Δύο επιλογές θα έχουν οι υποψήφιοι οι οποίοι θα διεκδικήσουν του χρόνου την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση: να εξεταστούν είτε σε τέσσερα μαθήματα έχοντας πρόσβαση σε περιορισμένο αριθμό τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ είτε και σε ένα πέμπτο μάθημα -μπαλαντέρ, εφόσον επιθυμούν να «ξεκλειδώσουν» περισσότερες σχολές.
Οι αλλαγές στο μεταβατικό εξεταστικό σύστημα, το οποίο πρόκειται να «εγκαινιάσουν» οι μαθητές της φετινής Β΄ Γενικού Λυκείου το 2016, ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας και προβλέπουν τα εξής:
Στη γ΄ τάξη Γενικού Λυκείου, διαμορφώνονται τρεις ομάδες προσανατολισμού με πέντε διδασκόμενα μαθήματα η κάθε μία: α)Ανθρωπιστικών Σπουδών (Αρχαία, Ιστορία κατεύθυνσης, Λατινικά, Λογοτεχνία κατεύθυνσης, Κοινωνιολογία), β) Θετικών Σπουδών "Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία (όλα κατεύθυνσης), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΑΕΠΠ)", γ) Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής (Μαθηματικά κατεύθυνσης, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Ιστορία κατεύθυνσης, ΑΕΠΠ, Κοινωνιολογία).
Ορίζονται πέντε επιστημονικά πεδία στα οποία θα καταταχθούν με υπουργική απόφαση τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι: 1ο πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές), 2ο (Τεχνολογικές και Θετικές Σπουδές), 3ο (Σπουδές Υγείας και Ζωής), 4ο (Παιδαγωγικές Σπουδές), 5ο πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής).
Κάθε ομάδα προσανατολισμού έχει τρία κοινά εξεταζόμενα μαθήματα. Επιπλέον, έχει τρία μαθήματα επιλογής (γενικής παιδείας ή ομάδας προσανατολισμού). Οι υποψήφιοι έχουν δύο δυνατότητες: α) να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα για να διεκδικήσουν σχολές από ένα μόνο επιστημονικό πεδίο και β)να επιλέξουν ένα πέμπτο μάθημα προκειμένου να διευρύνουν τις επιλογές τους, έχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε σχολές και δεύτερου επιστημονικού πεδίου. Η επιλογή γίνεται ανάμεσα σε τρία επιστημονικά πεδία ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού που ακολουθούν οι υποψήφιοι.
Δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα επιστημονικό πεδίο θα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, ο οποίος θα ορισθεί με υπουργική απόφαση. Σημειώνεται ότι στο 4ο πεδίο των Παιδαγωγικών Σπουδών η πρόσβαση μπορεί να γίνει από τους υποψήφιους όλων των ομάδων προσανατολισμού.
Παράδειγμα:
Εάν ένας υποψήφιος ακολουθεί την ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα πρέπει υποχρεωτικά να εξεταστεί στη Νεοελληνική Γλώσσα, τα Αρχαία και την Ιστορία. Εφόσον ως τέταρτο εξεταζόμενο μάθημα επιλέξει τα Λατινικά της ομάδας προσανατολισμού, τότε θα έχει πρόσβαση στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου. Παράλληλα, μπορεί να επιλέξει να εξεταστεί και σε ένα πέμπτο μάθημα: είτε τη Βιολογία γενικής παιδείας προκειμένου να έχει πρόσβαση με μειωμένα μόρια στο 3ο επιστημονικό πεδίο, είτε τα Μαθηματικά γενικής παιδείας ώστε να διεκδικήσει την εισαγωγή του σε σχολές του 4ου πεδίου. Το παραπάνω εξεταστικό σύστημα, το οποίο καθιερώθηκε το 2013 επί υπουργίας Κων. Αρβανιτόπουλου, θα εφαρμοστεί μόνον για τα δύο επόμενα σχολικά έτη (2015-16 και 2016-17) μένοντας στην εκπαιδευτική ιστορία ως αυτό με τη μικρότερη διάρκεια. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει διάλογο για την καθιέρωση ενός νέου συστήματος εισαγωγής το οποίο θα εφαρμοστεί, για πρώτη φορά, το 2018.
Επαγγελματικά
Εν τω μεταξύ, από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε χθες ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την επαναλειτουργία 16 ειδικοτήτων που είχαν καταργηθεί από τα Επαγγελματικά Λύκεια το 2013, εξέλιξη η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για την επαναπρόσληψη των καθηγητών τεχνικών ειδικοτήτων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Έτσι, με αποφάσεις των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, από το σχολικό έτος 2015-16 θα επαναλειτουργούν οι εξής ειδικότητες: Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Βοηθός Οδοντοτεχνίτη, Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Φαρμακείου, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής Τέχνης, Γραφικών Τεχνών, Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων, Αργυροχρυσοχοΐας, Συντήρηση Έργων Τέχνης-Αποκατάστασης, Ψηφιδογραφίας- Υαλογραφίας, Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος και Επιπλοποιίας -Ξυλογλυπτικής».