www.britishcouncil.org/english-assessment/eltons/festival-of-innovation.
Ελλάδα, Αθήνα 14 Νοεμβρίου 2024. Όλες οι νέες τάσεις στη διδασκαλία και την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας θα συζητηθούν στις 19 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Καινοτομίας ELTons, ένα δωρεάν διαδικτυακό φεστιβάλ που διοργανώνεται από το British Council, τον οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου για πολιτιστικές σχέσεις και εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Με 50 διεθνείς εμπειρογνώμονες και ένα πρόγραμμα με περισσότερες από 20 ζωντανές και on-demand παρουσιάσεις, το φεστιβάλ θα λειτουργήσει ως τόπος δημόσιας συζήτησης και ανάλυσης σύγχρονων εκπαιδευτικών ζητημάτων σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τη συναισθηματική ευημερία των μαθητών και την ανάπτυξη ατομικών δεξιοτήτων μέσω της εκπαίδευσης.
Με κεντρικό άξονα την καινοτομία, το φεστιβάλ απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν δωρεάν συμμετοχή στην ιστοσελίδα: www.britishcouncil.org/english-assessment/eltons/festival-of-innovation. Η καινοτομία - με την έννοια της διαδικασίας δημιουργίας ευκαιριών που βοηθούν τους ανθρώπους να μαθαίνουν αποτελεσματικότερα, γρηγορότερα και στο πλαίσιο του περιβάλλοντος που οι ίδιοι επιλέγουν - θα είναι ένα από τα κύρια θέματα του Φεστιβάλ Καινοτομίας ELTons, το οποίο επίσης θα εξετάσει τα σημεία τομής της καινοτομίας με την τεχνολογία και την απαραίτητη εναρμόνισή της με την παιδαγωγική.
«Η καινοτομία δεν πρέπει απαραίτητα να καθοδηγείται από την τεχνολογία. Η τεχνολογία είναι αυτή που διευκολύνει. Μια νέα πρόταση διδασκαλίας και αξιολόγησης όμως, θα πρέπει να ξεκινά από μια ισχυρή παιδαγωγική αφετηρία. Πρέπει να προέρχεται από ειδικούς στην εκπαίδευση και την αξιολόγηση και στη συνέχεια να διαμορφώνεται και να υποστηρίζεται από υψηλής ποιότητας τεχνολογία», λέει ο Anthony Nicols, Exams Director of Technology and Delivery στο British Council.
Τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η καινοτομία είναι ένα ακόμη από τα ζητήματα που θα συζητηθούν στο εκπαιδευτικό φεστιβάλ που διοργανώνει το British Council, εμπόδια που είτε προέρχονται από την έλλειψη διεπιστημονικών προσεγγίσεων και ασφαλών χώρων για να δοκιμαστεί η δημιουργικότητα και τα ενδεχόμενα λάθη, ή αφορούν στην ύπαρξη εξωτερικών παραγόντων ή φραγμών που λειτουργούν ως καταλύτες αλλαγής.
Η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματα εκπαίδευσης και αξιολόγησης θα αποτελέσει άλλο ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στο Φεστιβάλ Καινοτομίας ELTons, σε συνάρτηση με τις ευκαιρίες που προσφέρει σχετικά με την εξατομίκευση της εμπειρίας διδασκαλίας και εκμάθησης αγγλικών.
«Για τους εκπαιδευτικούς, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αφορά στην εξοικονόμηση χρόνου και την αποδοτικότητα που τους βοηθάει να προετοιμαστούν καλύτερα για το μάθημά τους, χρησιμοποιώντας δεδομένα και ιδέες για να οργανώσουν τη διδασκαλία τους και να προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις στους μαθητές τους. Για τους μαθητές και τους υποψηφίους σε εξετάσεις, πιθανόν αφορά περισσότερο στην πρόσβαση σε υλικό και σε πιο οικονομικές επιλογές μάθησης και εξετάσεων. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αφορά επίσης σε μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση, έτσι ώστε οι λύσεις να είναι ουσιαστικά προσαρμοσμένες σε αυτό που πραγματικά θέλει ο μαθητής», σημειώνει η Joanna Pearson, Global Product Development Director στο British Council.
Μαζί με την εξατομικευμένη μάθηση, η συμπερίληψη και η προσβασιμότητα που διασφαλίζεται μέσα από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί στο φεστιβάλ. Η χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που διευκολύνουν την απλή και χαλαρή επαφή με την αγγλική γλώσσα για άτομα που βρίσκονται σε μέρη όπου η πρόσβαση σε καθηγητές αγγλικών είναι περιορισμένη ή άτομα που πάσχουν από διάφορες μορφές άγχους, είναι ελπιδοφόρα, αλλά οι ειδικοί του British Council συνιστούν προσοχή, και επιμένουν ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για να δούμε ποια από τα οφέλη αυτού του τύπου μάθησης εξακολουθούν να υφίστανται όταν αποσυνδεθούν από την τεχνολογία.
Η ανάγκη για τη διασφάλιση ηθικών κανόνων, διαφάνειας και δικαιοσύνης στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση είναι ακόμη κάποιες έννοιες κλειδιά του θα συζητηθούν στο φεστιβάλ, καθώς οι ειδικοί του British Council, επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να κατανοήσουν καλά το πώς αλληλεπιδρούν με την τεχνητή νοημοσύνη και για ποιους σκοπούς μοιράζονται τα δεδομένα τους.
«Γνωρίζουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι συνδεδεμένη με προκαταλήψεις και αυτό που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα στη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας είναι το πώς ορισμένα μοντέλα ή τρόποι ομιλίας των αγγλικών θα μπορούσαν να επικρατήσουν έναντι άλλων. Ζούμε στην εποχή των «αγγλικών του κόσμου» (world of Englishes), επομένως δε μπορεί να δοθεί προτεραιότητα σε ένα μοντέλο έναντι κάποιου άλλου», σχολιάζει ο Dr Adam Edmett, Head Education Technology Innovation στο British Council.