Ι. Ρέτσος: Ο τουρισμός στήριξε την Ελλάδα στην 8ετία της κρίσης με 100 δισ.ευρώ

Ιούνιος 01, 2018
Τα 100 δισ.ευρώ αγγίζουν οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις που εισέρρευσαν συνολικά στη χώρα κατά την 8ετία της κρίσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ.Γιάννης Ρέτσος, κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συνεδρίαση του Συνδέσμου ενώπιον του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα."Μπορείτε να φανταστείτε την Ελλάδα της κρίσης χωρίς αυτή την οικονομική ανάσα;", αναρωτήθηκε ο κ.Ρέτσος.
"Χωρίς τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που διατηρήθηκαν ή δημιουργήθηκαν;Τους φόρους και τις εισφορές που πληρώθηκαν; Τη ρευστότητα που διοχετεύθηκε στην αγορά; Τις νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν; Τη στήριξη που προσφέρθηκε στις τοπικές κοινωνίες;Νομίζω κανείς μας δεν μπορεί ή δεν θέλει να φανταστεί τι θα γινόταν αν ο τουρισμός είχε μπει και αυτός στη δίνη της κρίσης", σχολίασε ο κ.Ρέτσος. Ο τουρισμός, επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Ρέτσος, είναι το ισχυρό πλεονέκτημα που έχει η πατρίδα μας, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, όταν τον προσεχή Αύγουστο λήξει το πρόγραμμα στήριξης και αλλάξουμε επιτέλους κεφάλαιο. Αυτό όμως το πλεονέκτημα, είπε, χρειάζεται ενίσχυση και περαιτέρω εξέλιξη. Χρειάζεται περισσότερος και ουσιαστικότερος διάλογος, μεγαλύτερη και ενεργητικότερη συμμετοχή μας στην χάραξη του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας και φυσικά ένα πλαίσιο αρχών που θα διέπει μια σύγχρονη εθνική τουριστική πολιτική.
12 βήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων
Ένα τέτοιο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον τουρισμό θα πρέπει να περιλαμβάνει 12 συγκεκριμένα βήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, που είναι:
Πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ως αυτονόητη και αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης,
Κεντρικό επιτελικό συντονισμό συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων,
Μείωση φορολογικών συντελεστών και επιτέλους ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο,
Λειτουργία ενός ευέλικτου χρηματοπιστωτικού συστήματος,
Συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που τόσο αρνητικά λειτουργεί στην προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων,
Δημιουργία εθνικού χωροταξικού πλαισίου και σαφές πλαίσιο χρήσεων γης,
Πολιτικές υποστήριξης επενδύσεων και προσέλκυσης κεφαλαίων,
Στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας με συγκεκριμένα μέτρα και κίνητρα, ιδίως της νέας επιχειρηματικότητας,
Διασφάλιση της αρχής της ασφάλειας δικαίου,
Προστασία περιβάλλοντος και αειφόρα τουριστική ανάπτυξη,
Καλλιέργεια μιας νέας ισχυρής τουριστικής συνείδησης,
Αναβάθμιση του brand name Ελλάδα και προώθηση ελληνικών προορισμών με ανάδειξη των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων.
Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν σαφείς και καταγεγραμμένες θέσεις του ΣΕΤΕ και σύντομα, στο προσεχές διάστημα, θα ξεκινήσουμε μια συστηματική ενημέρωση για τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα, κατέληξε ο κ.Ρέτσος, αναφέροντας ότι πολλά από αυτά επικαιροποιούνται όταν χρειάζεται και φυσικά εμπλουτίζονται με όσα θέματα ανακύπτουν, όπως για παράδειγμα ζητήματα που αφορούν την οικονομία διαμοιρασμού και το airbnb.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot