας και καταδικασμένος σε πολλές φορές ισόβια δεσμά, Σάββας Ξηρός θα μπορεί να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις που ορίζουν αποφυλάκιση για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας με υψηλά ποσοστά αναπηρίας. Στις επίμαχες διατάξεις αναφέρεται ρητώς ότι τα ευεργετήματα ισχύουν και «σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης» και τότε «η απόλυση χορηγείται μόνο εφόσον ο κρατούμενος έχει εκτίσει πραγματικά πέντε έτη και διαθέτει ποσοστό αναπηρίας 80% ή παραπάνω». Σημειωτέον ότι ο Σάββας Ξηρός κρατείται από τον Ιούνιο του 2001 και σύμφωνα με ιατρικές γνωματεύσεις η αναπηρία του είναι πάνω από 80%. Βάσει των διατάξεων, για ειδικές περιπτώσεις κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και όσοι έχουν αναπηρία άνω του 67% ορίζεται ότι κάθε ημέρα κράτησης μετρά διπλά, ενώ μπορούν να αποφυλακισθούν με όρους.
Με το ίδιο νομοσχέδιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος υλοποιεί και την πρώτη από τις εξαγγελίες στις οποίες προέβη με την ανάληψη των καθηκόντων του, δηλαδή την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό. Μάλιστα, το συγκεκριμένο είναι και το πρώτο άρθρο του νομοθετήματος. Παράλληλα, εισάγονται διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για ανήλικους παραβάτες, ενώ δίνονται κίνητρα απεξάρτησης σε όσους κρατούνται για αδικήματα που αφορούν τη χρήση ναρκωτικών.
Ως προς τους ανήλικους, η κράτησή τους σε ειδικό κατάστημα «δεν θα υπερβαίνει τα δέκα έτη, ούτε θα είναι μικρότερη από δύο, ενώ δεν θα τιμωρείται με φυλάκιση οποιοδήποτε αδίκημα έχει τελεστεί από ανήλικο οκτώ έως δεκαπέντε ετών. «Περιορισμός σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων επιβάλλεται μόνο σε ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον η πράξη τους είναι κακούργημα απειλούμενο με ποινή ισόβιας κάθειρξης».
Ευεργετήματα προβλέπονται και για όσους έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους. «Καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης έως 10 ετών που έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους, εκτίουν την ποινή ή το υπόλοιπό της στην οικία τους εκτός αν με ειδική αιτιολογία κριθεί ότι η έκτιση της ποινής σε κατάστημα κράτησης είναι απολύτως αναγκαία για την αποτροπή τέλεσης εγκλημάτων». Κατ’ οίκον περιορισμός, αντί φυλάκισης προβλέπεται υπό προϋποθέσεις και για καταδίκους με αναπηρία άνω του 50%. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ειδικές διατάξεις αναφορικά με τη διαδικασία απέλασης των αλλοδαπών. Το δικαστήριο έχει το δικαίωμα να διατάξει την απέλαση του αλλοδαπού εφόσον κρίνει ότι η παραμονή του στη χώρα δεν συμβιβάζεται προς τους όρους της κοινωνικής συμβίωσης. Το δικαστήριο που αποφασίζει την απέλαση επιβάλλει επίσης απαγόρευση εισόδου στη χώρα για διάστημα έως δέκα ετών.
Ενδιαφέρουσες είναι και οι ρυθμίσεις που έχουν ως στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών. Προβλέπεται ότι αποφυλακίζονται με διάταξη εισαγγελέα όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή μέχρι πέντε έτη εφόσον έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους. Οσοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι δέκα ετών μπορούν να αποφυλακιστούν έχοντας εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής τους, ενώ όσοι εκτίουν κάθειρξη άνω των δέκα ετών μπορούν να αποφυλακιστούν με εισαγγελική διάταξη, εφόσον έχουν εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής τους σε πραγματικά χρόνια.
Αυστηροποίηση του νόμου σχετικά με το Bullying προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τον τραγικό θάνατο του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος ήταν θύμα λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής βίας.
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος εισήγαγε στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ειδική διάταξη με την οποία θα τιμωρείται με ποινή τουλάχιστον 6 μηνών όποιος διαπράττει bullying, εκτός κι αν η πράξη τιμωρείται με βαρύτερη ποινή.
Η διάταξη αυτή έρχεται να καλύψει ένα νομικό κενό που υφίσταται, ενώ προβλέπει ότι με την ίδια ποινή, πέραν των δραστών, θα τιμωρείται και όποιος κακόβουλα παραμέλησε τα καθήκοντά του και δεν απέτρεψε, ως όφειλε το συμβάν.
kathimerini.gr