Το ρόλο που έπαιξαν οι ξένες τράπεζες στην υπόθεση ελληνική κρίση, αποκαλύπτουν εμπιστευτικά έγγραφα του ΔΝΤ τα οποία έφερε στη δημοσιότητα η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Από αυτά προκύπτει ότι η αθέτηση της υπόσχεσης για διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από γερμανικές, γαλλικές και ολλανδικές τράπεζες στοίχισε ακριβά στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα πρακτικά της συνεδρίασης με ημεομηνία 9 Μαϊου 2010, όταν και εγκρίθηκε το πρώτο Μνημόνιο. Την ημέρα εκείνη οι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας διαμήνυσαν στο συμβούλιο τη δέσμευση των εμπορικών τραπεζών να στηρίξουν την Ελλάδα και να διακρατήσουν σε μεγάλο βαθμό τα ομόλογα που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους.
Κάτι που όμως στην πράξη δεν έγινε ποτέ. Με το που εγκρίθηκε η βοήθεια και άρχισε η εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα, οι τράπεζες άρχισαν να πουλάνε τα ελληνικά ομόλογα.
Μέχρι το τέλος του 2011, οπότε ανακοινώθηκε το PSI, είχαν ξεφορτωθεί περίπου το μισό ελληνικό χαρτοφυλάκιό τους.
Με τον τρόπο αυτό οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέφυγαν ζημίες αρκετών δισ ευρώ. Ζημίες οι οποίες θα προέκυπταν σε περίπτωση που το κούρεμα στο ιδιωτικό χρέος είχε επιβληθεί άμεσα ή αν είχαν διακρατήσει τα ελληνικά ομόλογα.
Από την άλλη η πώληση των ελληνικών ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των σπρεντ και την εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης, καθώς κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στο ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή: koutipandoras.gr