Χωρίς κανένα σχέδιο - Τώρα αφήνουν τους μετανάστες στα νησιά - ΒΙΝΤΕΟ

Φεβρουάριος 26, 2016

Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που αποτελούν «πύλες εισόδου» στη χώρα, στο εθνικό οδικό δίκτυο και στα σύνορα με τα Σκόπια που είναι η «πύλη εξόδου» προς τον βαλκανικό διάδρομο.

Μετανάστες και πρόσφυγες, κάθε ηλικίας, υγιείς και άρρωστοι, αρτιμελείς και ακρωτηριασμένοι προσπαθούν με κάθε τρόπο και μέσο να φθάσουν στη δική τους «γη της επαγγελίας», όπως πιστεύουν ότι είναι η βόρεια Ευρώπη.Η προκλητική στάση της ηγεσίας των Σκοπίων να αυστηροποιήσει υπέρμετρα τις διαδικασίες εισόδου προσφύγων, έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στους πρόσφυγες, οι όποιοι φοβούνται την πιθανότητα να αποκλειστεί οριστικά η δίοδός τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Συνεχίζεται η είσοδος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Λέσβος, Χίος, Λέρος, Σάμος και Κως είναι τα κύρια σημεία εισόδου των προσφύγων από την Τουρκία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.Τα πλοία που εκτελούν τακτικά δρομολόγια από και προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φθάνουν καθημερινά γεμάτα με πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά, όπου ο σταθμός επιβατών έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο καταυλισμό. Ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν σε καθημερινή βάση να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που καταφθάνουν και απευθύνουν έκκληση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να τους προμηθεύσουν με βρεφικά γάλατα και τροφές μακράς διάρκειας. Αργά χθες το βράδυ, ένα ακόμη καράβι, που μετέφερε 700 μετανάστες κατέπλευσε στον Πειραιά.
Σε προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Ναυτιλίας, από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε ο Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο MEGA.

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας. Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας. Η μία είναι, οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.Ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους και υπογράμμισε:
«Δεν θα δημιουργήσουμε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά. Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο».

Γεμάτα τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό και Ελαιώνα

Ο αποκλεισμός διέλευσης προσφύγων από το Αφγανιστάν που έχουν επιβάλλει οι αρχές των Σκοπίων έχει προκαλέσει διαχειριστικό «έμφραγμα» στους χώρους φιλοξενίας της πρωτεύουσας. Οι δυο υφιστάμενοι χώροι σε Ελαιώνα και Σχιστό είναι ασφυκτικά γεμάτοι και πλέον οι πρόσφυγες αναζητούν αλλού μέρος για να διαμείνουν προσωρινά, μέχρι να πάρουν το δρόμο για τα βόρεια σύνορα.Στην πλατεία Βικτωρίας επαναλαμβάνονται οι εικόνες της ντροπής, με εκατοντάδες πρόσφυγες να έχουν εγκατασταθεί προσωρινά εκεί.

Όπως καταγγέλλουν μάλιστα κάτοικοι και μετανάστες, η πλατεία έχει γίνει κέντρο δράσης κυκλωμάτων δουλεμπόρων, οι οποίοι ζητούν ακόμη και 4.000 ευρώ για να τους προμηθεύσουν με πλαστά διαβατήρια και να τους βοηθήσουν, όπως υπόσχονται, να φτάσουν στην Ειδομένη.

Ο φόβος ότι το πέρασμα προς την Ευρώπη μπορεί να κλείσει «λύγισε» δυο πρόσφυγες που επιχείρησαν χθες μπροστά στα έκπληκτά βλέμματα όσων βρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.

Αναζητούν νέους χώρους για κέντρα φιλοξενίας στην επαρχία

Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα κατασκευής κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κιλκίς και στα Γιαννιτσά.
Συγκεκριμένα πρόκειται για παλιά στρατόπεδα που βρίσκονται στον παλιό αεροδιάδρομο στη Νέα Καβάλα, στον παλιό αεροδιάδρομο στο χωριό Χέρσο, στο στρατόπεδο «Παπαδάκη» στο Δροσάτο, στο στρατόπεδο Κοκινόρι στο χωριό Κεντρικό και στο στρατόπεδο Φιλιππάκου στα Γιαννιτσά.
Το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζήτησε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο να το ενημερώσουν για την άμεση διαθεσιμότητα ξενοδοχείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για μια αρχική περίοδο 9 μηνών.Ειδικότερα, το αίτημα αφορά ξενοδοχεία με δυναμικότητα άνω των 100 κλινών, πλήρη σίτιση και κατηγορία μέχρι και 2 αστέρων, ενώ γεωγραφικά καλύπτονται επιχειρήσεις σε απόσταση έως και 50 χλμ από τις δύο πόλεις.

Το ΞΕΕ έχει αποστείλει στα μέλη του Ενώσεις Ξενοδόχων Αθηνών και Θεσσαλονίκης προς ενημέρωση.

Δυσφορία από Καμίνη-Ζητά αυξημένη αστυνόμευση
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης άσκησε χθες κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, ενώ στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Νίκο Τόσκα αναμένεται να ζητήσει εντατική αστυνόμευση σε 24ωρη βάση, κεντρικών σημείων της Αθήνας και πλατειών, όπως της πλατείας Βικτωρίας, για να αποτραπεί η μετατροπή τους σε άτυπους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων.

Προσφυγικά «καραβάνια» στο εθνικό οδικό δίκτυο
Εικόνες απελπισίας αντικρίζουν οι οδηγοί στο εθνικό οδικό δίκτυο. Καραβάνια από χιλιάδες ανθρώπους, οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμη και άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια, σχηματίζονται κατά μήκος της εθνικής οδού.
Από το ύψος των Τεμπών, όπου τους αφήνουν τα λεωφορεία, περπατούν μία απόσταση που ξεπερνάει σε μήκος τα 200 χιλιόμετρα με σκοπό να φτάσουν στην Ειδομένη. Και εκεί όμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναλγησία, αφού τα σύνορα είναι κλειστά.Στον σταθμό του Αλμυρού έχει στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκουν ανθρώπινη φροντίδα, ένα φαγητό και έναν γιατρό να τους εξετάσει. Στα Διαβατά, μετανάστες και πρόσφυγες έσπασαν τους φράκτες και ξεκίνησαν το ταξίδι προς την Ειδομένη. Ένας σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών επί της εθνικής οδού, στη Σκοτίνα Πιερίας έχει μετατραπεί σε ένα άτυπο hot spot.

Μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ εθελοντικές ομάδες τους μοιράζουν τρόφιμα.Στόχος όλων αυτών των χιλιάδων προσφύγων είναι να φτάσουν στην Ειδομένη, όπου όμως οι σκοπιανές αρχές έχουν κλείσει τα σύνορα, με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι και Αφγανοί.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot